Telenor avslutter konsulentavtale med Baksaas
Telegiganten kutter bånd til sin tidligere konsernsjef.
Styret i Telenor og Jon Fredrik Baksaas har blitt enige om å avslutte avtalen om at Baksaas skal fungere som strategisk rådgiver for Telenor.
Baksaas frasier seg også eventuell bonusutbetaling for 2015, ifølge en pressemelding fra Telenor. Han beholder imidlertid sin avtalefestede aksjetildeling under selskapets langsiktige incentivordning.
Slik forklarer Vimpelcom Usbekistan-betalingene
Baksaas fikk tidligere i år en bonus på 1,7 millioner kroner for 2014. I kriteriene for bonusutbetalingen er etikkarbeid ett av punktene, ifølge Telenor.
Det er altså kun eventuell bonus for 2015 han ikke får med seg.
Baksaas sluttet som konsernsjef i Telenor i august i år etter å ha hatt toppjobben i 13 år. Siden den gang har han fungert som rådgiver for Telenor.
Vimpelcom tar korrupsjonsavsetning
Begrunnet med Vimpelcom-etterforskning
Baksaas begrunner selv beslutningen om å avslutte konsulentoppdraget.
– Den siste utviklingen i den pågående etterforskningen av Vimpelcom har gjort min rolle som strategisk rådgiver for styret i Telenor krevende. Jeg har dedikert min karriere til Telenor og synes denne situasjonen er svært beklagelig, kompleks og trist for selskapet. Det er viktig at Telenor og Telenors styre får handlingsrom til å håndtere situasjonen på best mulig måte. Jeg håper min avgjørelse vil bidra til dette, og ønsker det beste for Telenor og alle selskapets ansatte, sier Jon Fredrik Baksaas i en pressemelding fra Telenor.
Baksaas kan bli kalt inn til intervju
Pressetalsmann Atle Lessum i Telenor sier til E24 at bruddet med Baksaas trer i kraft i dag.
– Bakgrunn er at Baksaas nå ser at det blir en for krevende situasjon for både selskapet og styret at han er konsulent for Telenor med de spekulasjonene som er i mediene.
Han og styret har blitt enige om beslutningen, og han trer tilbake for å gi Telenor og styret handlingsrom, sier Atle Lessum til E24, pressetalsmann hos Telenor.
– Har Baksaas vært i nye avhør?
– Jeg kan ikke si noe som berører den pågående etterforskningen.
Tidligere Vimpelcom-sjef pågrepet
–Hvilke honorar er det Baksaas ikke mottar?
– Jeg kan ikke gi noen summer, men han mottar ikke lønn fra Telenor fra i dag og ut året. Han vil motta pensjon etter pensjonsavtalens bestemmelser, avslutter Atle Lessum hos Telenor til E24.
Fungerende styreleder Frank Dangeard i Telenor understreker i pressemeldingen at det er Vimpelcom som er under etterforskning for korrupsjon. Telenor eier en tredel av aksjene i Vimpelcom og har i en årrekke vært representert i Vimpelcom-styret.
Dette skal Deloitte granske i Telenor
Betalte 90 millioner dollar til Takilant
Vimpelcom har selv avsatt 900 millioner dollar til dekning av kostnader knyttet til etterforskningen av selskapets etablering i Usbekistan hvor Vimpelcom betalte over 90 millioner dollar til selskapet Takilant, som skal være kontrollert av presidentens datter.
Men det er også stilt spørsmål ved om hvilken Telenor informasjon har hatt om den påståtte korrupsjonen i Usbekistan, påpeker Dangeard i pressemeldingen.
– Styret i Telenor har igangsatt en ekstern gjennomgang, levert av Deloitte, for å få oversikt over alle fakta i saken. Jeg er fornøyd med at styret og Baksaas i fellesskap er enige om å avslutte Baksaas' konsulentavtale, sier Dangeard i pressemeldingen fra Telenor.
Kilder til VG: Telenor-ansatte skal ha varslet om mistenkelige Vimpelcom-regninger
Dangeard fungerer som styreleder i Telenor fordi forgjengeren Svein Aaser trakk seg etter at næringsminister Monica Mæland uttrykte sin mistillit til ham.
Det skjedde fordi det har kommet frem ny informasjon om saken og informasjon som Baksaas selv har beklaget i et intervju med Dagens Næringsliv at ikke kom frem da han og Aaser var til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i januar.
Telenor-varsel
Det er ikke offentliggjort hva slags informasjon dette er, men VGs kilder hevder den nye informasjonen gjelder varsel om mulige mistenkelige forhold fra Telenor-ansatte som har vært utplassert hos Vimpelcom.
Dagens Næringsliv skriver mandag at et slikt varsel kom høsten 2011, da Baksaas satt i styret i Vimpelcom.
Omtrent samtidig var den norske næringslivstoppen Jo Lunder fersk konsernsjef i Vimpelcom.
Lunder ble i forrige uke anholdt og siktet av Økokrim fordi han høsten 2011 godtok utbetalinger på 30 millioner dollar til Takilant.
Fredag fikk imidlertid Økokrim ikke rettens medhold i anmodningen om varetektsfengsling av Lunder.
– Ikke skjellig grunn til mistanke
Lunders forsvarer, advokat Cato Schiøtz, sier til Dagens Næringsliv mandag at Lunder stanset utbetalingene, men at de ble gjennomført etter at eksterne undersøkelser ikke fant noe betenkelig med utbetalingene.
Retten kom fredag «under tvil» frem til at «det ikke foreligger skjellig grunn til å mistenke Lunder for korrupsjon eller medvirkning til korrupsjon».
Økokrim begjærte oppsettende virkning, noe som innebærer at Lunder forble varetektsfengslet selv om tingretten ikke ga Økokrim medhold i varetektsspørsmålet.
E24 får opplyst fra Borgarting lagmannsrett at de har mottatt anken fra Økokrim, men at det er ikke satt noe tidspunkt for ny behandling av varetekspørsmålet.