VIKTIG ELLER UVIKTIG: Har bitcoin det til felles med kattevidoer at den ikke er viktig, spør E24-spaltist.

Kommentar: Er Bitcoin like viktig som en kattevideo?

For mange er bitcoin noen obskure «internettpenger», og høres like viktig ut som en video av en katt med skibriller. Samtidig har prisen seksdoblet seg på ett år. Er dette bare et stort pyramidespill?

 • Fredrik Haga
  Fredrik Haga
  Fredrik Haga er samfunnsøkonom fra NHH. Han jobber for tiden med blokkjedeteknologi for Schibsted Media Group i London. Han har vært interessert i teknologien siden 2015.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

På internett flyter informasjon. Vi sender tekst, bilder og annet innhold. Vi sender ting direkte fra person til person globalt, tilnærmet gratis i et system hvor alle kan delta. En fantastisk teknologi som virkelig har gjort verden til et bedre sted.

Alt vi sender på internett kan kopieres i det uendelige. Om du sender meg en kattevideo, kan du ha laget en million kopier og sendt den til en million andre - det er umulig for meg å vite. Derfor godtar ikke folk kattevideoer som betaling.

Så om jeg ønsker å flytte verdier til andre, går jeg ut av internett og bruker en bank. Da oppdager en fort at de tidligere nevnte egenskapene som internett har ikke gjelder lengre: Du går ikke person til person, men via en bank, du forholder deg til landegrenser, ting koster penger og det finnes en masse begrensinger for adgang.

Innenlands i Norge fungerer banksystemet ganske bra, men husk at hver gang du drar kortet går ca. 1-3 prosent av pengene til transaksjonskostnader. Det er butikker som forholder seg til kostnaden, men kundene bærer den også. I det lange løp er 1-3 prosent av disponibel inntekt virkelig noe å bry seg om. Jeg trenger ikke kommentere hva en står overfor av friksjon og kostnader hvis en skal konvertere til utenlandsk valuta eller sende penger internasjonalt. Og det er for oss i Norge med kanskje verdens beste system.

Bitcoin skaper knapphet på internett. Når du sender meg en bitcoin, vet jeg at du ikke har den selv lenger, og at ingen andre har fått en kopi av nettopp den bitcoinen. Dette skjer uten en sentral tredjepart, altså er banken borte. Dette systemet har de samme egenskapene som internett: Verdier går direkte fra person til person, globalt, tilnærmet gratis og alle kan delta.

Systemet har ingen sentral utsteder av penger. Hvordan dette fungerer i praksis er litt komplisert, men poenget er at en kan stole på transaksjonene og tilbudet av bitcoin er predefinert på 21 millioner enheter, ingen kan endre dette. Du stoler på majoriteten av et nettverk som har ekstremt sterke insentiver til å holde transaksjonshistorikken korrekt. Alle som er med å forvalte «fasiten» for transaksjoner har investert masse penger i bitcoin-spesifikt utstyr, og får belønning i bitcoin (disse aktørene er kjent som miners). Om de produserer falske transaksjoner, vil bitcoin falle i verdi, og de har masse å tape på dette. Derfor har en bitcoin aldri blitt sendt til to kontoer samtidig, i motsetning til en kattevideo eller en bankkonto i Wells Fargo. Bitcoin har eksistert og fungert i snart ni år. I tillegg er teknologien basert på flere tiår med forskning og eksperimentering med kryptografi og annen data-relatert vitenskap.

Aldri før har en valuta hatt ekte begrensethet, en har alltid bare måtte håpe eller stole på at utstederen ikke vil skape mer. Gull finnes i begrenset mengde og er det formuesobjektet som har holdt sin verdi lengst i historien - 5.000 år. Nasjonale valutaer med inflasjon og sentral utsteder har en gjennomsnittlig levetid på 27 år.

Bitcoin og teknologien bak, blockchain, er en absolutt massiv innovasjon uten sidestykke. Det er meget mulig at det er den viktigste teknologien siden internett selv. Teknologien vil gjøre med tillit og verdiflytting det internett gjorde med informasjon. Postmannen fikk e-posten, papiravisene fikk sosiale medier og banken får nå kryptovaluta.

Mulighetene som denne teknologien skaper er enorme, og bitcoin er bare den spede begynnelsen. Kanskje litt viktigere enn en kattevideo og kanskje ikke mer pyramidespill enn det 5000 år gamle pyramidespillet «gull»?

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bitcoin

Flere artikler

 1. Kryptovaluta og digitale eiendeler har kommet for å bli

 2. Slik forklarer du bestemor hva bitcoin er under julemiddagen

 3. Bitcoin er meningsløs som valuta, men er det så farlig?

 4. Betalt innhold

  Nysgjerrig på kryptovaluta? Slik kommer du i gang

 5. Betalt innhold

  Derfor kan kryptokrasjet komme kryptovalutaene til gode