Apple Inc. ut mot Frp-logoen: – Kan forveksles
Fremskrittspartiets eplelogo får hard konkurranse fra teknologi-giganten Apple Inc. som nå har kastet seg inn i en varemerke-strid om det gyldne, røde eplet.
I september 2018 fikk det norske Patentstyret inn en søknad fra Fremskrittspartiet, hvor de ønsket å registrere sin eple-logo som en merkevare i flere kategorier.
Når man søker om å registrere en merkevare gir Patentstyret to måneder hvor andre aktører kan komme med innsigelser etter at det nye varemerket er blitt godkjent.
– Vi har allerede vurdert Frps logo og latt den gå. Denne ordningen er en slags sikkerhetsventil, forklarer Knut A. Bostad, seksjonssjef for Design- og varemerkeavdelingen ved Patentstyret til VG.
Mener logoen kan forveksles
Den 10. desember kom ingen ringere enn teknologi-giganten Apple Inc. på banen.
«Innsigelsen er begrunnet i at det registrerte merket er egnet til å forveksles med vår klients tidligere registrerte rettigheter», skriver advokat Trine Greaker Herzog, som representerer Apple gjennom firmaet Bryn Aarflot, i et brev til Patentstyret i desember.
Samtidig peker hun på at Frps logo kan forveksles med flere av Apples ulike logoer - deriblant Apple Music og Apple Pay, i tillegg til firmaets vanlige logo.
Greaker Herzog ønsker ikke å kommentere saken noe ytterligere overfor VG.
Frp: – Har brukt eplet i 30 år
Fredrik Färber, Generalsekretær i Frp, sier til VG at spliden skyldes at partiet har gjort noen grafiske oppdateringer på eplet, og varemerkeregistrert logoen i 10 nye klasser.
– Hoveddelen av de klassene vi har varemerkeregistrert eplet vårt i omfatter politisk virksomhet, utdanningsvirksomhet og så videre. Men vi vil også beskytte logoen vår for bruk på valgkampeffekter, klær og andre småartikler. Men det finnes også andre ting innenfor de klassene, forteller han.
Han sier Apple har sendt innsigelser på flere av klassene FrP har registrert varemerket i, men ikke alle.
– Dette mener vi at vi kan løse ved å spesifisere hvilke deler av de klassene Frp varemerkebeskytter eplet vårt i. Slik det ser ut nå tror jeg det kan være en løsning.
Apples første eple-logo, da i regnbuefarger, ble tatt i bruk i 1977, designet av Rob Janoff. Fremskrittspartiet ble stiftet i april 1973, men partiet tok ikke i bruk sin eple-logo før på tidlig 90-tallet, ifølge Färber.
– Vi er innstilt på å løse dette og tror vi får til det. Frp har brukt vår eple-logo i om lag 30 år. Apple leverer datautstyr mens Frp driver med politikk. Her er det ingen fare for forvekslinger, fastslår han.
Har fått utvidet frist
– Partene sier at de nå er i dialog. Hvis de kommer til enighet vil én av dem trolig gjøre endringer i søknaden eller registreringen de har, forteller Bostad i Patentstyret.
Partene må nå begrunne retten til sin merkevare og innsigelsene ytterligere. Fristen er blitt utvidet fra 12. februar til 12. mai.
– Hvis de ikke blir enige må Patentstyret gjøre en ny vurdering, sier Bostad.
Avgjørelsen Patentstyret tar om Frp og Apple ikke kommer til enighet kan igjen ankes Patentstyrets klageorgan og deretter videre til domstolene.
I sin innsigelse skriver Apples advokat videre:
«Videre er innsigelsen begrunnet i at det søkte merket ligner innsigers innarbeidede og svært velkjente varemerke Apple figur, jf varemerkeloven § 4 annet ledd».
– Apple er jo en stor merkevare med et større internasjonalt nedslagsfelt enn Frp. Kan dette påvirke konflikten?
– I noen saker har merket også utvidet vern fordi det er kjent. Apple er et stort og kjent merke, og vi vil vurderer det opp mot den norske omsetningskretsen, sier Bostad.