Apple gjør slutt på Eriks app-suksess

Når iOS 7 kommer til høsten, ser det mørkt ut for iLlumination fra Bodø-gutten Erik Storli.

Snart slutt? Erik Storli har laget en av de mest populære lommelyktappene til iPhone. Det har gjort at han har tjent mye penger.
Publisert:

Gikk opp et lys. Erik Storli har tjent seg rik på noe så enkelt som en lommelykt-app. Apple har nemlig ikke inkludert en slik funksjon i sitt operativsystem iOS, noe som har gitt Storli og andre app-utviklere verden over muligheten til å kjempe om kundene.

Med Apples nye versjon av operativsystemet – iOS 7 – som kommer til høsten, lanserer imidlertid Apple sin egen lommelykt-funksjon som er integrert i hurtigvalgene.

Endringen tar Storli med et smil. Han vet godt at han har Apple å takke for millionene sine, og hadde neppe regnet med å leve av gullgruven sin i evigheter, og har hatt noen gode år han lagde siden iLlumination i 2010.

Likevel kom det som en overraskelse på ham at Apple valgte å integrere en lommelykt i iOS 7:

Enkelt: Brukergrensesnittet i Erik Storlis app er ganske så enkelt, men veldig effektivt.

– Ja, jeg trodde faktisk ikke de kom til å inkludere det i det hele tatt. De har jo alltid hatt på seg å tenke «enkelt», og overlatt mer «avanserte» ting til tredjeparts-apper, men her tok jeg virkelig feil, sier Storli til Amobil.no.

– Tror du det er like «lett» i dag å bli app-millionær, som i 2010?

– Nei, aldri i livet. Husker jo hvordan det var før, bare en nordmann lagde en app, så syntes alle det var kjempespennende. Tror til og med dere har skrevet om den første appen jeg lagde kun fordi det var en norsk app!, sier Erik Stroli, og fortsetter:

– Men nå kan «alle» lage apps, både i Norge og internasjonalt, så det har jo mistet litt av gløden. Skal man lykkes så må man ha en god plan på hvordan man skal gjøre penger ut av idéen, og ikke minst skille seg ut fra den enorme mengden, svarer Storli .

Les også:Alt dette er nytt i Apple iOS 7

Millionær. Appen hans koster 7 kroner, og har ifølge 22-åringen fra Bodø blitt lastet ned 1,7 millioner ganger i App Store de siste tre årene.

– «Alle» lurer på hvor mye penger du har tjent på iLlumination... Ønsker du å svare på det?

– Hehe, dette er vel noe skattelistene også kan svare godt på, men kan vel si at tallet har passert fem millioner på disse tre årene, svarer Storli.

Etter publisering tar Storli kontakt med redaksjonen for å presisere at han i hovedsak har tjent pengene på en reklameversjon av iLlumination som er tilgjengelig på det amerikanske markedet:

– En korrigering, det er reklameinntektene i appen jeg tjener penger på, ikke salg. I USA er den gratis, så der tjener jeg penger på reklameinntekter i appen. Det har stått for minst 95 prosent av inntektene, sier Storli.

Les også:Wordfeud-gründer tjente 17,6 millioner (Mobilen.no)

Nytt prosjekt. En ting er pengene han har klart å tjene på appen sin, men vi er nysgjerrig på hvilke dører dette kan ha åpnet for en ung, norsk app-utvikler.

– Når det gjelder jobbtilbud og slikt har jeg vel egentlig ikke sett så mye til det. Det er for det meste folk som kommer med forslag til nye idéer. Har fått anledning til å bli medeier i et lokalt utested her jeg bor, og det synes jeg er litt spennende. Få gjort noe utenom utvikling på en datamaskin også, forteller Storli.

Han legger ikke skjul på at han gjerne skulle hatt en fast og stabil jobb, samtidig som han liker godt å utvikle apper.

Dette er Dr. Deepak Chopra MD, som Storli jobber med på sitt neste app-prosjekt.

I tillegg til iLlumination har Storli laget appene Norgesavisa og i1Reader, men disse er kun beregnet på det norske markedet.

– Jobber du med noen nye app-idéer nå?

– Ja, jeg jobber med et prosjekt for en større amerikansk kjendis som jeg blir ferdig med nå veldig snart. Så skal jeg begynne på min nye idé, tenkte jeg. Med min nye idé blir det vel litt som lommelykten; Det finnes fra før av, men som jeg gjorde med lommelykten så ser jeg alltids potensial i å gjøre idéen bedre, så hvorfor ikke? Lykkes jeg er jeg heldig, lykkes jeg ikke har jeg gjort meg en stor erfaring rikere, svarer han.

– Hvilken kjendis er det snakk om?

Han jeg jobber med er legen Deepak Chopra. Han er ofte på Oprah, og holder mange foredrag. Jeg synes jo det er utrolig kult at jeg skal få lov til å utvikle noe for ham, men kan dessverre ikke si hva det er for øyeblikket, da må man nesten vente til release, sier Storli.

(Den indisk-amerikanske legen Dr. Chopra er ifølge Wikipedia «en viktig aktør innen den materielt orienterte selvutviklingssjangeren». Apropos det, i det siste har det dukket opp mange apper som skal gjøre deg mindre stressa.)

Svarte på alle henvendelser. Det virker ikke som om alt håp er ute for den unge, norske app-utvikleren, til tross for at Apple kupper funksjonen han har tjent seg rik på i iOS 7.

Han nevner så vidt at han har et lite håp om å kunne beholde en del av kundemassen, men at han kanskje må komme med enda flere lommelyktfunksjoner.

– Hvorfor tror du at akkurat din lommelykt-app slo an slik den gjorde i App Store?

– Jeg tror at min suksess kunne begrunnes med filosofien min at jeg ville prioritere brukeren først, så jeg svarte på absolutt alle henvendelser jeg fikk – positiv, nøytral eller negativ – med et imøtekommende humør. Så gjorde jeg endringer her og der. I denne prosessen var jeg tydeligvis hyggelig nok mot en som tipset noen i Apple om applikasjonen, og derfor fikk jeg veldig god markedsføring i selve App Store i USA, avslutter Storli.

Trenger du tips til nye apper? Her er Amobils oversikt over hva som rører seg på app-fronten for øyeblikket.

Oppdatert: Saken ble oppdatert 13. juni kl 11.40 med informasjon om hvor inntektene kommer fra. Red.

Publisert:
Gå til e24.no