Slik er Jay Zs plan for å endevende musikkbransjen

Madonna og Nicki Minaj er bare noen av superstjernene som er med på å støtte opp om Jay Zs musikkstreaming-tjeneste Tidal. Se lanseringsvideoen øverst i saken.

Publisert:

Mandag gjorde flere store internasjonale musikere profilbildene på sine Twitter-kontoer blå, samtidig som de tvitret diverse meldinger med samme budskap til sine fans:

– Musikk bringer folk sammen. Bli med Madonna og gjør profilbildet ditt blått. Gjør det for musikken #TIDALforALL, blir det tvitret fra Madonnas offisielle konto.

Jay Zs kone Beyoncé, rapperen Kanye West og popdivaen Rihanna er blant artistene som deltar i kampanjen på Twitter.

I kveld klokken 23 startet en stjernespekket pressekonferanse i USA der Tidal ble relansert som "et øyeblikk som vil endre musikkhistorien".

- Dette er den første, globale musikkplattformen som er eid av artistene selv. Dette vil endre musikkhistorien, sa Alicia Keys fra scenen.
Keys ble presentert som en av Tidals mange eiere - og det var litt av et stjernegalleri som dukket opp. Chris Martin fra Coldplay, Madonna, Rihanna, Nicki Minaj, Dead Mouse, Daft Punk, Beyonce, Kanye West, Calvin Harris og Jay Z, for å nevne noen.

I pressemeldingen tidligere mandag skrev Shawn Carter, som Jay Z egentlig heter, at han i kveld skal vise en ny retning for musikkindustrien.

Se video øverst i saken.

Med Tidal tar Jay Z og de mange representantene for ulike sjangre og musikkstiler som sto på scenen mandag kveld, for alvor opp kampen mot Spotify og Apples kommende Beats Music.

Sjekk stjernegalleriet! Fra Usher og Rihanna lengst unna kameraet, til Win Butler og Régine Chassagne fra Arcade Fire og Alicia Keys bak mikrofonen. Denne gjengen eier nå Tidal - musikkstreamingtjenesten som tar opp kampen med Apple og Spotify.
Les også

Nå tvitrer stjernene om Tidal

Hva skjer med Wimp?

Men hva skjer så med norske Wimp, strømmetjenesten som Jay Z ble eier av da han for knappe tre uker siden tok over medieselskapet Aspiro.

Ifølge Aftenposten skrotes nå Wimp-navnet.

Siden Jay Z tok over Wimp noen uker tilbake, har strømmetjenesten brukt både Wimp og Tidal som navn, men sist mandag ble det kjent at Wimp skrotes, skriver avisen. «Tidal er nå det eneste navnet på tjenesten som en gang var delt mellom strømmetjenestene Tidal og Wimp», skriver Roc Nation (også det eid av Jay Z) på sine hjemmesider.

Spørsmålet er dermed om Wimp kommer til å bestå i det hele tatt.

For noen uker siden sa redaksjonssjef i Wimp, Sveinung Rindal, til Aftenposten at Wimp vil bestå parallelt med Tidal, med andre ord det stikk motsatt av hva Roc Nation skriver på sine hjemmesider.

– Det jobbes med alle detaljene frem til mandag, og det er mange baller i luften og mye som skal avklares. Før det kan ikke jeg kommentere noe, men jeg tviler vel på at man i USA akkurat nå er så veldig opptatt av hva som skal skje i Norge fremover, uttalte kommunikasjonssjef i Tidal Norge, Kristin Eldnes, til Aftenposten i helgen.

For lite betalt

Mange artister mener at strømmetjenestene betaler for lite for musikken. En av dem som den siste tiden har stått i front, er artisten Taylor Swift. Hun trakk utgivelser fra Spotify, og gikk hardt ut i et leserinnlegg i Huffington Post. I forrige uke ble hennes utgivelser tilgjengelig på Tidal.

Jay Z eier også underholdningsselskapet Roc Nation, som allerede jobber med en rekke artister.

Ifølge den svenske bloggen Breakit skal ikke Tidal få artister til å kutte andre strømmetjenester, men de forsøker å inngå eksklusive avtaler om at nye utgivelser først kommer til Tidal.

Publisert: