TeliaSonera setter verdensrekord igjen: – Dette er verdens raskeste 4G-nett

Nøyaktig seks år etter at de var først i verden med 4G her i Norge, har TeliaSonera satt en ny mobilrekord.

BÅNN GASS: Teknisk direktør John Christian Hillestad i TeliaSonera kunne vise til hastigheter helt opp i 1,2 gigabit per sekund fra testene av 4,5G i mobilnettet i Oslo. Dette er imidlertid ikke en hastighet brukerne får prøve med det første.

Marius Lorentzen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

LINDERUDBANEN (E24): Mandag ettermiddag møtte samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og en haug norske IT-journalister opp for å se noe spesielt.

TeliaSonera (som eier NetCom) hadde invitert for å vise frem det de kaller 4,5G, i samarbeid med den kinesiske nettverksleverandøren Huawei.

– Vi skal sette verdensrekord her igjen, og det skal vi gjøre på et kommersielt mobilnett som eksisterer nå. Vi er så langt vi vet de første i verden som kan vise dette, fortalte TeliaSonera Norge-sjef Abraham Foss da han ønsket velkommen.

– Det er akkurat seks år siden vi var først i verden med 4G, som vi lanserte i Norge i desember 2009, forklarte teknisk direktør John Christian Hillestad.

Det TeliaSonera viste frem mandag er ifølge dem selv så langt man kan strekke 4G-teknologien før man om noen år må begynne å migrere over på 5G.

Ved hjelp av 4G-teknologien og ved å sende data gjennom luften via fem koblinger (over fire frekvenser), øker man hastigheten til 1 gigabit per sekund, eller 1.000 megabit per sekund om man vil.

TeliaSonera tar i bruk to kanaler på 2.100 megahertz-frekvensen, samt én kanal fra hver av 800 megahertz-, 1.800 megahertz- og 2.600 megahertz-frekvensene for å levere en gigabit per sekund

For å gi en historisk sammenligning: Det er omtrent 10 ganger raskere enn den maksimale farten man klarte å vise frem da 4G-nettet kom i slutten av 2009. Det er også 2.600 ganger raskere enn det man kunne håpe å få på 3G-nettet da det ble lansert for rundt ti år siden.

Teleselskapene kjemper nå en innbitt kamp om mobilkundenes gunst. TeliaSoneras fartsrekord kommer bare dager etter at Telenor viste frem hvordan de vil endre måten du ringer på, ved å lansere 4G Tale og WiFi Tale, i tillegg til at de annonserte at de vil levere opp til 350 megabit per sekund i sitt 4G om ikke lenge.

- IKKE NOE SALGSKONTOR: Administrerende direktør i TeliaSonera Norge, Abraham Foss, forteller at 4,5G-arbeidet virkelig har pågått de siste seks månedene mellom TeliaSonera i Norge og kinesiske Huawei. - Vi har initiert dette selv og har vår egen organisasjon som kan få til slike ting. Vi er ikke noe salgskontor for Sverige, sier Foss med et smil.

Marius Lorentzen

Usikker på bruken

Før noen av journalistene rakk å stille spørsmålet, spurte TeliaSoneras Norgessjef Abraham Foss selv retorisk hva nytten er med en fart på én gigabit per sekund.

– Vi har de siste årene gått fra å snakke kilobit til megabit per sekund, og jeg husker man spurte om nytten av 4G når det kom. Historien har vist hva vi kan gjøre med farten, konstaterte han og listet opp videotjenester, velferdsteknologi, streaming og andre tjenester.

– Vi vet ikke helt hvilke tjenester som skal bruke 4,5G, men vi vet at vi vil trenge det, sa han videre.

Samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen

Marius Lorentzen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sto begeistret og så på målingene av den nye 4,5G-teknologien, og skjøt inn at selvkjørende biler kanskje vil være et bruksområde for den ekstreme mobilfarten i fremtiden.

– Det er veldig viktig at noen leder an i den teknologiske utviklingen, sa han og fortalte om hvordan hans egen og familiens mobilbruk har endret seg de siste årene:

– Nå sjekker datteren min på ni år været på mobilen før hun pakker klær til skolen. Men hvis ikke infrastrukturen er på plass kan man ha så mange apper man vil, sa Solvik-Olsen, og påpekte hvordan konkurransen mellom TeliaSonera, Telenor og Ice nå har ført til at det pumpes milliardbeløp inn i de norske mobilnettene hvert eneste år.

– Det er jammen godt at investeringer i mobilnettene ikke er en del av statsbudsjettet, for da ville det blitt utsatt for konkurranse fra andre gode formål. Det beste er at det gjøres i en sunn konkurranse om å tiltrekke seg kundene, sa Solvik-Olsen.

Må finne et modem først

Hvis du nå tror at du bare kan ringe NetCom for å få sendt over et nytt modem som takler superfarten på én gigabit, tar du imidlertid feil.

4,5G er nå oppe og går i NetComs nett, men det er bare noen svært få steder, blant annet på Linderud i Groruddalen i Oslo, at basestasjonene har blitt utstyrt med alle frekvensene som trengs for å levere den ekstreme farten.

Huawei hadde med en prototype av dette modemet som støtter 4G-hastigheter opp til 600 megabit per sekund, men ikke like raskt som TeliaSonera nå kan skilte med når de har installert 4,5G.

Marius Lorentzen

Det NetCom og Telenor begge gjør er å legge opp til at flere og flere 4G-basestasjoner har to eller tre frekvenser. Er man heldig kan man da få en fart på mellom 100 og opp mot 350 megabit med det riktige abonnementet.

– Vi bygger stein for stein og legger på stadig flere 4G-frekvenser etter hvert som det trengs, forteller teknisk direktør John Christian Hillestad om hvordan selskapet vil bygge ut farten i 4G-nettet i tiden fremover.

Lokale forhold, kapasitetsbehov og bruken vil dermed avgjøre hvordan TeliaSonera utvider 4G-nettet.

I tillegg til nettet må brukeren ha utstyret i orden. Foreløpig er det bare toppmodellen fra henholdsvis Samsung og Huawei som støtter en fart på 350 megabit, altså rundt en tredjedel. Det er tidligst neste år at vi kan komme til å se mobiler som støtter gigabit-farten.

Kinesiske Huawei jobber for å lansere en mobil bredbåndsruter i markedet i første kvartal 2016 som støtter en fart på opp til 600 megabit. TeliaSonera vet ennå ikke om de vil selge den eller finne en annen ruter til kundene sine.

Les også

– Det er ikke bare noe man tar over natten

Les også

De største har de minst fornøyde mobilkundene

Les også

Mobileksperter: Slik vil smarttelefonen være om fem år

Her kan du lese mer om

  1. Telia Norge
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Dette er litt som keisernes nye klær

  2. – Mer aggressivitet i markedet

  3. Etter 22 år er det slutt: Nå skal Netcom bli til Telia

  4. Annonsørinnhold

  5. Lobbyseier for Telia

  6. Telenor, Telia og Ice blar opp 735 mill. for nye mobilfrekvenser