Norske Jens har tjent 2,5 millioner på å spille dataspill

Jens «Snute» Aasgard lever av å spille data. Antallet profesjonelle dataspillere er mer enn tidoblet de siste ti årene.

MYE ØVING FORAN SKJERMEN: Jens Waller Aasgaard, kjent under kallenavnet «Snute», er nordmannen som har tjent mest på premiepenger. Siden starten på proffkarrieren har han tjent 2,5 millioner i ulike premieutbetalinger
 • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Norges største datatreff, The Gathering, åpnet dørene onsdag.

Treffet er blitt en årlig påsketradisjon for norske mange norske data- og dataspillentusiaster. Arrangøren bak datatreffet i Vikingskipet i Hamar venter 7.000 besøkende, ifølge VG.

Under arrangementet kan man også konkurrere i dataspill, såkalt e-sport. Totalt er det 163.000 kroner i premiepotten i år, fordelt over flere spill.

Dataspill har i økende grad vokst frem som en profesjonell sport de siste årene. En fersk undersøkelse fra Unibet viser at de samlende pengegevinstene i den fremvoksende sporten har økte til mer enn 93 millioner dollar i 2016, tilsvarende 851 millioner kroner.

Til sammenligning ble det bare utbetalt 5,57 millioner dollar i premiepenger i 2010.

Den best betalte spilleren gjennom tidene er den amerikanske Dota 2-spilleren Saahil Arora, som har tjent rundt 25 millioner kroner i premiepenger.

Jens Waller Aasgaard, som går under kallenavnet «Snute», er ifølge undersøkelsen den nordmannen som har dratt inn mest premiepenger totalt. 2,5 millioner kroner har han tjent siden begynte som proff i spillet Starcraft 2 i 2012.

185 norske proffspillere

Når han får høre summen blir han først litt overrasket, men kommer frem til at den trolig kan stemme.

Selv om de færreste kan leve av e-sport som profesjonell er Aasgaard en av stadig flere som gjør nettopp dette.

Les også

Telenor skal sponse Norges største e-sportsliga i tre år til

Antallet profesjonelle spillere er mer enn tidoblet de siste ti årene fra 1.241 proffspillere i 2006 til 13.555 i 2016. 185 av proffene er ifølge undersøkelsen nordmenn. Gitt inntektene som fremgår av undersøkelsen, er neppe alle disse fulltidsspillere.

Aasgaard forteller at hverdagen til spillerne varierer mye ut fra hva slags spill de spiller.

– I Counter-Strike og League of Legends spiller man på lag, og det er vanlig at man bor og trener sammen, mens man i Starcraft spiller alene, sier han.

– Felles for de fleste spillerne er at man reiser mye rundt til ulike turneringer over hele verden, og bruker tid hjemme til å øve. Antall turneringer, reiser og premiepenger varierer også fra spill til spill, sier Aasgaard.

– Kjempeviktig å vinne

Han anslår at han har rundt 50 reisedøgn i året. Det går også an å konkurrere hjemmefra, men det er på store turneringer, der spillerne møtes foran publikum, at de største premiepengene ligger, forklarer han.

Selv om Starcraft ikke er et lagspill, er de beste spillerne gjerne tilknyttet et lag, som gir dem noen faste inntekter ved siden av premiepengene. Men disse summene er relativt lave.

Les også

Slik bygges e-sport til global milliardindustri

­– Premiepenger utgjør hovedinntektene for alle Starcraft-spillere. Jeg har også litt sponsorinntekter som gir en ekstra trygghet i hverdagen. Man kan også tjene penger ved at fans kan følge kanalen din på strømmeplattformen Twitch, sier han.

– Men det man tjener mest på er å være best og vinne premiepenger. Det er kjempeviktig å vinne, ellers er det ikke så mye vits.

Mye trening foran skjermen

Sesongen har ikke kommet ordentlig i gang i år ennå, men Aasgaard er fornøyd med fjoråret.

– I fjor var et veldig godt år med mange gode resultater. Jeg har bare vært på én stor turnering så langt i år, og det gikk ikke så bra som jeg hadde håpet på.

– Hvor lenge planlegger du å holde på som proff?

– Jeg tror det er mulig at jeg kan holde på i hvert fall ut 2018. Det kommer mye an på hvor lenge jeg ønsker å holde på selv. Jeg regner nok å holde på i maks to år til før jeg går tilbake til studier.

Ved siden av reisevirksomheten bruker han, som andre profesjonelle spillere, mye tid på å trene foran skjermen.

– Man har en ganske fri hverdag, der man kan legge opp egne planer. Men du må tenke mye på hvordan du kan bli bedre og hvordan du skal spille på neste turnering. Man må også gjennom et par viktige kvalifiseringer før konkurransene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. E-sport

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  E-sportutøvere krever støtteapparat på nivå med olympiere

 2. Betalt innhold

  Eye of the Taiga

 3. Betalt innhold

  På innsiden av VM i e-sport

 4. – Esport blir større enn NFL i 2022

 5. Carlsen på børs – nå er Play Magnus verdt 1,1 milliard