Apple skal ha betalt Nokia 15,6 milliarder i patentforlik

Flere teknolognettsider melder at Apple har måttet betale dyrt etter en patentkamp med det finske selskapet.

SKJULT: Nyheten om den enorme utbetalingen ble funnet skjult i årsrapporten til Nokia som kom ut torsdag. Etter å ha begravd stridsøksen i mai, ble de enige om at Apple måtte betale et ukjent beløp.

Foto: Regis Duvignau Reuters
  • Christian Gran Svenningsen
  • Eivind Bøe
Publisert: Publisert:

I sin kvartalsrapport som ble lagt frem torsdag, melder Nokia at selskapet har mottatt en betaling på 1,7 milliarder euro, omtrent 15,6 milliarder kroner.

– Inngående kontantstrøm relatert til økningen i kortsiktig gjeld var omtrent 1,1 milliarder euro, og var primært grunnet en forskuddsbetaling på 1,7 milliarder euro, hvorav en del var anerkjent i resultatene for andre kvartal 2017, skriver selskapet.

Flere teknologinettsteder skriver at betalingen kommer fra Apple i forbindelse med et patentforlik som selskapene meldte om i mai.

Størrelsen på forliket har ikke tidligere vært kjent.

Nettstedet Nokiamob skriver at det har fått bekreftet fra Nokia at det var Apple som sto bak betalingen.

Den høye summen indikerer at Apple var ivrig etter å unngå en langvarig og stygg disputt, skriver The Verge.

Apple hadde i andre kvartal et resultat før skatt på 11,03 milliarder dollar. Hvis Apple faktisk betalte summen betyr det at utbetalingen barberte over 15 prosent av overskuddet.

E24 har ikke lyktes i å komme i kontakt med Nokia.

Droppet søksmål

Tidligere i år sendte Apple og finske Nokia ut børsmeldinger der det kommer frem at den årelange patentkrigen mellom de to selskapene var over.

De to ble enige om å droppe alle pågående søksmål og juridiske prosesser tilknyttet intellektuelle rettigheter mot hverandre. De har også inngått en flerårig lisensavtale.

I børsmeldingene var selskapene enige om at Apple også skulle betale et ukjent beløp til Nokia nå og deretter betale jevnlig for bruk av Nokias teknologi.

Nokia opplyste da at de ville komme med flere detaljer i forbindelse med fremleggelsen av regnskapet for andre kvartal, noe det er mulig vi nå altså har fått.

Apple og Nokia har også opplyst om at de vil vurdere mulighetene for å samarbeide om andre digitale helseprodukter. Apple bruker årlig store summer på helserelatert teknologi, og jobber for at både smarttelefoner og -klokker blir viktige produkter innen trening og folkehelse fremover.

Nokia sitter på tusenvis av patenter relatert til mobilteknologi, som selskapet har utviklet siden 90-tallet. Apple entret mobilmarkedet da de lanserte iPhone i 2007.

– Forholdet vårt til Apple går nå fra å være fiender i retten til å være forretningspartnere som jobber til fordel for våre kunder, uttalte juridisk direktør Maria Varsellona i Nokia.

Les også

iPhone 8 lanseres trolig til høsten: Dette er spådommene

– Vi er fornøyd med denne løsningen på konflikten vår og vi ser frem til å utvide forretningssamarbeidet vårt med Nokia, sa Apples driftsdirektør, Jeff Williams.

Mange av detaljene er konfidensielle, men selskapene opplyste blant annet om at Nokia vil levere visse infrastrukturtjenester og -produkter til Apple. I tillegg skal Apple igjen begynne å selge digitale helseprodukter fra Nokia i sine butikker (tidligere solgt under merkenavnet Withings).

Årelang krangel

Fredsavtalen de to selskapene kom frem til, er ikke helt ukjent, for de to selskapene har vært i en rekke krangler og rettssaker tidligere.

Så sent som i desember i fjor gikk Apple til søksmål mot en rekke selskaper som forvaltet gamle Nokia-patenter. Nokia svarte med å saksøke Apple, ifølge The Verge.

I 2011 inngikk de to selskapene et forlik som har en lignende struktur som det nye forliket, der Apple betaler en engangssum og deretter forplikter seg til jevnlige betalinger og et samarbeid.

Forliket den gang ble blant annet omtalt av New York Times, som påpekte at det ble inngått samtidig som Apple passerte Nokia når det kom til mobilomsetning.

Nokia var fra 90-tallet verdens desidert største mobilprodusent, men mistet dominansen da Apple og Google inntok markedet med sine smarttelefoner og operativsystemer.

Nokia har akkurat gjenopplivet mobilvirksomheten sin med en serie smarttelefoner basert på Googles Android-system.

Les også

iPhone 8 lanseres trolig til høsten: Dette er spådommene

Les også

Apple bygger nytt datasenter

Les også

Kameramobil lar deg bestemmeblenderåpning og lukkertid

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Apple
  2. Dollar
  3. Nokia

Flere artikler

  1. Apple er dømt til å betale 3,9 milliarder til «patenttroll»

  2. Apple betaler 4,6 milliarder i forlik om trege telefoner

  3. Ser du forskjellen? Motorola refses for iPhone-blåkopi

  4. Midlertidig rettsseier for Qualcomm: Apple trekker iPhone 7 og 8 fra det tyske markedet

  5. Volkswagen trolig spart for milliarder i USA