Mye tyder på at Elon Musk blir nødt til å kjøpe opp Twitter.

I morgen kjøper Musk endelig Twitter

Selv verdens rikeste mann må forholde seg til både jus og økonomi. Så hvor mye vil Twitter endres med Musk som sjef?

  • Ida Aalen
    Ida Aalen
    Gründer og medieviter
Publisert: Publisert:
E24s faste spaltister skriver jevnlig og gir uttrykk for sine egne holdninger.

Etter over et halvt år med frem og tilbake, tyder alt på at Elon Musk nå blir nødt til å kjøpe opp Twitter. Han har brukt månedsvis og millioner av dollar på å få slippe.

Økonomisk har det blitt en dårlig deal, men Musk har aldri fremstått som om det var økonomiske årsaker til at han var interessert i Twitter.

Kanskje startet historien da verdens rikeste mann ikke klarte å logge seg inn på Twitter-kontoen sin. Meldinger som kom frem i forbindelse med Twitters søksmål, viste at Musk ble låst ute av Twitter-kontoen sin seks dager før han begynte å kjøpe opp Twitter-aksjer i januar.

Du og jeg kan irritere oss når noe på internett ikke funker og banne på at vi kunne gjort en bedre jobb sjæl. Er du verdens rikeste mann, hvorfor ikke bare kjøpe driten?

De siste månedene lar seg vanskelig oppsummere. Men den korte versjonen er at Musk i april inngikk en bindende avtale om å kjøpe Twitter. Etter at aksjemarkedet begynte å falle i mai, tvitret Musk at oppkjøpsavtalen var satt på vent. Da han i juli forsøkte å avbryte oppkjøpet, gikk Twitter til søksmål mot Musk for å få det gjennomført. Forarbeidet til rettssaken var i full gang da Musk 3. oktober plutselig annonserte at han ville gjennomføre oppkjøpet likevel. 

Dommeren satte rettssaken på vent, og Musk må ha gjennomført kjøpet av Twitter innen kl. 23 norsk tid fredag 28. oktober for å ikke havne i retten likevel.

De havner neppe i retten. Mandag denne uken ble finansieringen av oppkjøpet sikret, ifølge Bloomberg. De siste dagene har Musk tvitret om at han har besøkt Twitter-hovedkvartalet og beroliget annonsører.

Det er ikke så rart at Musk har kviet seg, selv om han blir regnet for å være verdens rikeste mann. Formuen hans er på over 200 milliarder dollar. Prisen han betaler for Twitter, 44 milliarder dollar, er mye penger selv for ham. I etterkant av vårens aksjefall, er det enighet om at Musk betaler overpris for Twitter. Aksjeverdien ville vært langt lavere nå om det ikke hadde vært for oppkjøpet. Musks egen formue har falt til 200 fra 340 milliarder siden november, primært på grunn av fall i Tesla-aksjene.

Oppkjøpet er også blitt en dårlig deal for bankene som har stilt med finansiering, ifølge Wall Street Journal. Som kommentar Matt Levine skriver: «Det er noe poetisk over at verdens rikeste mann har skapt tidenes største uselgelige gjeld». 

Når Musk endelig overtar Twitter, er det ikke sikkert at det betyr så mye for deg og meg.

Selv om Musk de siste årene har dannet et bilde av seg selv som en visjonær og genial leder som skal få menneskeheten til mars, har ideene hans for Twitter vært langt mer jordnære. Han har ønsket seg mindre spam og mindre moderering på plattformen, og en redigeringsknapp for twitter-meldinger. I motsetning til hans selskap SpaceX er det ikke akkurat rocket science. 

At Musk vil bli eier av Twitter har skapt bekymringer knyttet til demokrati og ytringsklima. Han har eksempelvis vært tydelig på at han ønsker USAs tidligere president Donald Trump tilbake på plattformen. Det er imidlertid et spørsmål Twitter måtte diskutert i nær fremtid uansett, og særlig hvis Trump skulle bli presidentkandidat.

Og akkurat som Musk til slutt måtte forholde seg til jusen, kommer han ikke unna økonomien heller. Finansieringen av oppkjøpet er strukturert på en måte der Twitter må betale 1,2 milliarder dollar i renter i året. Selv om Musk slipper kvartalsrapporter og presset fra aksjemarkedet når selskapet tas av børs, må det ha god nok økonomi til å kunne betjene lånene sine.

Det kan se enklere ut å kutte utgifter enn å øke inntekter hos Twitter for å få dét til. Musk har tidligere skissert at han ønsker å si opptil 75 prosent av de ansatte, ifølge Washington Post. Men på onsdag avviste han ovenfor de Twitter-ansatte at oppsigelsene ville bli så mange, ifølge Bloomberg. Mange Twitter-ansatte ser seg uansett om etter nye jobber. Hvor mye kan Musk klare å utrette, med betydelig færre eller hvert fall langt mindre motivere ansatte?

For inntektene bør også økes, ettersom Twitter i varierende grad har vært lønnsomt de siste årene. Musk er avhengig av å blidgjøre annonsørene, slik han også gjorde i dag på Twitter: Det vil fortsatt være moderering på Twitter. Annonsørene forsvinner nemlig hvis de oppfatter innholdet på plattformen som for grovt.

Twitter-aktige plattformer med mindre moderering, slik som Gettr, Gab Parler og Trumps eget Truth Social, har slitt med å øke brukertallene sine. Det blir nemlig ikke så trivelig med lite moderering. Og da blir det ikke så bra business av det heller.

Kanskje kommer Musk til mars før han får fikset ytringsfriheten.

Publisert:

Her kan du lese mer om