- Think har ikke betalt siden februar

- Dette handler om grovt svik, tordner en stor svensk leverandør mot elbilprodusentens styre.

STRI STRØM: Det som skulle bli et norsk elbileventyr har blitt et tapssluk som har byttet eiere flere ganger. Nå er flere leverandører svært misfornøyde etter at Think ikke har betalt regningene sine på mange uker.
Publisert: Publisert:

Den opprinnelig norske elbilprodusenten Think er i alvorlige økonomiske problemer, og har ifølge en av sine største leverandører ikke betalt regninger siden februar i år.

- De meldte til oss i februar at de ikke hadde penger, og at de siktet på å skaffe ny kapital innen 60 dager. Siden da har ikke noe skjedd, og vi har fortsatt ikke fått pengene.

Det forteller daglig leder Per Axéll i det svenske selskapet AQ Wiring Systems til E24 mandag. Selskapet han er sjef for leverer kablene til Think-bilene, som frem til produksjonsstansen midt i april ble produsert i Valmet i Finland.

Russisk forretningsmann

Siste beskjed den svenske leverandøren fikk fra selskapet var at det var i samtaler med en russisk forretningsmann.

- De jobbet med muligheten for å få inn penger den veien, men det ville kreve at vi og andre fordringseiere ga etter på gjelden, sier Axéll til E24.

Han mener styret i Think ikke har gjort jobben sin.

- Den operative ledelsen har sikkert gjort sitt beste, men vi er veldig kritisk til styret. Styret har hatt full innsikt i selskapets økonomi, men har likevel valgt å kjøre på og dermed pådratt selskapet mer gjeld. Jeg synes det er for galt at ingen har stilt styret ansvarlig ennå, sier Axell og legger til:

- Styret har vært fullstendig klar over at det manglet finansiering for de satsinger og bestillinger som ble gjort. Dette handler om grovt svik og styret bør stilles til ansvar.

Ifølge den svenske leverandøren er det en rekke leverandører som nå kommer til å tape millionbeløp på Think.

Marked i vekst

Mens Think går dårlig, er markedet for elbiler i kraftig vekst, ikke minst i Norge. Så langt i år har elbilsalget her til lands nemlig økt med mange hundre prosent.

Les også: Formidabel elbiløkning i 2011

I løpet av årets fem første måneder ble det nybilregistrert 764 helelektriske personbiler i Norge, i følge statistikk fra Opplysningsrådet for veitrafikken. Til sammenligning var samme tall ett år tidligere bare 123.

Dessverre for Think heter hovedårsaken til denne økningen Mitsubishi I-MiEV.

Svidd av fire milliarder

Legger man sammen kapitalinnsprøytningene som er gjort i Think siden 1999 kommer man til at selskapet totalt har brent i overkant av fire milliarder kroner:

1999 - Ford ble hovedaksjonær og investerte 800 millioner kroner i Think i løpet av de fire årene de var inne på eiersiden. Think City ble masseprodusert fra 1999.

2003 - Ford bestemte seg for å trekke seg ut av elbilsektoren, og solgte seg helt ut av Think. Kjøper var sveitsiske Kamkorp.

2006 - Think ble slått konkurs. Boet ble kjøpt opp av en gruppe kjente norske investorer, anført av Alf Bjørseth, Jan-Olaf Willums og dagens styreleder Reidar Langmo.

2007 - Think hentet inn 520 millioner kroner. Petter Stordalen, Stein Erik Hagens Canica, Atle Brynestad og flere andre investorer kom inn som eiere.

2009 - Selskapet unngikk en tredje konkurs ved at to amerikanske selskaper, batteriteknologiselskapet Ener1 og investeringsselskapet Rockport Capital, skjøt inn 1,4 milliarder kroner, og kom inn som storeiere.

2010 - Hentet inn 1,3 milliarder kroner i nok en emisjon.

2011 - Største eier er Ener1, med 25,5 prosent av aksjene. Stein Erik Hagens Canica er nest største aksjonær med 9,52 prosent, Rockport Capital er tredje største aksjonær med 8,21 prosent av aksjene.

Tross gjentatte forsøk har det mandag kveld ikke lyktes E24 å få noen kommentar fra Thinks styreleder Reidar Langmo.

Les også: Har brent over 4 mrd siden starten

Publisert: