Bill Gates tjente 12,54 milliarder på to dager

Mange har lenge ment at Microsoft har tapt terreng til konkurrentene. Torsdag viste IT-giganten at de fortsatt kan være innovative, og aksjen steg rett til værs.

VELDEDIGHET: Verdens rikeste mann Bill Gates har lagt store deler av formuen sin inn i stiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation. Det er gjennom denne stiftelsen at størsteparten av milliardærens aksjeverdier forvaltes.
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

– Det er lenge siden vi har sett Microsoft levere et så solid resultat.

Ordene tilhører analytiker Ross MacMillan i RBC, som ifølge Forbes var en av mange analytikere på Wall Street som ble svært overrasket over IT-selskapets resultater fra årets første kvartal (selskapet har avvikende regnskapsår).

Mange har lenge ment at Microsoft har falt bak sine konkurrenter, og at de ikke har klart å være like innovative som de andre IT-selskapene. Blant annet har hverken Microsofts spillkonsoll Xbox One eller selskapets Nokia-telefoner klart å ta markedsandeler fra konkurrentene de siste årene.

Til tross for dette overrasket altså selskapet med en omsetning på 21,7 milliarder dollar, eller 177,94 milliarder kroner med dagens valutakurs, i første kvartal av 2015.

– Microsoft leverte virkelig varene med denne rapporten, ved å slå alle forventninger. Dette demonstrerer at de fortsatt har god fremgang i overgangen fra tidligere PC-produkter til produkter i skyløsningen, sier analytiker Brent Thrill til Forbes.

Les også

Gates om Jobs: – Han var i en klasse over meg

God dag for Gates

Etter at kvartalsrapporten ble kjent etter stengetid på Wall Street, steg Microsoft-aksjen nesten 10 prosent i etterhandelen.

Aksjen fortsatte også oppover fredag og endte uken med en oppgang på 11,85 prosent til en aksjekurs på 53,03 dollar per aksje, opp fra 47 dollar per aksje i starten av uken.

Det er svært godt nytt for selskapets aksjeeiere og for selskapets gründer Bill Gates. Microsoft-gründeren har lenge vært verdens rikeste mann, og sitter med en eierandel på om lag 3,6 prosent i IT-giganten. Dette tilsvarte 278 millioner aksjer i fjor, ifølge Computerworld.

Dermed kunne Gates glede seg over i løpet av to dager å ha tjent om lag 1,53 milliarder dollar, eller 12,54 milliarder kroner, på aksjeporten sin.

Gates har imidlertid de siste årene sakte, men sikkert solgt seg ned i selskapet han stiftet på 80-tallet. Så langt i 2015 har han solgt aksjer til en verdi av 717 millioner dollar, skriver Geekwire. Gates har ikke ønsket å forklare nedsalget.

I fjor gikk tidligere toppsjef i Microsoft Steve Ballmer forbi Gates som den privatpersonen med høyest eierandel i selskapet.

(Saken fortsetter under bildet)

GIKK TIL VÆRS: Etter Microsofts kvartalspresentasjon denne uken har aksjen steget kraftig.

La om

Da tidligere toppsjef Steve Ballmer takket for seg i fjor og Microsoft fikk amerikansk-indiske Satya Nadella inn i lederstolen, gjorde den ferske toppsjefen det klart at selskapet skulle ta en annen retning.

I stedet for å ta opp konkurransen på produksjon av hardware, skulle Microsoft satse på skyløsninger og operativsystem.

Les også

Microsoft skroter Internet Explorer

– Med mange av de modne IT-selskapene på innovasjonssporet har Nadella i stedet satset på skyen og klart å navigere selskapet i den retningen raskere og mer suksessrikt enn hans konkurrenter. Dette kommer tydelig frem i kvartalsrapporten, skriver analytiker Daniel Ives i FRB & Co til CNBC.

Han trakk frem selskapets vekst i skykunder som følge av god tilrettelegging for dette i Microsofts siste operativsystem Windows 10.

– Microsoft er nå i ferd med å etablere seg som en av de to største leverandørene av skyinfrastruktur og Nadellas mål om å nå en omsetning på 20 milliarder dollar i skyen innen 2018, virker å være innen rekkevidde, sier analytikeren Shaul Eyal i Oppenheimer til Forbes.

Flere analytikere skriver at de forventer fortsatt gode resultater fra Microsoft, og at aksjen vil fortsette oppover i ukene som kommer.

TOK OVER: Microsofts toppsjef Satya Nadella har fått mye ros av analytikerne etter at han tok over selskapet fra Stev Ballmer som hadde ledet selskapet i 14 år.

Sier fortsatt opp

Til tross for de utrolig gode resultatene i første kvartal meldte Nadella at han vil fortsette med de omfattende kostnadskuttene han innførte da han tok over som toppsjef.

Først på listen nå er nye runder med jobbkutt. Ifølge Business Insider vil trolig så mange som 1000 jobber bli kuttet den neste tiden.

– Jobbkuttene vi har gjennomført så langt, var spredt over flere forretningsområder og flere land, og reflekterer de omstillingene selskapet behøver. Vi går gjennom denne prosessen så taktfullt som mulig og med den dypeste respekt for de medarbeiderne som blir berørt, sa en talsmann for selskapet til Business Insider etter rapporten ble kjent.

Årsaken til kuttene skal være at Microsoft fortsatt sliter med å holde omsetningen oppe på enkelt områder som følge av nedgang i PC-markedet og tap av markedsandeler på smarttelefonmarkedet.

Ikke alene

Samtidig som Microsoft leverte sine resultater for første kvartal leverte også konkurrenten Alphabet, tidligere Google, resultater over forventningene. Selskapet steg 5,38 prosent i løpet av ukens siste børsdag, og bidro til svært god vekst på teknologibørsen Nasdaq.

I uken som kommer leverer IT-giganten Apple kvartalsregnskaper, og analytikerne sier til Marketwatch at de tror Nasdaq vil nå nye rekorder som følge av de svært gode prestasjonene til IT-selskapene i forrige kvartal.

Les også

– Microsoft investerer i Uber

Les også

Windows 10 er lansert

Les også

– Det kommer nye Microsoft-mobiler med øyepålogging

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Microsoft
  2. Bill Gates

Flere artikler

  1. Solgte aksjer for milliarder

  2. – Lukter litt desperasjon

  3. Microsoft passerer 1.000 milliarder i markedsverdi – er verdens mest verdifulle selskap

  4. Microsoft bekrefter: Kjøper Github for 7,5 milliarder dollar

  5. Microsoft slår forventningene tross fallende PC-salg