TDC-aksjen straffes på børs etter Get-kjøpet

Det er lite jubel å spore i det danske aksjemarkedet etter TDCs handletur i Nydalen.

INGEN GLIS PÅ BØRSEN: Selv om Get-sjef Gunnar Evensen er strålende fornøyd med å nå bli en del av TDC-konsernet, jubler ikke markedet over danskenes milliardkjøp.

Hans Fredrik Asbjørnsen
  • Andreas Wolden Fredriksen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Mandag annonserte Danmarks største telekonsern TDC at de kjøper den norske kabeloperatøren Get for 13,8 milliarder norske kroner.

Gjennom oppkjøpet sikrer TDC seg rundt 500.000 kunder innen kabel-TV, bredbånd og bredbåndstelefoni. De blir dermed Nordens største kabelselskap med 1,7 millioner kunder.

Kjøpet skal lånefinansieres, men det er ikke nok. TDC skal nemlig også kutte i utbyttet sitt for å finansiere kjøpet av Get. Det innebærer et utbytteforhold på 60 prosent av den frie kontantstrømmen fremover, noe som betyr et kutt i utbytte per TDC-aksje i år fra 3,70 til 2,50 danske kroner.

Nyheten om Get-kjøpet har sendt TDC-aksjen ned over syv prosent på København-børsen mandag.

Utbytteaksje

- Den enkle forklaringen er at dette er en tidligere utbytteaksje, sier telekomanalytiker Espen Torgersen i Carnegie, når han skal forklare det skarpe fallet.

Telekomanalytiker Espen Torgersen i Carnegie

Han peker på at det nå er andre gangen TDC kutter i utbyttet, og dermed skuffer aksjemarkedet.

- For et par år siden kuttet man utbyttet fordi man skulle investere stort i blant annet 4G og mobilt bredbånd, sier Torgersen, og legger til:

- Man hadde frem til nå en forventning om EBITDA-vekst (vekst i driftsresultatet, journ. anm.), men så kuttes utbyttet i stedet.

Han sier at de betalte over fire kroner aksjen i utbyttet siden selskapet reelt sett ble børsnotert igjen. I 2006 kom nemlig en gruppe private equity-selskaper på banen og ville kjøpe TDC og deretter ta selskapet av børs.

Aktørene klarte imidlertid aldri å skaffe seg mer enn den nødvendige eierandelen på 90 prosent for å ta selskapet av børs. I 2010 solgte de seg ned igjen.

- Det er ikke den utbytteaksjen det var lenger, konkluderer Torgersen etter dagens nyhet.

Finansdirektør Pernille Erenbjerg i danske TDC

Uffe Weng

- En «fair» pris

Det er to elementer som gjør at TDC-kursen får juling i dag, sier finansdirektør Pernille Erenbjerg til E24.

- Det viktigste er at vi nedjusterer utbyttet i år.

Den andre forklaringen er ifølge finansdirektøren prisen selskapet må betale for Get. Hun mener de ikke måtte ut med for mye for den norske kabelleverandøren.

- Vi får en pris rundt ni ganger inntjeningen. Sammenligner vi den prisen med andre tilsvarende oppkjøp i Europa, er det en riktig pris.

Hun sier at det nok på kort sikt «vil være litt usikkerhet omkring aksjen».

- Vi håper imidlertid at noen vil kjøpe aksjen også – som ser at TDC blir et ledende selskap med en større vekstprofil en tidligere fremover, avslutter finansdirektøren.

Les også:

Danske TDC kjøper GetNettrot i SkandiabankenAnnonsørene flokker seg rundt nett-TV

Publisert:

Flere artikler

  1. Derfor frister Gets kabelkunder den danske telekjempen

  2. Get vurderer norsk mobilsatsing

  3. Toppsjefen i TDC går av etter oppkjøpet

  4. Annonsørinnhold

  5. Milliardoppkjøpet betyr døden for TV-boksen

  6. Ice og Tele 2 inngår avtale om kjøp av infrastruktur