Nordmenn vil kvitte seg med Huawei-telefoner

Bruktmarkedsplassen Finn.no tror de vet hvorfor.

HOPPER PÅ FINN: Annonser for Huawei-smarttelefoner. Illustrasjonsfoto.
Publisert:

Samtidig som Google mandag lukket døren for den kinesiske elektronikkgiganten, gjorde antallet Huawei-telefoner på det norske bruktmarkedet et stort hopp. Det viser statistikk E24 har fått fra Finn.no.

Den amerikanske søkemotorkjempen stengte mandag Huawei-telefoners tilgang til flere av appene i Android, det Google-utviklede mobile operativsystemet som en rekke smarttelefonprodusenter bruker. De stanset også teknisk støtte.

Les også

Utsatt Huawei-forbud gir comeback for skadeskutte europeiske teknologiaksjer

Reaksjonen kom etter at USA, som er i handelskrig med Kina, satte Huawei på sin svarteliste i forrige uke. Flere mikrobrikkeprodusenter har nå kuttet sine bånd, og Huawei står dermed i en leverandørknipe.

– Så et markant hopp

Et økende antall nordmenn med Huawei-telefoner ser også nå ut til å vende ryggen til Kinas mobilgigant.

Antallet Huawei-telefoner for salg på markedsplassen Finn.no begynte å stige før helgen, og steg kraftig mandag.

– Vi så et markant hopp den dagen Google trakk seg fra samarbeidet med Huawei, så vi tror det er årsaken, sier informasjonsansvarlig Kristine Eia Kirkholm til E24.

Sjekk annonseutviklingen så langt i mai – mot fjorårets antall i gråfarget linje:

BYKSET: Antallet Huawei-telefoner til salgs på Finn.no gjorde et stort byks 20. mai, samme dag som Google lukket døren for kineserne etter svartelisting fra amerikanske myndigheter. Kun telefoner med pris over 500 kroner er inkludert her.

– Det er veldig stor forskjell fra samme dag i fjor. Ser vi fra 1. til 20. mai er det en dobling i antallet Huawei-annonser fra samme periode i fjor, kommenterer Kirkholm.

Les også: Huawei-krisen forklart

Salget synker hos Elkjøp

At flere nordmenn forsøker å selge et produkt som står midt i en negativ mediestorm, er ikke enestående, forteller hun.

– Vi har sett lignende hendelser når andre store ting har skjedd i nyhetsbildet, for eksempel med bil-annonser når det ble skrevet om dieselforbud, sier Kirkholm.

Les også

Panasonic stanser samarbeid med Huawei

Samtidig som flere prøver å selger telefonene sine, rapporterer Elkjøp om at færre kjøper dem.

– Uten å gå inn på spesifikke tall, ser vi at utviklingen i salget har falt de siste to dagene, og etablert seg på et lavere nivå enn det vi normalt sett har, forteller kommunikasjonssjef Madeleine Schøyen Bergly til Tek.no.

– Kan gi deg rett til prisavslag

For Huaweis del ser ikke nyhetsbildet ut til å lysne med det første.

På onsdag, to dager etter at Google stengte ned telefonenes tilgang til flere av sine apper, ble det klart at også den britiske prosessorutvikleren ARM bryter samarbeidet med kineserne.

«Nå er Huawei på pustemaskin», fastslo Tek.nos kommentator.

Dersom utfrysingen resulterer i at Huawei-telefoner mister viktig funksjonalitet fremover, mener Forbrukerrådet at norske eiere kan ha rett på prisavslag eller heving av kjøpet – ettersom telefonene da kan bli mangelfulle etter loven.

Torsdag opplyste også elektronikkgiganten Panasonic at de stanser deler av sitt forretningssamarbeid med Huawei.

PS! For ordens skyld: E24 er heleid av VG, som igjen eies av Schibsted-konsernet. Finn.no eies av samme konsern. Enkelte E24-ansatte har aksjer i Schibsted gjennom konsernets aksjeprogram.

Publisert:

Her kan du lese mer om