Walmart forbereder seg på blokkjederevolusjon i kampen mot Amazon

Walmart har i år søkt om patenter for blokkjedeteknologier for et eget droneleveransesystem samt sin egen kryptovaluta.

KAPPLØP: I juni annonserte Walmart leveransetider på én dag i USA for å konkurrere mot erkefienden Amazon. Nå har selskapet patentert blokkjedeteknologi for å distribuere med droner.

Foto: George Frey AFP
  • Audun Flatebakken
Publisert:

Den amerikanske detaljvaregiganten Walmart ble i år forbigått av Amazon som verdens største detaljhandelsselskap. På Forbes liste over verdens største børsnoterte selskaper ligger Amazon som nummer 28, mens Walmart ligger som 29.

For å ta opp konkurransen har Walmart blant annet skjerpet leveransene sine og lansert et endags-leveranseløfte for bestillinger over 35 dollar i USA. Nå forbereder giganten seg på å ta i bruk blokkjedeteknologi for å spisse konkurransen ytterligere.

Les også

Bjørn Kjos: – Kryptovaluta er fremtiden

Torsdag ble det kjent at Walmart har søkt amerikanske patentmyndigheter om blokkjedeteknologi til droneflyging. Det skriver flere utenlandske medier.

Patentet går ut på kryptert informasjonsdeling mellom leveransedroner og ble innsendt 30. januar i år.

I Walmarts sammendrag til patentsøknaden hos amerikanske Patent and Trademark Office står det følgende:

«En metode for drone-drone-kommunikasjon med bruk av blokkjede inkluderer: bestemmelse av operasjonelle parametere for en første drone; kryptering av de operasjonelle parametrene av den første dronen; lagring av de krypterte operasjonelle parametrene for den første dronen i en blokk av en blokkjede; bestemmelse av når en annen drone er i nærheten av den første dronen; tilbakehenting av de operasjonelle parametrene til den første dronen fra blokken basert på dekryptering; og å konfigurere den andre dronen med de operasjonelle parametrene til den første dronen».

Ikke første patentsøknad

Patentet for droneflyging er ikke Walmarts første blokkjedepatentet for droner. Også i 2017 søkte detaljhandelskjeden patent på et sporingssystem for blokkjedeteknologi for leveransedronene.

Walmart er heller ikke de første som drømmer om droneleveranser. Allerede i 2013 fortalte Amazon-sjef Jeff Bezos til 60 Minutes at droner vil fly til kunder innen fem år.

Det har ennå ikke blitt lansert i fullskala, men Amazon har lenge utvikle Prime Air-tjenesten sin, som er ventet å lansere i løpet av 2019. Tjenesten skal kunne levere pakker innen 30 minutter innen visse områder når den lanseres, ifølge Amazon. Nøyaktig hvor og når tjenesten lanseres er ennå ikke kjent.

«Walmart Coin»

Les på E24+ (for abonnenter)

The Economist: Facebooks planlagte nye valuta blir heller bitcoin 0.5 enn bitcoin 2.0

Tidligere i August ble det kjent at Walmart også har søkt patent om en egen kryptovaluta med blokkjedeteknologi.

Søknaden om patent for kryptovalutaen ble sendt 29. januar, dagen før søknaden om dronepatentet.

I søknaden om sin egen kryptovaluta skriver Wallmart at selskapet ser for seg en kryptovaluta der den digitale valutaen bindes til fiatvaluta (vanlig valuta, journ.anm.) og at den dermed kan holdes stabil. Dette er kjent som en stablecoin og kan minne om Facebooks Libra, som også skal være bundet til andre valutaer for å sikre at verdien ikke skal svinge.

Les også:


Norwegian selger aksjene i Bank Norwegian
Rolex-prisene til værs i gråmarkedet: – Det er helt galimatias
Bjørn Kjos: – Kryptovaluta er fremtiden

Flere artikler

  1. Akon vil lansere kryptovalutaen «AKoin»

  2. Facebook: Vi trenger hjelp for å lansere Libra

  3. Coop tester ny «ryddegutt-robot»

  4. Annonsørinnhold

  5. Betalt innhold

    Krypto går opp og ned, men hvor er den egentlig på vei?

  6. Netflix legger frem kvartalstall: Ventes å møte knallhard konkurranse fremover