IKT Norge: Stadig flere datasenter-giganter ser mot Norge

Den globale datasenterindustrien er den raskest voksende industrien i verden, og gigantene ser stadig etter nye lokasjoner. Norge har hittil blitt slått på målstreken av sine nordiske naboer, men dette kan være i ferd med å snu.

UTFORDRINGER: Hittil har datasenterindustrien i Norge blitt hindret av blant annet svakt fibernett, og har tapt for sine naboer i Norden.
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

– Vi får stadig flere forespørsler fra anonyme internasjonale giganter, som vil ha datasentre her. Norge er på vei oppover og vil kjemper om gode løsninger, sier spesialrådgiver Per Morten Hoff i IKT-Norge, til E24.

Torsdag ble det kjent at Google har inngått en avtale om å kjøpe hele kraftproduksjonen fra vindkraftparken Tellenes i Rogaland for å drifte sine datasentre i Europa.

De velger imidlertid kun å kjøpe «halve pakken», siden de ikke også har eller legger et datasenter hit.

– Tapt store oppdrag

Google er ikke de eneste. I dag har ingen internasjonale giganter etablert datasentre her til lands.

– Vi har jobbet med dette i mange år og tapt et par store oppdrag. Finland fikk jo Google, Danmark fikk Apple og Sverige fikk Facebook, sier Hoff.

Spesialrådgiver Per Morten Hoff i IKT-Norge.

Hovedargumentet som ofte trekkes frem er at man i Norge opplever flaskehalser i fibernettet mot utlandet.

– I Norge er det mangel på fibernett, fordi det er vanskelig med sort fiber, av ulike årsaker. Vi har også slitt med å lokalisere hvor fiberen i Norge er. Vi har rett og slett ikke vært profesjonelle nok i Norge til å møte de forespørslene som har kommet, sier Hoff.

Men dette er i ferd med å snu, og det skjer fort, ifølge Hoff.

– En stor milepæl var da vi tidligere i år fikk satt ned el-avgiften, som gjør at vi har den laveste strømprisen i Europa.

Dyre tomtepriser

De store aktørene IKT Norge er i kontakt med, ytrer i større grad ønske om å etablere seg nær byene.

– De ønsker å etablere seg et sted hvor man får tak i folk, og hvor strømforsyningene er sikre. Dette er jo som regel også tilfelle i områder med mange mennesker.

Les også

Apple vurderte Norge, valgte å bruke milliarder på datasenter i Danmark

En annen utfordring, og en av årsakene til at blant annet Sverige fikk Facebook, er ifølge Hoff at tomteprisene i Norge ofte er dyre.

– Facebook i Sverige og Apple i Danmark har fått tomter de nesten ikke har betalt noe for i det hele tatt. I Norge er det som regel private som eier områdene, og de vil jo selvfølgelig ha høyest mulig pris. I Luleå var det kommunen som eide tomten og ga den tilnærmet gratis til Facebook, fordi de så at det ville skape mange arbeidsplasser og ytterligere verdiskapning til kommunen.

Vil ha gigant til Hedmark

Nordavind DC er en av aktørene som legger til rette for at giganter som Google kan etablere datasentre i Norge. Selskapet har i dag tre områder i Alvdal, Tynset og Rendalen kommune i Nord-Østerdal hvor det er bra muligheter for blant annet fibernett og strømforsyning.

Selskapet har i dag direkte kontakt med flere mulige kunder, og de fikk i fjor besøk av en internasjonal gigant som var interesserte i området i Rendalen.

Daglig leder Arild Løvik i Nordavind DC

– Dette var sannsynligvis det første besøket i Norge av en skikkelig gigantaktør, og vi snakker nok på størrelse med Google. Vi vet ikke hvem dette var, da det er ytterst hemmelig, blant annet fordi det er svært børssensitiv informasjon, sier daglig leder Arild Løvik i Nordavind DC.

Ifølge Løvik vil et eller flere datasentre i områdene generere mange arbeidsplasser.

– Et slikt stort datasenter genererer hundrevis av direkte arbeidsplasser for driftsteknikere, rørleggere, elektrikere, vaktmestere, og fagfolk på kjøling og automasjon. I tillegg kommer entreprenører i byggefasen, underleverandører og samarbeidspartnere.

Etterlyser profesjonalitet

Spesialrådgiver Dag Brekke i Innovasjon Norge jobber med å selge inn Norge som et attraktivt land for etablering av datasentre, til utenlandske aktører. Han erfarer at interessen for Norge øker sterkt.

– Den største grunnen til det er at store datasentre trenger mye strøm, og flere aktører er opptatt av at strømmen skal være grønn. Der er Norge helt unike, sier Brekke.

Gigantene er først og fremst opptatte av en tryggest mulig plassering av datasentrene.

– De er svært oppmerksomme på risiko når det gjelder leveringssikkerhet på strømmen. De vil ligge et sted med et robust kraftnett med mange uavhengige forsyninger, men ikke nødvendigvis rett ved siden av. I Norge har man mange slike steder.

Inntrykket til Brekke er at man i Norge sliter med for få tomter som er ferdig prosjekterte.

– Klargjøringsgraden er for lav, og mange innser ikke at det å utvikle en slik tomt er et industriprosjekt, på lik linje med å prosjektere et aluminiumsverk. Det er ikke selgers marked, og de store gigantene krever profesjonalitet, og ser ofte på norsk unnfallenhet som en risiko.

Uenigheter om verdiskapning

Selv om datasenterindustrien i de fleste tilfeller trekkes frem som verdiskapende for verten, har de blitt kritisert for å overestimere denne effekten. Da Apple i fjor kunngjorde at de skulle etablerte et datasenter i Danmark, hevdet de at det ville skape 300 arbeidsplasser.

Den danske handelsministeren Mogens Jensen opplyste imidlertid kort tid etter at det ikke var snakk om mer enn 80 arbeidsplasser.

På den andre siden genererte Facebooks datasenter i Sverige enorm verdiskapning for landet, ifølge en rapport fra konsulentselskapet Boston Consulting Group (BCG). Det skrev norske Computer World i 2014. Senteret var klart til drift i slutten av 2013., og i juli 2014 hadde 900 arbeidsplasser blitt skapt. I perioden 2011-2013 hadde Facebook lagt igjen 1,5 milliarder svenske kroner i Sverige. Regnet om til direkte og indirekte økonomiske konsekvenser, ble summen til rundt 3,5 milliarder svenske kroner, skrev Computer Sweden.

Forurenser like mye som flytrafikk

Datateknologi er en essensiell brikke i omleggingen til lavutslippssamfunnet, men forårsaker også betydelige klimautslipp. Det anslås at datasenterindustrien forårsaker like store CO 2-utslipp som verdens flytrafikk på global basis.

Runa Haug Khoury , seniorrådgiver for energi og industri i miljøstiftelsen Bellona.

– Hvis datasentrene legges i regioner med fossil kraftproduksjon, blir det svært mye utslipp. Derfor er det positivt at flere velger å legge datasentre til Norge, hvor kraftproduksjonen er ren. I tillegg bidrar det til norsk verdiskapning, sier Runa Haug Khoury, seniorrådgiver for energi og industri i miljøstiftelsen Bellona, til E24 .

Hun mener norske politikere bør få opp øynene.

– Det handler ikke bare om å tilrettelegge for datasentre, men å ha en god infrastruktur for hele næringslivet i landet. Digitalisering blir en stadig viktigere del av alle sektorer, av nordmenns liv og av samfunnets organisering. God infrastruktur for mørk fiber er en forutsetning for slik digitalisering.

Les også

– En tapt mulighet for Norge

Les også

IKT Norge: Kutter elavgiften for datasentre

Les også

Nytt datasenter skal gi varme til en hel by

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Facebook
  2. Apple
  3. Teknologi
  4. IKT Norge

Flere artikler

  1. Dansk avis: Facebook bygger gigantisk datasenter i Danmark

  2. Amazon bygger enormt datasenter i Stockholm: – En vekker for Norge

  3. Datasenter: Derfor velger kineserne Sverige

  4. Analyse: Gigantenes datasentre vil koste danskene 400 millioner i året

  5. Flere datasentre satser i Ringerike: – Gir store ringvirkninger