Knallår for kinesisk IT-gigant: Verdien økte med over 2.100 mrd.

Den kinesiske IT-giganten steg med hele 115 prosent på Hongkong-børsen i 2017.

RIKERE: Formuen til styreformann og administrerende direktør «Pony» Ma har nesten blitt doblet i år. Bildet er fra Fortune Global Forum i Kina i desember.
Publisert: Publisert:

2017 ble året et kinesisk selskap for første gang trådte inn på topplisten over it-giganter som er verdsatt til over 500 milliarder dollar.

Da årets siste børsdag var over i Hongkong, hadde selskapet en oppgang på 115 prosent. Det betyr at Tencent nå er verdt 3.877 milliarder Hongkong dollar, tilsvarende 4.070 milliarder kroner.

Det tilsvarer en verdiøkning på 2.177 milliarder kroner.

I Kina er Tencent mest kjent for appen Weixin, som heter WeChat utenfor Kina. Dette er Kinas største sosiale nettverk og spillselskap. I tillegg investerer de i andre selskaper.

Her ser du Tencents vekst på Hongkongbørsen i år.
Les også

Tencent-sjef: – Vi gjorde en feil verdt 25 milliarder

Investeringsselskap

Tencent-sjefen selv anslår at de har investert i 600 selskaper rundt om i verden, blant dem er Tesla, Snap og det finske oppstartsselskapet Supercell.

– Vi er utrolig langsiktige når vi investerer, og har heller lyst å være en god partner enn et selskap som bare kommer og tar over, forklarte Tencent-sjef Martin Lau tidligere denne måneden.

Under Slush-konferansen i Helsinki i begynnelsen av desember fortalte han at de i økende grad ser mot Europa for investeringer.

Som Facebook, har også Tencent en betalingstjeneste integrert i appen. Denne ble i år også lansert i Malaysia, som en del av planen om å ekspandere globalt, ifølge Business Insider.

Det er anslått at om lag 83 prosent av alle smarttelefonbrukere i Kina bruker WeChat, og at appen totalt har 980 millioner aktive brukere globalt.

SPILL: Her spiller et barn spillet «Honour of Kings», som er laget av Tencent.
Les også

Verdens rikeste ble 1.000 mrd. dollar rikere i 2017

Formuer

Tencents vanvittige vekst preger også formuen til gründerne. Spesielt Ma Huateng, som ifølge Forbes sin live-oversikt nå er verdens 17. rikeste person med en formue på 45,2 milliarder dollar.

Dette betyr at han i løpet av året har fått en større formue enn Alibaba-gründer Jack Ma.

Ma Huateng er fremdeles styreleder og administrerende direktør i selskapet, og eier like under 9 prosent av Tencent Holdings. Han er også langt mer profilert enn medgründer Zhang Zhidong, som har sluttet i sin stilling som teknologidirektør.

Zhang har likevel beholdt sin eierandel av Tencent, og er nå rangert som verdens 88. rikeste person, og Kinas 11. rikeste.

Formuen hans er ifølge Forbes på 15,6 milliarder dollar, en oppgang på 1,2 prosent i år.

Ma ble i fjor kåret til en av verdens mest mektige personer av Forbes, og Fortune har satt han på årets liste over verdens mest suksessfulle næringslivsledere.

Les også

Den kinesiske teknologikjempen som er verdt mer enn Facebook

Les også

Derfor kjøper Tencent Snap

Les også

Avis: Spotify i samtaler med Kina-gigant

Publisert:

Her kan du lese mer om