Ruller ut mobilbetaling uten iPhone

Med Android på mobilen kan du i løpet av 2014 bruke mobiltelefonen som lommebok. - Man kan ikke vente på alle, sier sjefen for Visa Norge.

LESER AV CHIP: Nye betalingsterminaler skal lese av NFC-chipen som nå er installert i de fleste mobiltelefoner, selv når mobilen er slått av. Apples mobiler mangler imidlertid en slik chip.
Publisert:

Visa presenterte i dag sine resultater for 2013, både for det europeiske og det norske markedet, i Clarion Hotel ved Jernbanetorget.

Der lettet de også på sløret om sine satsninger i året som kommer.

I det norske markedet skal blant annet betaling i butikker per mobil rulles ut før sommeren, ifølge leder Wilhelm Wisbech i Visa Norge.

Det skal skje ved hjelp av appen Valyou, som utvikles som et samarbeid mellom Telenor og DNB. Det er Visa som sertifiserer betalingsløsningen.

Men iPhone-brukere får ikke være med. Apple mobiler mangler nemlig NFC-chip, som er grunnlaget for denne løsningen.

- Kan ikke vente på alle

- Man kan ikke vente på alle. Dette har med utstederen, og deres valg å gjøre. Man må drive en ting frem. Og med en Android-dekning på godt over halvparten tror jeg at tiden er inne, sier Wisbech til E24.

- Gir ikke dette en konkurransefordel til Apples konkurrenter?

- Jeg har ikke noen tanker rundt det. Men med så mange håndsett som man har som er godkjent for NFC-betaling, så er tiden inne, sier han.

E24 har vært i kontakt med Apple Norge, som ikke vil ut med tall på hvor stor andel av den norske befolkningen som bruker iPhone.

Den norske presseavdelingen opplyser at de heller ikke har myndighet til å uttale seg om saken på vegne av selskapet.

Kan bruke hylster

Leder Tor Jacobsen for TSM Nordic, som utvikler Valyou-appen for DNB og Telenor, bekrefter at tjenesten ikke vil være tilgjengelig for iPhone-brukere i første omgang.

Men alt håp er imidlertid ikke ute for iPhone-brukere.

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas sa sist uke til VG at Apples telefoner kan brukes som betalingskort, dersom man anskaffer et ekstra hylster til telefonen.

I et intervju med ham og DNB-sjef Rune Bjerke i Davos sa de to at de håpet på å kunne lansere appen i løpet av vinteren.

Men når det ovennevnte iPhone-hylsteret vil bli tilgjengelig røpet de ikke.

Ikke satt dato

Utvikler-sjef Jacobsen vil heller ikke love at appen blir klar før sommerferien.

- Vi vil lansere når vi føler oss klare, men det vil definitivt bli i løpet av 2014, sier han.

Faste lesere av Dine Penger og E24 vil kanskje betrakte planene om lansering i løpet av året med en viss skepsis.

Les også

I år begynner mobilbetalingen

Det har vært mye snakk om betalings-løsninger på mobilen de siste årene, uten at det har skjedd noe rent praktisk. Også 2013 skulle i utgangspunktet bli det store året for mobilbetaling.

Trenger ikke strøm

NFC-teknologien er den samme som brukes i såkalte kontaktløse kort, som også kommer til å bli langt mer utbredt i Norge i år, ifølge Visa.

Som illustrert på bildet over leses chipen av når den holdes over en betalingsterminal, som er installert hos forhandleren.

Man trenger dermed ikke strøm på mobiltelefonen for at betalingen skal gå igjennom. Avslått fungerer den som et bankkort. Om den er skrudd på er det mye annen funksjonalitet.

Under presentasjonen vises det frem en video av en prototype av appen. Her vises blant annet saldo, dine bankkort i ulike banker, kontoinformasjon og tidligere transaksjoner.

Lignende betalingsløsninger med Visa som samarbeidspartner er lansert i ni andre europeiske land - blant andre Frankrike og Spania.

Mange konkurrenter

Men det er mange andre som også vil ha en andel av fremtidens betalingssystemer. Og ikke alle baserer seg på NFC:

  • Både Visa og Mastercard får egne kontaktløse betalingskort med NFC. I tillegg samarbeider de med en rekke aktører om å formidle betaling via forskjellige mobilløsninger.
  • Wywallet: Er et samarbeid mellom Netcom, Telenor og Tele2 om en felles betalingsplattform.
  • iZettle: Kortbetaling via mobil. Ved hjelp av en app og en kortleser kan næringsdrivende gjøre smarttelefonen til en mobil betalingsterminal for kortbruk.
  • mCash: Den norskproduserte appen kan kobles opp mot bankkort, banker eller kredittkort, og kan brukes både til pengeoverføringer mellom personer og til betaling I butikk. Ved betaling i butikk skanner du en QR-kode i kassa og slår PIN-kode.

Felles for betalingssystemene er at nordmenn har sett svært lite til dem per dags dato.

Ny app for netthandel

Foruten kontaktløse kort og mobilbetaling, viste Visa-lederne i Norge og Norden frem appen «V.Me», som skal rulles ut i Norge i løpet av året.

I likhet med ovennevnte app skal den fungere som en mobil lommebok, og la brukerne få oversikt over sine ulike kontoer og kort. Men denne skal brukes spesifikt til nettbetaling.

V.Me er allerede lansert i Storbritannia, Spania, Frankrike og Polen.

- Det vil gi brukerne en sømløs handleopplevelse, lovet Nordisk sjef Martin Houten i Visa under presentasjonen.

Visa-transaksjoner på nett økte med 26 prosent i 2013 fra fjoråret. Selskapet registrerte transaksjoner for 8,9 milliarder kroner i 2013.

Selskapet anslår at om lag 50 prosent av alle transaksjoner, enten disse skjer over disk eller over nett, skal gjøres på mobile enheter som smarttelefon eller nettbrett innen 2020.

Les også:

Ny app skal erstatte bankkortNå kan du glemme PIN-kodenI år begynner mobilbetalingen

Publisert: