Saudi-Arabia avviser at de står bak hacking av Bezos

Flere medier kobler hackingen av Amazon-gründer Jeff Bezos’ telefon til kronprins Mohammed bin Salmans. Saudi-Arabia kaller anklagene «absurde».

BESØK: Jeff Bezos (nummer tre fra venstre) under et besøk i Saudi-Arabia i 2016. Her ved siden av kronprins Mohammed bin Salman.

Bandar Algaloud/Anadolu Agency/Getty Images
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert: Publisert:

Den angivelige hackingen av telefonen førte i 2018 blant annet til at intime bilder av verdens rikeste mann, Jeff Bezos, kom på avveie.

The Guardian er en av flere internasjonale medier som nå kobler det hele til et sikkerhetsbrudd på en WhatsApp-melding fra en av kontoene til Saudi-Arabias kronprins.

Ifølge avisen ble telefonen hacket etter at Bezos mottok en melding på den krypterte meldingstjenesten.

Meldingen skal ha kommet fra kronprins Mohammed bin Salmans. Ifølge en digital rettsanalyse skal meldingen ha inneholdt en video som infiltrerte telefonen, skriver den britiske avisen.

Les også

Verdens rikeste økte formuen med 10.580 milliarder i år

Skal ha blitt hacket før Khashoggi-drap

Jeff Bezos er mannen bak Amazon, og eier Washington Post.

Den 59 år gamle saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi jobbet for avisen da han ble drept etter å ha gått inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia 2. oktober 2018.

Hackingen av Washington Post-eieren skal ha skjedd fem måneder før drapet på journalisten.

I juni i fjor konkluderte FN etter en uavhengig etterforskning med at Saudi-Arabia sto bak. Den amerikanske etterretningstjenesten CIA har tidligere konstatert at det var Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman som personlig ga ordre om å slå Khashoggi i hjel.

– Jeg tar fullt ansvar som leder av Saudi-Arabia, spesielt siden det var utført av personer som jobbet for Saudi-Arabias myndighet, sa kronprinsen til CBS i fjor.

Samtidig benektet han at han beordret drapet, som han omtalte som en «avskyelig kriminalitet» og «en feil».

Les også

Amazon tapte gigantkontrakt - skylder på Trumps «vendetta»

Skal ha mottatt video

Anonyme kilder sier til The Guardian at Bezos og kronprinsen hadde hatt en «vennlig samtale» på meldingstjenesten før videoen ble mottatt 1.mai. Den samme kilden forteller at en rekke filer på telefonen ble hentet ut i løpet av kort tid etterpå.

The Guardian understreker at de ikke har kunnskap om hva som faktisk ble hentet ut av telefonen, og hvordan filene eventuelt ble brukt.

Ber om etterforskning

Saudi-Arabia har tidligere avvist at de kan kobles til hackingen. Onsdag kaller landets ambassade i Washington medieoppslagene «absurde».

– Vi ber om en etterforskning av disse påstandene, slik at vi kan få alle fakta på bordet, skriver ambassaden på Twitter.

Saudi-Arabias kronprins er blant annet kjent for å jobbe for å lokke vestlige investorer til landet. De nye opplysningene om hackingen er ventet å påvirke Wall Street onsdag.

Rettsanalytikere begynte i fjor på arbeidet med å gjennomgå Bezos’ telefon. Ifølge Washington Post er FN ventet å legge frem en rapport om den angivelige hackingen onsdag.

Les også

Nærmere historiens største børsnotering: – Bra for oljeselskapene på Oslo Børs

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Jeff Bezos
 2. Saudi-Arabia
 3. Mohammed bin Salman
 4. WhatsApp
 5. Hacking

Flere artikler

 1. FN vil etterforske Saudi-prins etter anklager om Bezos-hacking

 2. Saudi-Arabia beskyldes for hacking av flyktning i Norge

 3. Kampen mot kronprinsen: Frykter å bli drept av Saudi-Arabia

 4. Twitter utsatt for «koordinert angrep»: Fikk tilgang til kontoene til politikere og mediemoguler

 5. Betalt innhold

  Et valgnederlag for Trump vil være dårlig nytt også for visse andre statsledere