Kryptoboomen

Kjente investorer vil børsnotere kryptoselskap – ser for seg verdsettelse på over 300 mill.

Norsk kryptoselskap med prominente investorer på eiersiden vil på børs i Stockholm.

Daglig leder i Arcane Crypto, Torbjørn Bull Jenssen, har lenge vært et kjent ansikt for dem som følger kryptovaluta i Norge. Nå vil han på børs.
 • Sindre Hopland
Publisert:

Arcane Crypto har signert en intensjonsavtale om kjøp av aksjene i Vertical Ventures som er notert på Nasdaq First i Stockholm.

 – Fra vårt perspektiv har det blitt tydeligere og tydeligere at det er riktig å dra Arcane på børs. Det skyldes både at synligheten vil komme flere av våre virksomheter og porteføljeselskaper til gode, men gir oss også en verktøykasse for videre vekst og oppkjøp, sier Arcane-sjef Torbjørn Bull Jenssen. 

Det er to år siden E24 kunne fortelle at Jenssen hadde slått seg sammen med investorprofilene Ketil Skorstad og Kristian G. Lundkvist og dannet Arcane Crypto. Senere har også investor og gamblingmilliardær Morten Klein kommet inn på eiersiden.

Siden har selskapet blant annet investert i en rekke oppstartsbedrifter og lansert et hedgefond for kryptohandel.

– Den eksponeringen man får gjennom Arcane er helt unik, mener Jenssen.

Han opplyser at selskapet ser for seg en verdsette på 300 millioner svenske kroner, noe som tilsvarer 305,9 millioner norske kroner. Fra oppstarten har selskapet brukt rundt 40 millioner kroner i kontanter på å bygge opp virksomheten.

Børsnoteringen må for øvrig godkjennes av Nasdaq i Stockholm.

Les også

Nordmenns kryptoformue krympet med 3,6 mrd. kroner i fjor

Les på E24+

Børskommentar: Tror du på Kahoot-ledelsen, bør du vurdere å selge aksjen

Stockholm bedre enn Oslo

Årsaken til at Arcane velger å børsnotere seg i Sverige, er både på grunn av at teknologimiljøet er langt større i Sverige, men også fordi muligheten for et oppkjøp av Vertical Ventures var til stede.

Jenssen anslår at det er realistisk med en notering tidlig på høsten en gang.

Børsnoteringen av Arcane Crypto er et såkalt omvendt oppkjøp – en situasjon der et selskap kommer seg på børs uten å gjennomføre en børsnotering selv, noe som kan være tidkrevende og kostbar.

Dette gjøres ved at et selskap kjøper seg opp og skaffer kontroll over et børsnotert selskap, gjerne et børsnotert selskap som sliter eller ikke har noe særlig virksomhet lenger. Etter at man har fått kontroll over det børsnoterte selskapet gjennomfører man enten en fusjon eller et oppkjøp av det opprinnelige selskapet.

Jenssen sier de ville notert seg på normal måte om muligheten gjennom et omvendt oppkjøp ikke fantes.

– Har Vertical Ventures noe med kryptobransjen å gjøre, eller var årsaken bare å bruke selskapets struktur?

– Vertical Ventures har en nysgjerrighet for kryptobransjen, og ser verdien av hva denne avtalen kan bety for deres investorer.

Børsdirektør Øivind Amundsen kritiserte denne formen for børsnotering av nye selskaper i et intervju med Finansavisen tidligere i år, en metode han kaller bakdørsnotering.

Les på E24+

Sebastian (26): Slik tjener han krypto i Decentraland

Spent på svingningene

Kryptomarkedet er kjent for store svingninger i verdi for de ulike kryptovalutaene.

– Er du spent på om Arcane-aksjen vil svinge i takt med kryptomarkedet?

– Jeg ville løyet hvis jeg sa at jeg ikke er spent på hvordan aksjen vil påvirkes av svingninger i kryptovalutamarkedet. Samtidig er jeg operasjonell, og kommer ikke til å bruke mye tid på å følge den kortsiktige aksjekursen, men bygge et bærekraftig og solid selskap. Men jeg er helt sikker på at det er dager hvor aksjen vil gå til himmels, og enkelte dager den vil falle tungt, sier Jenssen som før han startet i Arcane var seniorøkonom i Menon Economics.

Han sier videre at ettersom selskapet har eierskap i kryptobørser og «market makers», tjener man på både oppturer og nedturer i markedet, samt økt aktivitet.

– Det ville ikke være negativt om kryptovalutaprisene skjøt i været, men vi er ikke avhengig av det.

Jenssen håper den økte synligheten og tyngden det kan gi ved å være på børs, også vil bety bedre tilgang på oppkjøpsmuligheter, samt gjøre det lettere å rekruttere nye ansatte.

Og en børsnotering gjør det også lettere å hente kapital til flere oppkjøp, noe Arcane varsler det vil komme flere av fremover.

Les også

Slik blir Akons «krypto-by»

Fremdeles lite regnskapsmessig gevinst å spore

I likhet med 2018, endte også 2019 med underskudd for det norske kryptoselskapet, noe ferske regnskaper viser.

Resultat før skatt endte på 7,3 millioner kroner i minus, noe som er vesentlig mer enn underskuddet i 2018 på 2,92 millioner kroner.

Bull Jenssen sier underskuddet kommer av at selskapet er i en oppbyggingsfase.

– Årsregnskapet gir ikke et helt fullstendig bilde. Vi har betydelige eierposter i en del selskaper, der inntektene der ikke bli konsolidert inn regnskapet vårt, sier han, og legger til:

– Omsetningen vår kommer fra Arcane Research, teknologisatsingen vår og fondet – satsinger som først har fått inntekter nå i år, kommenterer han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kryptoboomen
 2. Morten Klein
 3. Ketil Skorstad
 4. Exchange
 5. Hedgefond
 6. Bitcoin
 7. Kryptovaluta

Flere artikler

 1. Arcane Crypto kjøper Kaupang Krypto for opptil 30 millioner kroner

 2. Betalt innhold

  – Ser på dette som en kjøpsmulighet

 3. Betalt innhold

  Starter kryptohedgefond med investorprofiler på laget

 4. Bitcoin raser etter markedsuro

 5. Kraftig bitcoin-fall: Har visket ut all oppgangen siden Tesla varslet kjøp i februar