Frykter kortsiktige eiere
Kulturminister Trond Giske advarer mot kortsiktige medieeiere som er ute etter pengesekken i norske aviser. - Det har kanskje aldri vært så turbulent i mediesektoren, sier han.
- En del aviser har bygget opp pengesekker for å møte dårlige tider. Avisbransjen er jo spesielt konjunkturutsatt fordi den er basert på annonsefinansiering. Jeg er redd for at disse avisene skal bli tappet. Nå er det gode tider. Den dagen disse avisene skal stå imot den neste motkonjunkturen, har de mistet evnen til nettopp det, sier Giske.
Flere nyheter på E24
Statsråden vil ikke kommentere enkeltselskaper. Tidligere denne måneden ble det kjent at Mecom Europes norske datterselskap Edda Media (som tidligere var den norske delen av Orkla Media) vil motta et ekstraordinært høyt utbytte fra blant annet avisen Østlendingen.
- Jeg er redd for kortsiktige eiere som har neste kvartals marginer høyere på sin dagsorden enn det å bygge langsiktig for å få solide mediebedrifter, sier statsråd Giske. Han frykter også den form for brutal gratisaviskrig her i Norge, der alle blør, som man ser i Danmark.
Norge gjennomlever de kanskje største endringene noensinne på eiersiden i norske medier etter en lang periode med stabile eiere og et spredt eierskap til norske medier, mener Giske. I løpet av det siste året har blant annet dette skjedd:
* Orkla solgte mediebiten til Mecom.
* I TV 2 sitter danske Egmont og A-pressen igjen etter Schibsteds salg.
* I Kanal 24 har TV 2 kjøpt ut lokale eiere og aviser.
* I P4 er det endringer.
* NTV er så vidt kommet i gang på TV-siden.
* Og så kommer Media Norge-fusjonen.
I tillegg kommer nye forbindelser og virksomheter, som linken mellom P4 og TV 4.
- I slike perioder - der langsiktige investeringer blir gjort - er det viktig at myndighetene er forutsigbare. Plutselige endringer i rammebetingelsene må vi unngå. Det gjelder for eksempel momsfritak, produksjonsstøtten for aviser og eierskapsloven, mener kulturministeren.
- Er du fortsatt skeptisk til Media Norge-fusjonen?
- Det er viktig å ha medieselskaper i Norge som er store nok til å gjøre de nødvendige investeringene. Samtidig opprettholder vi målet om å ha et spredt eierskap. Det må være et minimum at vi har minst tre store aktører i avisbransjen. Da er grensen på 33,3 prosent i medieeierskapsloven naturlig.
- Det er bra med et bredt eierskap. Jeg har bare uttalt meg tidligere i forbindelse med Adresseavisens plass i dette. Da sa jeg - ikke minst som trønder - at trønderske bedrifter på et generelt grunnlag bør ha hovedsetet og setet for beslutningene i Trøndelag, sier statsråd Giske.