Nå åpner Oculus salget av sin Virtual Reality-brille

Slik har reisen fra Kickstarter-kampanje via milliardoppkjøp til lansering for massemarkedet dyttet grensene for hverdagsteknologi.

RASKT? Tre og et halvt år har det tatt fra denne brillen ble lagt ut som et Kickstarter-prosjekt, til den slippes for massemarkedet. På samme tid er Virtual Reality-gått fra å være nerdete marginalt, til å bli - ja, virkelighet.

Skjermdump/Oculus
  • Kristin Norli
Publisert:,

* Oppdatert med pris: Produktpakken koster 599,00 dollar fra nettsidene til Oculus.

Tre og et halvt år etter at Oculus la ut produktet sitt for crowdfunding på Kickstarter, teller det nå Facebook-eide selskapet ned timene til lansering for massemarkedet.

Reisen har vært vanvittig.

Der de fleste for noen år tilbake fortsatt tenkte at Virtual Reality var noe som bare datanerder kom til å ta i bruk, er VR nå et av de heteste konseptene innen teknologi - generelt.

Bruksområdene man kan se for seg strekker seg trolig fra romfart til porno, for å sette det på spissen.

Les også

Disse fem teknologi-trendene kommer i 2016

Brille

Da E24 omtalte VR-satsningen første gang i 2012, var det med følgende beskrivelse fra undertegnede: ««The Oculus Rift», kan litt klønete beskrives som et alpinbrillelignende headset med 3D-display, som ifølge skaperne vil gi dataspillere en opplevelse av virtual reality.» Les saken her

Da var det en knapp uke siden slippet av det som skulle bli et av de første virkelig store eksemplene på hvordan et oppstartsselskap via crowdfunding-kampanjer kan få oppmerksomhet fra både massene og gigantene.

Kickstarter-kampanjen fra Palmer Luckey i Oculus nådde mange ganger fullfinanisiering på bare få dager i august 2012.

I mars 2014 vant Facebook kampen om å kjøpe opp VR-selskapet - for den svimlende sum av 12 milliarder kroner.

Les også

Her er leveringssklare Oculus Rift

Varslet stive priser

Selv om det ikke før onsdag var offentlig hva Rift-en kommer til å koste, er det all grunn til å tro at pågangen vil bli stor. Luckey har imidlertid nylig uttalt at VR ennå ikke vil være i en «prisklasse som er tilgjengelig for alle», noe som kan tyde på at det ikke er et billigprodukt som nå slippes for massene.

Men fasiten er ikke så ille: 599 dollar per sett, inkludert blant annet sensor, headset, Xbox One-kontroll, kabler og to spill.

Det tilsvarer 5.371 kroner med dagens kurs.

Reisen Oculus har vært med på, og har vært med på å skape, viser likevel hvordan ny teknologi nok en gang bryter grensene for det som en gang ville vært begrenset for de få, priviligerte, og spesielt interesserte, og i dag står på nippet til å bli en del av hverdagen for oss alle.

Kappløp

I årene som har gått har også flere aktører kommet på banen. Både Samsung, Sony, Facebook (Oculus) og Google kastet seg på drømmen om å kunne «oppleve» cyberspace.

Selv om Luckey og Oculus fikk en god del kritikk fra fansen da de «ga etter» for Facebook, viser de nå at de heller ikke har glemt hvor de kommer fra.

Den gamle Kickstarter-kampanjen er nå oppdatert med at de endelig kan oppfylle det de den gang lovet alle dem som valgte å støtte prosjektet. Det gjelder alle som ga et par hundre dollar eller mer for å sikre seg de første utviklerbaserte versjonene av VR-brillen.

De vil alle sammen nå få et gratis eksemplar av «Rift»-en som den heter, i tillegg til det de allerede sikret seg gjennom kampanjen.

Les også

Oculus-sjefen: Vi er måneder fra lansering

Les også

Zuckerberg kjøper databrilleselskap

Les også

Facebook-gründerens fem eventyrlige fremtidsvisjoner

Les også

Her er leveringssklare Oculus Rift

Her kan du lese mer om

  1. Virtual Reality
  2. Markedsføring
  3. Facebook
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. – Teknologi som kan forandre verden

  2. Slik vil Mark Zuckerberg gjøre VR sosialt

  3. Oculus må betale 4,1 milliarder i bot

  4. Annonsørinnhold

  5. Her er årets snakkiser på elektronikkmessen i Las Vegas

  6. Når virtuell virkelighet blir en del av hverdagen