Det er greit å være A3

Omsider kommer Audi med en ny A3. Ni år er en evighet i bilbransjen. Var den verdt den ekstra ventetiden?

Publisert: Publisert:

Normal bytter et merke som Audi ut en modell etter sju år. Det gjorde de med første generasjon A3, som ble lansert i 1996. Hvorfor den neste nå er ni år gammel når den pensjoneres, vites ikke, men fabrikken har muligens i mellomtiden vært så opptatt med å lage nye modeller og erstatte de eksisterende at det ikke har vært tid til A3.

Det har gjort at utgående A3 i mange år har virket noe aldrende. Den deler plattform med Golf generasjon fem, som gikk ut av tiden i 2009, og nå allerede skal erstattes av en helt ny en.

Bare nyheter

Fordelen for Audi har vært at det de nærmeste konkurrentene heller ikke har stresset. I fjor kom det en helt ny BMW 1-serie, mens det er først nå at Mercedes-Benz har prøvd seg på en litt mer funky bil i segmentet.

Timingen til den nye A3 er egentlig ikke så god. For i tillegg til de nevnte bilene, har også Volvo meldt seg på med V40, og hvert øyeblikk kommer det altså en helt ny Golf.

Det litt forfinete kompaktsegmentet som A3 kjører i består med andre ord utelukkende av nyheter.

Samtidig er dette biler som har appell i dagens marked. Kjøperen får følelsen av noe ekstra, uten at det blir for dyrt.

Audis konkurrenter her har tenkt ganske likt, med forskjellig resultat. Med biler som er veldig designet, som skal synes og forsøksvis gi sjåførene en følelse av at de ratter noe som er kult.

Ingen overraskelser

A-klassen til Mercedes-Benz var tidligere en utpreget praktisk bil, mens den nye kun deler bokstaven med forgjengeren. Volvo V40 har karakter og BMW 1-serie er, vel, utfordrende å se på.

Å forvente at Audi skulle gå litt berserk med designen med A3, er like sannsynlig som at Ashley Cole skulle oppleve et glimt av selvinnsikt. For med A3 er det ingen utvendige overraskelser. Det er en naturlig evolusjon av forrige modell. Et svært harmonisk ytre.

Mer bilstoff på E24 BIL

Spennende er det ikke, men det fungerer. Med store glassflater blir det lyst i kupeen og sikten fra førerplass er glimrende, i motsetning til for eksempel i A-klassen til Mercedes-Benz.

Kjøreegenskapene på tidligere A3-utgaver har vært høyst middelmådige, med ullen styring og en veldig forhjulsdrevet opplevelse.

Med den siste versjonen har det skjedd store ting på denne fronten. Nå har den langt på vei blitt en riktig morsom bil å kjøre. Det skal sies at utgaven her er den per i dag sprekeste A3-varianten, og at kjøreopplevelsen naturligvis er farget av det. Samtidig sitter den på samme plattform som den billigste, dermed er det grunn til å tro at denne oppgraderte opplevelsen gjelder for hele A3-rekken.

GTI-light

Plattformen er for øvrig den samme, og helt nyutviklete, som Golf kommer med. En modul som kommer til å spre seg over et stort spekter av biler fra Volkswagen-gruppen.

Flere biltester

De 180 bensinhestekreftene distribueres via en S tronic automatgirkasse. I denne kombinasjonen blir opplevelsen som en Golf GTI-light. Med kjappe girskift og en motor som er morsom, med godt drag over hele registeret. Maks dreiemoment ligger mellom 1250 og 5000 omdreininger, mens effekttoppen er fra 5100 til 6200.

(saken fortsetter under bildet)

BLIR STØRRE: I februar kommer A3 i femdørs Sportback-utgave, modellen som vil stå for størstedelen av salget.

Bilen har et litt kortere overheng foran og noe lengre akselavstand enn på forrige modell. I tillegg er den lettere, opptil 80 kilo, alt elementer som gir den bedre kjøreegenskaper. Det betyr blant annet at motoren sitter lengre bak i forhold til frontakslingen.

En følge av dette er at understyring ikke skjer før man virkelig overdriver.

Det begynner å bli litt kjedelig å snakke om hvordan en ny Audi er innvendig, og det er intet nytt å melde i så måte, for de skrur sammen eksepsjonelt gode interiører. Igjen er det ikke spennende på noen som helst måte, men det fungerer enkelt og greit veldig bra, og kvalitetsfølelsen ligger noen hakk over det man kan forvente av en bil i A3 sin størrelse.

Best?

Nye A3 har egentlig bare et omfattende problem, og det er at Audi er bilbransjens duxer. Alt fungerer veldig bra, men mangler det lille ekstra. Det er ikke så lett å bli begeistret i en Audi, men en A3 med motoren her gjør i hvert fall et kvalifisert forsøk på å bringe litt ekstra moro inn i hverdagen.

Foreløpig kan ikke A3 by på fem dører, A3 Sportback kommer i begynnelsen av 2013, men når den er på plass, spørs det om ikke dette blir det beste kjøpet i sin sjanger.

Les også:

Europas bilsalg: - Det ser dystert ut

Knallhard tysk bilkamp

A3 med 300 hester

Publisert:

Her kan du lese mer om