Telia om mulig norsk Huawei-forbud: – Forberedelsene av 5G-utrullingen går foreløpig som planlagt

Både Telenor og Telias norske mobilnett er fullt av utstyr fra Huawei. Norske myndigheter vurderer å utestenge den kinesiske produsenten.

Administrerende direktør i Telia Norge, Abraham Foss
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– På tvers av Telia Company jobber vi med ulike leverandører, men jeg vil ikke gå inn på vurderinger av enkeltaktører. Når vi velger utstyr vurderer vi funksjonalitet, pris, sikkerhet og forholder oss til de rammevilkårene som gjelder, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge.

Har avvist «spionanklager»

Selskapet har på samme måte som Telenor brukt kinesiske Huawei som utstyrsleverandør til sine norske mobilnett, men Huawei har den siste tiden kommet under et stadig skarpere søkelys av flere vestlige stater.

Mistankene går blant annet på at kinesiske myndigheter kan kreve tilgang eller få innsyn i informasjon fra Huaweis infrastruktur, som altså transporterer data i telenettene i en rekke land verden over.

Huawei har hele tiden avvist kritikken på det sterkeste.

E24 skrev i desember hvordan Samferdselsdepartementet advarte norske mobiloperatører om å gjøre store investeringer i 5G-teknologi som kan bli rammet av nye regler. Norske myndigheter vurderer nemlig om Huawei skal utestenges som et tiltak for å «redusere sårbarheten i norske ekomnett».

Les også

PST: – Problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge

– Norge deler USA og Storbritannias bekymring og er bekymret for at private og statlige aktører i Norge er utsatt for spionasje, sa justisminister Tor Mikkel Wara til nyhetsbyrået Reuters tidligere denne måneden om en mulig utestengelse av Huawei.

Les også: Huawei bygger sikkerhetssenter i Norge

God dialog

– Når dere snart skal sette i gang med utrullingen av neste generasjons mobilnett, 5G. Kan det bli utsatt nå som norske myndigheter vurderer å stenge ute Huawei?

– Vi har en god dialog med myndighetene og forholder oss selvfølgelig til de lover og regelverk som gjelder. Forberedelsene for utrullingen av 5G går foreløpig fremover som planlagt, sier Foss.

Telia Norge-sjefen peker på at eventuelle begrensninger på valg av utstyrsleverandør bare er ett element i det rammeverket som avgjør utrullingen av 5G, som også inkluderer hvilke frekvenser man har tilgang til, skatte- og avgiftsnivået og ikke minst markedsinteressen.

– Summen av dette vil kunne påvirke våre ambisjoner og retningen for 5G-satsingen, men vi har nå 5G-piloter i alle landene våre med ulike leverandører, sier Foss og legger til at Telia foreløpig ikke har besluttet hvilke leverandører som skal levere utstyret til selskapets kommende 5G-nett i Norge.

Les også

Vokser takket være Get-kjøpet

Les også

Prestisjeuniversitet sier nei til Huawei-penger

Les også

– Jeg burde kanskje ha gått litt før

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telia Norge
  2. Telekom
  3. PST
  4. Beredskap

Flere artikler

  1. Handelskrig og sikkerhetspolitikk påvirket Telias 5G-valg: – Men vi kunne valgt Huawei

  2. Telia lanserer 5G-plan for Norge: Velger Ericsson over Huawei

  3. Teleselskapene visste om regjeringens «Kina-krav»: Telenor vil bruke Huawei-utstyr likevel

  4. – Det kan det komme reaksjoner fra Kina

  5. Telia ruller ut 5G i Trondheim 1. april