Tele2-kjøpet: Telenor mister 450 millioner kroner i leieinntekter

 - Ikke overraskende at dette skjer, sier Telenors Norges-sjef Berit Svendsen om svenske Telia Soneras kjøp av Tele 2.

IKKE BEKYMRET: Norgessjef Berit Svendsen i Telenor er ikke bekymret for at Teliasonera nå puster selskapet i nakken om å bli Norges største teleleverandør.
Publisert:

Mandag morgen ble det klart at Tele 2s norske virksomhet selges til Netcoms eierselskap, Telia Sonera, for 5,1 milliarder svenske kroner, omtrent 4,6 milliarder norske kroner.

Med oppkjøpet varsler svenskene at Tele 2 nå slås sammen med Netcom. Dermed øker selskapet sin markedsandel i Norge til 40 prosent, og puster storebror Telenor i nakken.

- Vi sitter helt på sidelinjen når det gjelder denne transaksjonen, men vi ser at oppkjøpet er et direkte resultat av den frekvensauksjonen i desember hvor Tele 2, som lenge har vært en aktiv aktør i markedet, mistet sine rettigheter i Norge til fordel for Ice som per i dag ikke har den samme infrastrukturen som Tele 2, sier Norges-sjef Berit Svendsen i Telenor.

- Derfor visste vi at situasjonen i markedet var rimelig labil og ikke kunne fortsette. Dermed var vi forberedt på at noe som dette kunne skje. Oppkjøpet kom altså ikke som noen overraskelse på oss, fortsetter hun.

Les også

Telia Sonera kjøper Tele 2 Norge

Mister leieinntekter

Frem til nå har Tele 2 hatt en leieavtale med Telenor på en verdi av 450 millioner kroner i året, som sikrer at Tele 2s kunder får tilgang til konkurrentens nettverk.

Mandag bekreftet Tele 2 at de nå vil avslutte denne avtalen og flytte alle sine brukere over på Netcoms nettverk i løpet av kort tid.

- Som sagt kom ikke dette oppkjøpet som noen overraskelse på oss så vi har allerede sett for oss at denne avtalen kunne avsluttes, sier Svendsen.

- Så tapet av de 450 millionene er allerede priset inn i Telenors anslag for neste år?

- Vi legger aldri planer som er hugget i sten, men vi er ikke overrasket.

Investorene ser heller ikke ut til å mene at dette er dårlige nyheter for Telenor.

Aksjen stiger 2,5 prosent en drøy time etter åpning på Oslo Børs mandag morgen.

Les også

Telenor og Norwegian tar av fra start

Vurderte ikke kjøp

Ifølge Svendsen vurderte aldri Telenor å kjøpe opp Tele 2, men hun utelukker ikke at selskapet kan foreta andre oppkjøp innen kort tid.

- Vi har vært klare på at vi trenger flere frekvenser, spesielt på under 1.000 MHz fordi våre kunder stadig surfer mer, så vi vil ta steg for å sikre oss dette, sier Svendsen til E24.

Hun vil ikke bekrefte om selskapet foreløpig har noen spesielle selskap i kikkerten.

Store sammenslåinger

Telia Soneras oppkjøp av Tele 2 må fortsatt godkjennes av Konkurransetilsynet.

I fjor nektet tilsynet svenske ICA og Norgesgruppen å inngå en felles innkjøpsavtale fordi dette ville gi Norgesgruppen for stor markedsandel.

Dersom svenskenes oppkjøp blir godkjent i Tele 2-saken, vil størsteparten av andelene på telemarkedet i Norge være delt mellom kun to aktører: Telenor og Telia Sonera.

Likevel tror Svendsen det er sjanse for at oppkjøpet blir godkjent.

- Jeg tror jeg skal overlate til andre å spekulere i om oppkjøpet vil bli godkjent, men den siste tiden har vi sett at stadig flere store aktører slår seg sammen flere steder i Europa, fordi det ikke er plass til alle dagens aktører, sier hun til E24.

Hard konkurranse

Alle selskapene har de siste årene pekt på at den harde konkurransen tar på.

- Konkurransestituasjonen i Norge har lenge vært hard og det ser vi for oss at vil fortsette i tiden fremover. Vi er forberedt på dette, og som alltid står vi klare til å gi konkurrentene skikkelig kamp om de norske kundene, sier Svendsen til E24.

Likevel frykter hun ikke at Telia Sonera nå kan stjele kunder på det splitter nye 4G-nettet som Netcoms eier nå melder at skal rulles ut.

- Vi har allerede 70 prosent dekning på 4G, så vi er ikke bekymret for at Tele 2 nå sier at de vil rulle ut 4G tidligere, avslutter Svendsen.

Tele 2 eier også One Call i Norge.

Les også:

Telenor og Norwegian tar av fra startTelia Sonera kjøper Tele 2 Norge- Ikke noe problem å få solgt Telenor-aksjeneOne Call-Eriksen: - Vi nærmer oss 450.000 kunder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om