Det offentlige blir mer digitalt: – Utfordring å hente ut gevinstene

Stadig flere prosesser i offentlig sektor blir digitale. Om flere offentlige virksomheter får hentet ut gevinster, kan det bli en dobbel fordel for Norge, forklarer NHO-direktør.

 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– En av de store utfordringene ved digitaliseringen, spesielt i det offentlige, har vært å hente ut finansielle gevinster. Flere risikerer å ha et stilig system, men som ikke gir en konkret innsparing for virksomheten, sier Rune Foshaug, avdelingsdirektør for Kompetanse og innovasjon i NHO.

Postens signeringstjeneste har nylig passert én million signeringer siden oppstarten i 2016. Ifølge deres egne beregninger har løsningen spart kunder for til sammen 95 årsverk.

Hos Lånekassen var hele 94 prosent av signeringene i 2018 digitale, og gjort gjennom denne signeringstjenesten.

Arbeidstimer

De forteller at den største fordelen er at prosesser har blitt enklere for brukerne.

– Lånekassen har i mange år hatt fokus på økt automatisering, digitalisering og selvbetjening, for å effektivisere vår forvaltning av studiestøtteordningene, og samtidig gi kunden våre gode og effektive tjenester. At flest mulig signerer digitalt skaper positive effekter for forvaltningen, sier administrerende direktør Nina Schanke Funnemark i Lånekassen til E24.

Men både Lånekassen og Utleiemegleren, som også har tatt i bruk tjenesten, synes det er vanskelig å gi konkrete tall på hvilken gevinst digitaliseringen av tjenesten har gitt virksomheten.

Bærum kommune har oppgitt til Difi at de sparer en halv million kroner i netto per år på digitalisering av arbeidskontrakter, pluss at de sparer 5.000 arbeidstimer som følge av at manuelle operasjoner forsvinner.

Les også

Digitalisering og ny teknologi kan gi lavere renter

Dobbel fordel

Foshaug i NHO sier at nettopp det å kunne frigi arbeidsraft i offentlig sektor vil ha mye å si for produktivitetsveksten i samfunnet, selv om det i en overgangsperiode vil være smertefullt for enkelte.

– Om staten effektiviseres, så frigis arbeidsstyrker som kan gå inn i mer verdiskapende virksomheter. Totalt sett er det altså en dobbel fordel – en mer effektiv offentlig sektor og mer verdiskapning, sier Foshaug, og viser til regjeringens perspektivmelding, som peker på at vi står overfor økende offentlige utgifter kombinert med synkende inntekter.

Steffen Sutorius, som er direktør i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), forteller at undersøkelsen IT i praksis i 2018 viste at cirka 25 prosent av offentlige virksomheter tar ut gevinster i form av kostnadsreduksjoner fra digitaliseringsprosjekter.

– Men om vi sammenligner offentlig med privat sektor, så henger nok det offentlige litt etter, sier Sutorius til E24.

Les på E24+

Jakten på de nye bankranerne

Forskjellige gevinster

Han sier at gevinstene som kommer av digitaliseringsprosjektene kan være av forskjellige typer.

– Lånekassen har for eksempel gjort reelle kutt som følge av automatisering av oppgaver. Da jeg var i Statens pensjonskasse, tok vi ut gevinster av å kunne gjennomføre flere oppgaver uten å øke budsjettene, sier Sutorius.

Den såkalte DESI-indeksen (Digital Economy and Society Index) viste i 2018 at Norge falt fra 2. plass i 2017 til 5. i 2018. Dermed var vi bak Danmark, Sverige, Finland og Nederland.

– Med den økonomien Norge har, i tillegg til høy tillit til offentlig sektor, så burde Norge være nummer en på indeksen. Det er viktig at vi gjør tiltak på områder som datadeling og kunstig intelligens, og fortsetter å sette brukerne i sentrum, så vi blir nummer en, sier Sutorius.

Han tror at det nå er viktig å bryte ned silo-tankegangen i det offentlige.

– Nesten all digitalisering handler om bruk og prosessering av data. Jeg mener vi må få på plass gode prosesser og en sikker infrastruktur for datadeling innad i offentlig sektor, og mellom offentlig sektor og næringslivet. Det vil være en grunnleggende forutsetning for at vi skal være i verdenstoppen når det gjelder digitalisering, sier Sutorius.

Les også

Ikea vurderer å lansere netthandelplattform

Les også

Norges Bank reagerer på Elkjøps kontantløse plan

Les også

Slik gjør vi Norge til en digital industrinasjon

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Digitalisering

Flere artikler

 1. Vil den offentlige papirmøllen til livs: Her sendes Norges første digitale planvarsel

 2. Lånekassen vil bruke kunstig intelligens for mer effektiv saksbehandling

 3. På tide med alternativ behandling for offentlig sektor

 4. Betalt innhold

  The Economist: De rike landene må planlegge for en fremtid uten kontanter

 5. Betalt innhold

  Offentlig sektors kostnader er nå 1.094 milliarder høyere enn for 20 år siden