Fersk rapport: Det offentlige bruker milliarder på digitalisering – lederne ser ikke verdien

En ny rapport viser at det offentlige ikke klarer å hente ut økonomiske gevinster fra økt digitalisering – spesielt når det kommer til nedbemanninger.

LITEN VERDI: I fjor inviterte statsminister Erna Solberg til toppmøte om digitalisering. Mer enn ett år senere viser en fersk rapport at de fleste lederne i det offentlige ikke ser hvordan investeringene tilfører verdi.
Publisert:

– Vi har en utfordring, og dette jobbes det hardt med. Målet med digitaliseringen er jo å hente ut gevinst for å bruke det på noe annet enn i dag, så vi må jobbe bedre med dette, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland til E24.

Digitaliseringen har for lengst toppet prioriteringslisten i både privat og offentlig sektor, men Norges største digitaliseringsrapport gjort av Rambøll viser at det er en lang vei å gå for å få ut resultatene

Rapporten viser at 75 prosent av ledere i offentlige virksomheter mangler et bilde av hvordan investeringer i digitalisering tilfører verdi.

Rambøll har snakket med de 530 største private og offentlige virksomhetene i Norge.

Les også

Evry-sjef: Unge er utdaterte før de er i jobb

Mange har mistet jobben – men ikke i offentlig sektor

Ekspertene er stadig ute og advarer om at mange «papirdyttere» vil bli arbeidsløse når digitaliseringen og automatiseringen brer seg utover arbeidsmarkedet.

Men ifølge rapporten, har offentlig ansatte ifølge egen arbeidsgiver lite å frykte når det kommer til arbeidsplasser.

Til tross for at 84 prosent av offentlige virksomheter mener de klarer å realisere gevinster som følge av digitalisering, svarer bare 42 prosent at det har blitt realisert i kostnadskutt.

Og kun 19 prosent sier digitalisering har ført til bemanningskutt, noe som er en nedgang fra 2016.

– Det skjer faktisk en del omorganisering og nedbemanninger i det offentlige, sier Mæland.

Hun eksemplifiserer med Skatteetaten som hun sier har gjort store endringer ifra måten de jobbet for ti år siden, og at det har endret kontorstruktur og antall ansatte.

– Dette vil nok ta litt tid, og det vil være en offentlig debatt rundt dette, sier hun.

Les også

Erna mener flere IKT-studier tar tid. – Tull, sier IKT-Norge

– Så det vil bli større nedbemanninger enn hva det offentlige ser for seg i denne rapporten?

– Ja, det er vanskelig å se for seg hvordan vi kommer til å jobbe om ti år. De siste ti årene har det jo skjedd enorme endringer, og vi må fortsette å hente ut digitale gevinster på en tøffere måte.

I privat sektor svarer 44 prosent at digitalisering har ført til nedbemanninger.

Rapporten fra Rambøll viser at digitalisering i både offentlig og privat sektor går riktig vei, og spesielt kommunene bykser på listen sammenlignet med 2016.

Saken fortsetter under bildet.

TØFFERE TONE: Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) sier staten skal hente ut gevinster fra digitalisering på tøffere måter i tiden fremover.

Isolerte IT-prosjekter

IT-kompetansen er ifølge rapporten veldig lav, spesielt i kommuner og fylkeskommuner.

Leder i IKT-Norge Heidi Austlid mener hun vet årsaken til at det offentlige ikke får tatt ut store gevinster fra digitalisering.

Les også

Erna uenig med Gates – vil ikke skattlegge roboter

– I Kommune-Norge handler det fremdeles om å strømsette papir. Man innoverer ikke, man digitaliserer dokumenter, sier hun og fortsetter:

– Det offentlige klarer ikke å ta ut store gevinster fra digitaliseringen fordi de gjør dette gjennom isolerte IT-prosjekter, istedenfor å endre hele måten man jobber på.

Hun mener politikerne må ta en hardere linje overfor kommunene.

– Man har ikke stilt tøffe nok krav til offentlig sektor, slik som man for eksempel har gjort i Danmark. Her er det viktig å bruke både pisk og gulrot, sier Austlid.

Det vil ikke minister Mæland ha noe av.

– Noen stemmer for å bruke tvang overfor kommunene, det er jeg ikke enig i. Å bruke tid på å lage nye regler og sanksjoner har jeg ikke tro på, sier Mæland.

Les også

For mye fokus på sukker og olje – mener regjeringen har glemt IT-næringen

Les også

NHO–rapport: Her er fremtidsjobbene – og jobbene du bør unngå

Les også

BI beste norske skole på siste Financial Times-rangering

Publisert:
Gå til e24.no