Norske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet

Halvparten av norske bedrifter har en responsplan for dataangrep, og vil heller betale løsepenger enn å investere i sikkerhetssystemer, viser en undersøkelse.

BLE ANGREPET: Hydro ble utsatt for et omfattende dataangrep i mars i år.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
Publisert:

40 prosent av norske bedriftsledere er enig eller delvis enig i påstanden om at det trolig vil være billigere å betale løsepenger ved et eventuelt dataangrep, enn å investere i sikkerhetssystemet for å avverge det.

Det kommer fram i den årlige undersøkelsen til sikkerhetsselskapet og IT-sikkerhetsleverandøren, NTT Security. Undersøkelsen kartlegger holdninger til IT-sikkerhet blant 2.200 beslutningsdeltakere i 20 land, deriblant 100 norske ledere, skriver Finansavisen.

– Selv om de betaler løsepenger, har de ingen garanti for at hackerne vil holde sine lovnader om å gi tilbake dataene. Og uansett er du i prosessen med å finansiere enda mer kriminell virksomhet, sier Lisbeth Børresen ved NTT Securitys sikkerhetssentral i Arendal til avisen.

Les også

Cyberangrep har kostet Hydro opptil 450 millioner

Hun mener resultatene fra undersøkelsen er bekymringsfullt fordi forekomsten av dataangrep er økende. Ifølge selskapets angrepsstatistikk økte antallet løsepengevirus med over 350 prosent i fjor.

I undersøkelsen oppgir kun en firedel at de anser investeringene i IT-sikkerhet som en forsikring mot fremtidige kostnader.

Ett av de mest kjente dataangrepene hittil i år er det omfattende angrepet mot Hydro 19. mars. Selskapets kvartalsrapport viser at kostnadene for første kvartal endte på 300–350 millioner, mens de beregner å bruke ytterligere 200–250 millioner kroner i andre kvartal i år.