Selvkjørende buss kjørte på fotgjenger i Østerrike: Ruter har samme type buss

En selvkjørende buss kjørte på en kvinne i Wien i Østerrike. Ruter kjører akkurat den samme modellen, men ser ingen grunn til å avslutte driften etter hendelsen.

Bildet viser Wiens kollektivselskaps nye selvkjørende Navya-busser. Disse kjørte på en fotgjenger torsdag.
Publisert: Publisert:

Torsdag sist uke traff en selvkjørende buss en forbigående 30 år gammel kvinne under et prøveprosjekt fra det østerrikske offentlige kollektivselskapet Wiener Linien, ifølge Bloomberg.

Kvinnen skal ha fått lettere skader.

Hendelsen blir nå gransket av østerrikske myndigheter. Bussprosjektet i Wien, som startet 6. juni har nå blitt stanset som følge av påkjøringen.

Det var en Navya Arma-buss som kolliderte med fotgjengeren.

Det er akkurat den samme modellen som Ruter har på sine selvkjørende busser og som blir kjørt mellom Kontraskjæret og Vippetangen.

Navya SAS er et fransk startupselskap som produserer og designer selvkjørende kjøretøy.

Ruters busser har en toppfart på 18 kilometer i timen, og kan ha maks 11 passasjerer, i tillegg til en vert som kan ta over styringen av bilen.

Det er foreløpig usikkert hvem som hadde skyld for uhellet i Østerrike.

Bildet viser Ruters selvkjørende buss «Oda», her fotografert på Kontraskjæret i Oslo.

Ruter vurderer ikke å parkere sine busser

Til E24 skriver kommunikasjonsrådgiver Cathrine Myhren i Ruter følgende i en mail på spørsmål om Ruter vurderer å stanse prosjektet med selvkjørende busser, etter hendelsen i Østerrike:

– Nei. Sikkerhet er prosjektets høyeste prioritet og både kjøretøy og strekninger har blitt grundig sikkerhetsvurdert i forberedelsene av prosjektet. Vi vil gjennom prosjektperioden kontinuerlig vurdere sikkerheten på strekningen. Ut ifra den informasjonen vi har på dette tidspunktet, ser vi ikke grunn til å avslutte drift.

– Kommer Ruter til å ha kontakt med Navya om hendelsen i Østerrike?

– Ruter er i dialog med vår operatør Autonomous Mobility, og de har løpende kontakt med kjøretøysprodusenten Navya.

Satsingen av selvkjørende kjøretøy er gjennomført av Ruter i samarbeid med Statens vegvesen og Bymiljøetaten i Oslo, og inngår i fellessatsingen «Smartere transport i Oslo-regionen», der de tre aktørene samarbeider om å teste transport- og mobilitetstjenester.

Siden 20. mai har Ruter testet selvkjørende busser som en del av kollektivtilbudet i Oslo.

Publisert: