Kripos advarer Finanstilsynet: Registrer og reguler kryptobransjen nå

Finanstilsynet mener en registreringsordning for kryptoselskaper gir myndighetene et uheldig medansvar for å sikre seriøsiteten i bransjen. 

BITCOIN-FORSKRIFT: Et samlet politi mener Finanstilsynet bør kreve at alle som driver med kryptohandel eller lagring av virtuell valuta, må registrere seg i et offentlig register. Kripos går så langt som å sidestille bitcoin med tradisjonell valuta. Her fra en bitcoin-utvinner i Florence, Italia.

Foto: Alessandro Bianchi Reuters
  • Sindre Hopland
Publisert:,

Finanstilsynet mener kryptobørser og vekslere av virtuell valuta bør bli omfattet av hvitvaskingsloven i en ny forskrift.

Tilsynet har anbefalt Finansdepartementet at forskriften trer i kraft i høst, sammen med den nye hvitvaskingsloven som ble vedtatt av Stortinget den 22. mai.

Det har også blitt diskutert om bitcoin-vekslere og andre kryptoselskaper bør underlegges registrerings- og tilsynsordninger, men dette mener Finanstilsynet man burde vente med.

«Dette kan gi et uheldig signal om at norske myndigheter har et medansvar for å sikre seriøsitet og legitimitet for produktene som tilbys».

Les også

Verdens største bitcoin-utvinner starter opp i Norge

Kripos og Økokrim uenige

Saken har også blitt sendt ut på høring, og både Økokrim, Kripos og Politidirektoratet deler ikke Finanstilsynets mening om kryptobransjen.

Kripos advarer Finanstilsynet i sitt høringssvar, og skriver at en frykt for «å gi en prematur velsignelse» til kryptobransjen ved å ha registreringsplikt for selskapene ikke vil føre noe godt med seg, og skriver følgende:

«Kripos vil advare mot en for forsiktig tilnærming til etablering av et effektivt kontrollregime for vekslings- og oppbevaringstjenester i virtuell valuta.»

De skriver videre at Norge tidligere har blitt kritisert for denne typer mangler i hvitvaskingslovverk.

Økokrim skriver i sitt i sitt høringssvar at de også mener bransjen bør registreres i et offentlig register.

VIL REGULERE: Politiadvokat Richard Beck Pedersen har ført flere saker for Kripos der bitcoin har blitt beslaglagt, og argumenterer nå for å sidestille handel med bitcoin med vanlig valutahandel.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Politidirektoratet som støtter Kripos og Økokrims høringssvar, legger til at Finanstilsynet sendte forskriften ut på høring i sommerferien med svært kort svarfrist, og at flere i politiet hadde kommet med svar om det var gjort på en bedre måte.

Finansdepartementet opplyser til E24 at forskriftene til den nye hvitvaskingsloven har høy prioritet, og vil bli fastsatt i løpet av høsten.

Vil regulere bitcoin

Kripos har tidligere etterlyst klarere regulering for kryptovaluta.

Nå skriver politiadvokat Richard Beck Pedersen, som har ført flere saker for Kripos der bitcoin har blitt beslaglagt, at man bør vurdere å definere veksling av kryptovaluta som valutavirksomhet etter finansforetaksloven, og skriver følgende:

«Kripos innser at dette vil bidra til å legitimere slike tjenester, men mener en styrking av kontrollen med tjenestene må veie tyngre».

Dette vil gjøre det lovlig å kjøpe og handle bitcoin, og at de som tilbyr dette må få konsesjon av Finanstilsynet.

Det betyr at norske aktører som i dag operer i gråsonen, kan komme inn i varmen, slik som bitcoin-veskler Sturle Sunde som nå fører sak mot Nordea for å få lov til å veksle kryptovaluta.

I Finanstilsynets høringssvar står det at man kjenner til minste tre aktører som driver med veksling og oppbevaring av kryptovaluta i Norge.

Kripos sier derimot at de kjenner til 11 slike aktører, hvor flere av dem oppfattes av politiet som lovlydige og seriøse.

Videre mener Kripos at både norske og internasjonale kryptoselskaper i økende grad operer som en etablert bransje.

Dine Penger+: Slik fungerer bitcoin og andre kryptovalutaer

Les også

Forening tror kryptovaluta kan føre til skattejuks

Les også

Undersøkelse: Nærmere 200.000 nordmenn eier bitcoin

Her kan du lese mer om

  1. Bitcoin
  2. Digital valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Økte bitcoin-inntektene med 1.000 prosent

  2. Frykter kriminelle skal tilby nordmenn kryptovaluta

  3. Kryptokollapsen er nå verre enn dot-com-krasjet

  4. Annonsørinnhold

  5. Bitcoinveksler godkjent av Finanstilsynet – bankene setter døren på gløtt

  6. Norske børshaier og bitcoin-ekspert starter Norges første investeringsselskap for kryptovaluta