Prisen er høyere enn Islands BNP
Facebooks oppkjøp av meldingstjenesten WhatsApp er verdt mer enn hele Sonys børsverdi og Island og Albanias BNP.
Mangt et øyenbryn ble hevet i går kveld da det ble kjent at Facebook har bladd opp astronomiske 19 milliarder dollar - omlag 115 milliarder i norske kroner - for en relativt enkel app som sender direktemeldinger mellom privatpersoner.
Handelen føyer seg inn i en lang rekke med lignende grep Facebook har gjort de seneste årene, i forsøket på å bli noe mer enn bare et sosialt medium.
Facebook har nemlig gjort en rekke oppkjøp - enten for å skaffe seg teknologi og flinke hoder, eller for å utvide sin app-portefølje med andre populære tjenester.
Men ingen av oppkjøpene har vært i nærheten av summen de blar opp nå.
Se Facebooks tidligere oppkjøp her
WhatsApp koster hele 19 milliarder dollar (en del i aksjer, riktignok). Summen er hele 18 milliarder (109 milliarder i kroner) mer enn det man betalte for Instagram for bare to år siden, og 16 milliarder dollar mindre enn budet man la inn, og fikk avslått, på Snapchat i fjor høst.
Strategisk oppkjøp
- Det er først og fremst et svimlende beløp, sier VGs sosiale medier-ekspert Øyvind Solstad.
- Det er for eksempel mer enn markedsverdien på Sony, firegangeren av markedsverdien til BlackBerry, ni prosent av Facebooks markedsverdi og en tredel av markedsverdien på hele Ford.
Kjøpesummen er også større enn brutto nasjonalprodukt for land som Island, Albania og Mongolia...
– Prisen høres utrolig voldsom ut, vedgår Marius Arnesen i NRK Beta.
- Men om en koker ned tallene og sammenligner med hva Microsoft betalte for Hotmail i 1997, og regner det om til 2014-dollarverdi, brukte Microsoft 60 dollar per bruker, mens Facebook nå betaler 40 dollar per bruker, sier IT-redaktøren.
Og det er nettopp brukermassen som er det kritiske.
WhatsApp er en meldingsapp med over 450 millioner brukere - nær én million ny brukere laster ned appen hver dag.
Snart sendes det mer meldinger med WhatsApp enn med SMS her i verden.
Facebooks gründer og toppsjef Mark Zuckerberg spår at det er et tidsspørsmål før meldingstjenesten, som er koblet mot hver enkelt brukers mobilnummer, når én milliard brukere.
Og lojaliteten er stor.
70 prosent av dagens WhatsApp-brukerne sender meldinger med tjenesten hver eneste dag.
Det er denne trafikken Facebook vil ha tak i, mener IKT-forsker Gisle Hannemyr hos UiO.
- Jeg tror Facebook i første rekke har gjort dette for at ingen andre skal gjøre det, og da spesielt ikke Google, sier Hannemyr til E24.
Facebook har lenge kjempet for å slå seg inn på direktemeldingsmarkedet.
Facebooks egen chat Messenger har vært en svært begrenset suksess, og modernettstedet har også en stadig fallende popularitet hos unge brukere.
- Ikke fornøyd med å være bare Facebook
Den britiske storavisen The Telegraph skriver om et kjent ordtak for å beskrive hvordan Facebook nå kvitter seg men en potensiell meldingsrival ved å kjøpe dem opp: «Det lønner seg å mate hånden som står klar til å bite deg».
- Dette er ikke unik teknologi. Dette kunne Facebook ha utviklet selv, og brukerne har man jo selv også, påpeker Hannemyr.
- Ved å kjøpe WhatsApp sikrer man seg imidlertid en raskere «time-to-market», og forhindrer at den argeste konkurrenten Google potensielt får tak i brukerne. Dette er et strategisk oppkjøp for å konsolidere posisjonen Facebook har når det gjelder kommunikasjon, mener han.
- Facebook er ikke kult lenger
Hannemyr påpeker at med Facebooks annonseinntekter og solide økonomi i ryggen har man råd til å vente litt før investeringen kaster av seg.
- Facebook er på mange måter konge på haugen når det gjelder kommunikasjon mellom privatpersoner. Dette er et marked som har tilhørt telekom-selskapene gjennom SMS-er og samtaler. Den siste tiden har det flyttet seg over på nettbasert plattformer, blant annet fordi det er billigere.
WhatsApp-oppkjøpet kommer altså etter et mislykket forsøk på å kjøpe Snapchat i fjor høst.
- Det mer enn antyder et forsøk på å finne «det neste store», for så å kultivere det under sine egne vinger, skriver Huffington Posts digitalredaktør Bianca Bosker.
- Facebooks kjøp av WhatsApp gjør det klart at Facebook ikke er fornøyd med bare å være Facebook. De forsøker å bli et nav all din sosiale medier-trafikk skal kretse rundt, skriver hun.
Før de fikk «nei» fra Snapchat og «ja» fra WhatsApp, la Facebook også inn bud på den israelske trafikk- og karttjenesten Waze - som isteden ble snappet opp av erkerivalen Google.
- I dagens digitale hverdag må du ha tilstedeværelse på mobil, skriver spaltist Kara Swisher hos nettstedet re/code.
- Dette oppkjøpet viser at Facebooks strategi er å kjøpe «må ha»-apper som forbrukere forventer å ha på sine smarttelefoner.
Ikke alle er enige i oppkjøpsstrategien.
- Facebook er så bekymret for at de lekker brukere, at de kjøper andre som har brukere. De har betalt en «crazy» sum fordi de er så desperat, sier analytiker Rob Enderle til CNBC.
Markedet har da også vært kjølig i sin mottagelse. I førhandelen på Wall Street falt aksjen med fem prosent etter WhatsApp-oppkjøpet. I den reelle handelen har aksjen falt to prosent når dette skrives (første handledag etter oppkjøpet startet 15.30 torsdag, red.anm.).
Helt ulike inntekstmodeller
Da nyheten ble offentliggjort i går, stresset Mark Zuckerberg at WhatsApp skal fortsette på egen kjøl, på samme vis som Instagram fortsatte som seg selv etter at de ble kjøpt opp av Facebook.
Fra fattig innvandrer til Facebook-milliardær
Mange spår imidlertid en samkjøring av data nå som Facebook og WhatsApp har havnet under samme ledelse. Da Instagram ble kjøpt, tok det ikke lang tid før dele- og tagfunksjoner knyttet til Facebook dukket opp på bildedelingsappen.
WhatsApp har lovet å aldri ha reklame i sin tjeneste, og gründer Jan Koum er med på lasset over.
Han vil nok passe på.
(...artikkelen fortsetter under bildet)
Med telefonnummer-registrering er imidlertid WhatsApp i realiteten verdens største telefonkatalog.
Er det det Facebook - som er verdens nest største selskap på mobilreklame - skal bruke til å dra gevinst ut av sin investering?
- WhatsApp er i alle hovedsak en person til person-meldingstjeneste, mens Facebook i større grad sosial kringkastingstjeneste hvor folk skriver ting på veggen, sier Gisle Hannemyr til E24.
- De underliggende finansielle modellene er helt forskjellige, med reklame og innhold på Facebook kontra brukerbetaling og meldinger på WhatsApp. Det vanskeliggjør integrasjon, mener UiO-forskeren.
- Jeg kan ikke tenke meg at Facebook vil begynne å ta brukerbetaling, og mange ville vel reagere negativt om de fikk annonser i sine private meldinger, spår han.
- Zuckerberg med en større plan
Det skal da heller ikke være noen plan om å slå sammen WhatApp og Facebook-chatten Messenger. Det uttalte Zuckerberg i går.
I offentliggjøringen på Facebooks egen blogg skriver Zuckerberg at mens Messenger stort sett brukes av Facebook-brukere til å nettprate med dem man er venner med på Faceook, er WhatsApp en SMS-erstatter man bruker til å melde med absolutte alle med.
- Facebook er ikke kult lenger
Zuckerberg snakket isteden om kommunikasjon og brukertall som incentivene for oppkjøpet.
- Vi har tidligere tenkt på Facebooks stadig voksende økosystem av tjenester som noe som skulle styrke kjernevirksomheten Facebook, skriver Huffington Posts digitalredaktør Bianca Bosker.
- Det viser seg nå at Zuckerberg nok hadde større tanker. At han drømmer om et større univers med tjenester som ikke er knyttet til Facebook alene, men til kommunikasjon, punktum.