Gründere bak utelivsapp: – Vi vil også rydde opp i bransjen

Gründerne bak bemanningsappen for utelivet føler seg misforstått.

MØTTES I BRANSJEN: (f.v.) Christian Wright, Kristian Midjås og Thom Berglund startet selskap etter å ha jobbet lenge i utelivsbransjen.

Foto: Sigrid Moe/E24
  • Sigrid Moe
Publisert:

– Vi vil også rydde opp i bransjen, vi har selv vært der. Vi har erfaring med at det er normalt at du for eksempel må jobbe et skift på 16 timer om noen blir syk. Vi vil at det ikke skal være sånn, sier Kristian Midjås, en av gründerne bak den nye bemanningsappen Staffers.

I juni skrev E24 om oppstartsselskapet, som har laget en app der kafeer, restauranter og barer kan legge ut ledige vakter, og knytte til seg potensielle arbeidstagere.

Løsarbeidere?

Siden da har både Fellesforbundet, aktører i utelivsbransjen og byråd for næring og eierskap i Oslo kommune, Marthe Scharning Lund (Ap), uttrykt bekymring for at tjenesten kan være med på å gjøre midlertidige ansettelser enda mer vanlig i bransjen.

– Tjenesten legger opp til å fremme mer av det vi prøver å komme bort fra. Det er kanskje den verste bransjen å gjøre dette i, sa byråd for næring og eierskap i Oslo kommune, Marthe Scharning Lund (Ap).

Les også

Blå-sjef om bemanningsapp: – Kan føre til en utvikling ingen er tjent med

– Det mange misforstår med vår modell er at tjenesten fungerer best om både bedriftene og jobbsøkerne er fornøyde. Om de ikke er det, så går det an å finne jobb eller ansatte på andre måter. Det er en balansegang, sier medgründer Thom Berglund.

Spisser mer

Gründerne forteller at de skal spisse tjenesten mer inn mot faste ansettelser, ved at bedriftene som annonserer skal merke utlysninger med at de ser etter folk de kan ansette fast.

– Vi vil også at folk skal ansettes fast. Arbeidsmiljøloven har klare begrensninger på bruk av midlertidige ansatte. Vi tror bedrifter vil ha faste ansatte, som kan rutiner, menyer og driften. Å ha fem nye ukjente på jobb hver lørdag gir ikke optimal drift, sier Midjås.

Gjennom appen kan barer, restauranter og kafeer booke vakter og prøvetimer for potensielle ansatte.

Foto: Sigrid Moe/E24

Vokser

Selv om tjenesten har vakt debatt om arbeidsvilkårene i utelivsbransjen, har selskapet fortsatt å vokse.

– Det har gått med litt mer tid til mediene enn vi regnet med, men i juni og juli har det i snitt meldt seg på over en bedrift om dagen, sier Midjås.

Les også

Virke positiv til ny bemannings-app: – Virker som en innovativ løsning

Geografisk har de også utvidet, og har nå også aktører i Kragerø og Tønsberg på listen.

– Vi vil at det skal være en plattform for bransjen, av bransjen. Det skal være folk med kvalifikasjoner og erfaring, men det skal også være mulighet for jobber som kan være en inngang til arbeidslivet, sier Midjås.

De tre gründerne, Kristian Midjås, Thom Berglund og Christian Wright, har til sammen rundt 20 års erfaring fra utelivsbransjen.

– Årsaken til at vi bygde tjenesten er fordi vi ser hvordan bransjen fungerer. CV-er betyr ikke så mye, bedriftene vil alltid ha et prøveskift. De må se om det fungerer. Vi gjør bare at prosessen går raskere, sier Berglund.

Rettigheter

Gründerne forteller at de også gjennom tjenesten vil sørge for at arbeidernes rettigheter er ivaretatt.

Les også

Fra bar til oppstartsselskap: Gründere vil gjøre det lettere å bemanne utelivsbransjen

– Vi er ikke arbeidsgiver, men vi assisterer arbeidstagerne. Vi har dokumentasjon på arbeidstimer og lønn, og arbeidstakere har alltid tilgang på kontrakten. I bransjen har vi hørt om mange konflikter om lønn, som stopper opp fordi det blir ord mot ord. Det blir det ikke når Staffers er tredjepart, sier Midjås.

– Om noen aktører bryter reglene, vil de naturligvis bli utestengt fra Staffers, legger han til.

Gründerne forteller at de nå skal fortsette arbeidet med å få flere jobbsøkere og bedrifter i utelivsbransjen med i appen.

Målet er fremdeles å utvide til flere norske byer, og deretter til Sverige. I tillegg håper de å kunne utvide til flere bransjer på sikt.

Les også

Det er fremtidens ledere som forandrer verden. Derfor er det viktig å løfte fram de beste

Les også

Sluttet i Aker Solutions uten å vite hvor han skulle – ber nordmenn ta mer risiko

Her kan du lese mer om

  1. Arbeidsliv
  2. Digitalisering

Flere artikler

  1. – Kan føre til en utvikling ingen er tjent med

  2. Virke positiv til ny bemannings-app: – Virker som en innovativ løsning

  3. Fra bar til oppstartsselskap: Gründere vil gjøre det lettere å bemanne utelivsbransjen

  4. Annonsørinnhold

  5. Dansk-startet bemanningsbyrå vil bli størst i Norge: Mener konkurrenter utnytter juridisk gråsone

  6. LOs sommerpatrulje slår alarm om Oslo-utesteder