Huawei-sjefen: – En krise på liv og død for selskapet

Til tross for at det amerikanske Huawei-forbudet er utsatt i 90 dager, er det lite som tyder på at toppsjef Ren Zhengfei tror at situasjonen blir enklere for selskapet fremover.

KRISE: Grunnleggerens livsverk kjemper en kamp om liv og død.

Foto: Ng Han Guan AP
  • Hanna Ghaderi
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Ren Zhengfei, grunnlegger og administrerende direktør i Huawei, skriver i et notat til de ansatte at presset fra amerikanske myndigheter er en «krise på liv og død» for Huawei. Det skriver CNBC som har fått se det interne notatet.

– Nå som selskapet er i en krise på liv og død er vår første prioritet å engasjere alle de ansatte til å gi bidrag og det andre er å velge og promotere talenter som kan gi «nytt blod» til vårt system, skriver Zhengfei.

Blant tiltakene toppsjefen skal ha trukket frem er at man vil bringe mer effektivitet til selskapet, blant annet ved å forenkle rapporteringsstrukturen og kutte ned på overflødig personale.

Huawei-forbudet

President Donald Trump innførte i mai en erklæring om nasjonal «nødssituasjon» som forbyr amerikanske selskaper fra å bruke utenlandsk utstyr som «utgjør en uakseptabel risiko». Det ble da ikke nevnt noen land eller selskap, men det ble ansatt som en måte å holde Huawei ute fra det amerikanske markedet på.

Selskapet ble da lagt til «svartelisten» til amerikanske myndigheter, etter en ordre fra president Trump som forbød Huawei fra amerikanske kommunikasjonsnettverk.

Dette er Kinas våpen i handelskrigen

Huawei møtte stor motstand over hele verden fra myndigheter og selskaper som revurderte sine avtaler med den kinesiske telegiganten i frykt for at selskapet er knyttet for tett opp mot den kinesiske staten og dets etterretningsorganer.

I slutten av juni uttalte Trump at han skulle lette restriksjonene på Huawei som et ledd i en avtale om å gjenoppta handelssamtaler med Kina.

Google lukket døren

Flere amerikanske selskaper, deriblant Google, Intel, Broadcol og Qualcomm kuttet i mai samarbeidet med kinesiske Huawei etter at selskapet havnet på svartelisten.

– Dette er et ledd i den amerikanske økonomiske krigføringen mot Kina, hvor man bruker sikkerhetspolitiske argumenter for å stenge Huawei ute av telenettet og overtale egne bedrifter til å ikke jobbe med selskapet, uttalte da professor Kjell A. Eliassem, som er leder for Senter for europeiske og asiatiske studer ved BI til E24.

Hva er sammenhengen mellom sjeldne jordmetaller, handelskrig og telefonen din?

Mandag kom meldingen om at den kinesiske telegiganten får fortsette å kjøpe teknologi fra amerikanske selskap i ytterligere 90 dager.

– Noen av våre amerikanske produsenter er avhengig av å fortsette samarbeidet med Huawei. De skal få mer tid til å avvikle dette, sier handelsminister Wilbur Ross til Fox News.

Den nye fristen mot å selge amerikansk teknologi til Huawei er satt til 19. november.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Donald Trump

Flere artikler

  1. Forlenget frist for Huawei i USA

  2. DNB før møtet mellom Trump og Xi: – Det virker umulig for kineserne

  3. WSJ: Tidligere Huawei-ansatt i Sverige avhørt av USA

  4. Annonsørinnhold

  5. NY Times: Trump letter på forbudet mot Huawei

  6. Huaweis topplobbyist i Norge: – Dere bør ha tillit til oss