Meglersjef til boligangrep på Ap-Raymond: – Jeg blir så forbanna

Grethe Meier sier Oslos boligunderskudd er så kraftig at prisene kan gå til værs, og refser Raymond Johansen (Ap). – Vi sitter ikke med hendene i fanget, svarer byrådslederen.

Publisert: Publisert:

Under valgkampen i 2015, før det rødgrønne byrådet fikk makten i Oslo, sa Raymond Johansen at han vil legge til rette for bygging av 100.000 boliger frem mot 2050.

Nå lover byrådet å plante like mange trær innen 2030, og direktøren i Privatmegleren er mektig irritert.

– Jeg blir så forbanna når jeg hører Raymond Johansen snakke om disse trærne, sier Grethe Meier til E24.

– Han sa også de skulle regulere 100.000 boliger, men nå har vi fasiten: Det er kun regulert 10.000 boliger, sier meglersjefen.

– Så kutt ut valgflesket med 100.000 trær og alt det tullet. Se og kom i gang! De må komme kraftig i gang med reguleringen, og det brennkvikt. Ellers frykter jeg kraftig prisutvikling.

Les også

Fortsatt svak igangsetting av bygging av nye boliger

Avfeier kritikken

Oslo trenger nær 5.000 boliger hvert eneste år fremover, ifølge beregninger fra Prognosesenteret. Det er langt over dagens byggetakt.

Også Per Jæger, sjefen i Boligprodusentene, krever at Oslo-byrådet får opp dampen.

– Oslo tar ikke ansvar for å bygge nok boliger. Det bygges altfor lite, og jeg frykter prisveksten vi kan få fremover. Det vil være trist for unges sjanser til å komme inn på boligmarkedet fremover, sier han til E24.

– Vi sitter ikke med hendene i fanget. Vi jobber tett med utbyggere for å få regulert og igangsatt flere boliger i Oslo, svarer Raymond Johansen.

– Det må gå an å ha to tanker i hodet samtidig. Vi må både klare å gjøre Oslo grønnere og hyggeligere, blant annet ved å plante flere trær og utvikle flere grøntområder, og å bygge nok boliger, poengterer byrådslederen.

Les også

Vil saksøke DNB Eiendom etter meglertabbe i budrunde

– Gjør meg veldig redd

Oslos boligunderskudd – altså differansen mellom beregnet boligbehov og antallet ferdigstillelser – vil forsterke seg med et tusentalls boliger hvert eneste år fremover, ifølge ekspertanslag.

De neste tolv månedene vil boligunderskuddet i Oslo øke med over 2.000 objekter, ifølge Prognosesenterets nyeste beregninger.

I 2018 vedtok bystyret i Oslo regulering av 810 boliger, ifølge tall fra Plan- og bygningsetaten. Det var rekordlavt. I år er tallet økt til 1.410.

Meier utdyper krisen hun mener er i emning:

– Dette er faktisk ganske dramatisk. Utbyggerne er i harnisk, og her vi må gjøre noe. De har regulert så lite boliger i Oslo at vi i 2022 og 2023 kommer til å ha et årlig boligunderskudd på 3.500 boliger hvert år, sier hun.

– Det gjør meg veldig redd. Jeg tror vi får veldig kraftig prisutvikling i 2022 og 2023 på grunn av dette.

– Dersom Grethe Meier virkelig er bekymret for boligprisvekst, utfordrer jeg henne til å være med på byrådets planer om å utvikle en tredje boligsektor som skal sørge for et tilbud av rimelige boliger, svarer Johansen.

Les på E24+

Børskommentar: Selvaag Boligs tomtesalg er ingen lottogevinst for aksjonærene

Mener de gjør mye

Han poengterer at det er mer som styrer prisutviklingen enn antallet reguleringer, som han tidligere har vedgått har ligget for lavt.

Byrådslederen sier de jobber hardt på flere fronter og at det begynner å gi resultater. Han viser til at reguleringsreserven – altså boliger som er vedtatt, men ikke igangsatt – har økt fra 16.000 til 24.000 siden det rødgrønne byrådet tok makten.

– Vi har nylig sendt flere reguleringssaker til bystyret, blant annet områderegulering for Filipstad med opp til 3 000 nye boliger. Det er også flere nye boligområder på gang i Oslo, for eksempel i Bjørvika, i Hovinbyen og på Skøyen.

Jæger i Boligprodusentene mener det skjer for tregt.

– Noen utbyggere er veldig frustrerte, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no