Tenk deg om – bruk kredittkort ved nettjulehandel

Nettsvindlere spiller på frykt, begjær og tillit. Det er lett å gå seg vill dersom du julehandler på nettet uten å tenke på sikkerhet.

Bjørn frostad
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Hvis du blir tilbudt et kjøp som nesten er for godt til å være sant, så er det gjerne det. Mange som lar seg svindle vil så gjerne slå til på de gode tilbudene. Vårt råd er å tenke seg om i alle fall en gang før du handler, sier seniorrådgiver Tone Hoddø Bakås i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS), til NTB.

Generelt anbefaler NorSIS forbrukere om bare å netthandle på anerkjente nettsider. Gjerne steder du har vært før.

Sjekk nettstedet

Hvis du ikke kan følge rådet fra NorSIS om å spørre andre om erfaringer, kan en rask sjekk på handleassistenten til det europeiske forbrukersamarbeidet Forbruker Europa raskt gi indikasjoner om nettstedet du tenker å handle hos, er tvilsomt eller ikke.

På nettstedet no.theshoppingassistant.com (Howard) kan du legge inn nettadressen og gjennomføre en automatisk og rask sjekk på troverdigheten til nettsiden. Tjenesten gir deg blant annet informasjon om når nettbutikken ble opprettet, om den er tilknyttet en merkeordning og andre kunders erfaringer.

Ikke bruk bankkort

Tone Hoddø Bakås anbefaler sterkt å benytte kredittkort ved all netthandel. Unngå vanlige bankkort som Visa der transaksjonen trekkes fra din bankkonto umiddelbart.

– Mange forbrukere er ikke klar over den viktige forskjellen mellom kredittkort og debetkort. Hvis du bestiller varer som aldri kommer, eller blir svindlet, er sannsynligheten for at kortutsteder eller bank dekker tapene mye større ved bruk av kredittkort. Det er mye enklere å bestride en faktura enn å få tilbake penger som allerede er ubetalt, sier Bakås.

Bedre oversikt

En annen fordel ved kredittkort er at det er mye enklere å holde oversikt over hva du har handlet på nettet. Månedlige kontoutskrifter er gjerne lange for kunder som benytter bankkortet flittig.

– Hvis du konsekvent benytter kredittkort til netthandel, forsvinner ikke disse blant de kanskje 100 andre kjøpene du har gjort de siste to ukene. De kommer samlet i en oversikt over kredittkjøp, sier hun.

Ikke klikk på e-post

Rådet om å stanse opp og tenke seg om gjelder også når du skal slå til på gode tilbud på e-post. Ikke klikk på lenken i e-posten. Tast heller inn nettadressen selv.

– Da unngår du å bli utsatt for nettfiske, også kalt phishing, der hackere er ute etter sensitiv informasjon som passord eller kredittkortnummer. Du kan godt bli videresendt til et nettsted som ligner nettbutikken du vil handle i, men som bare er ute etter å tappe deg for sensitive opplysninger, sier Bakås til NTB.

Hvis svindler likevel skulle klare å fravriste deg brukernavn og passord, er du mye mer beskyttet dersom du ikke bruker de samme passordene overalt. (©NTB)

Publisert:

Flere artikler

  1. Nettsvindelen øker – NorSIS advarer nordmenn: - Før eller siden kommer passordet ditt på avveie

  2. Advarer mot falske spørreundersøkelser i nettbanken

  3. Løsepengevirus stadig mer utbredt

  4. Se opp for falske nettbutikker

  5. Skal du på festival i sommer? Tenk deg om før du kjøper på svartebørs