Telenor øker prisene og kutter den feteste datapakken

Hvis du er en storbruker av mobilt bredbånd får du en litt sur julegave av Telenor. De øker nemlig prisene på de største datapakkene. Selskapet vil friste deg over på et annet abonnement.

MEKKER PÅ PRISENE: Telenor og Norgessjef Berit Svendsen trekker nå ut støpselet for det største abonnementet for mobilt bredbånd, og tilbyr heller nye mobilabonnement til kundene.

Publisert:,

I mobilbransjen snakkes det støtt og stadig om nordmenns enorme appetitt for mobildata.

Etter hvert som flere og flere har fått seg smarttelefon de siste årene har bruken eksplodert. Bruk av sosiale medier, surfing, Youtube og andre apper sluker data og bidrar dermed til å skape nye inntektsstrømmer for operatørene.

Nå gjør likevel Telenor en endring som kan virke noe spesiell. De slutter nemlig å selge den største datapakken og øker samtidig prisen på de to største for eksisterende kunder. Teleselskapet mener nemlig at kundene deres både ønsker og er tjent med å samle alle behovene sine på telefonabonnementet sitt.

Endringene trer offisielt i kraft 1. februar, men allerede onsdag fjernet Telenor muligheten for kunder å bestille Mobilt bredbånd Large og XL, hvis man ikke allerede har det. Large-abonnementet vil bli tilgjengelig igjen i februar med en høyere pris, men fordi det er en varslingsplikt på én måned velger Telenor å ta abonnementet midlertidig ut av salg til endringene er på plass.

Dette endres fra 1. februar:

  • Mobilt bredbånd XL forsvinner, og for dem som allerede har denne løsningen økes prisen med 100 kroner i måneden (tidligere 30 gigabyte til 499,- per måned)
  • Mobilt bredbånd L blir 100 kroner dyrere i måneden, og er midlertidig borte til februar (tidligere 20 gigabyte for 399,-)
  • Mobilabonnementet XL får økt datakvoten fra 10 til 12 gigabyte
  • Telenor lanserer et nytt mobilabonnement kalt Mobil XXL med 25 gigabyte i data
  • Begge disse mobilabonnementene får også et datakort med i prisen (koster vanligvis 49,- per mnd.) som kan brukes til en ekstra pc eller et nettbrett for eksempel.
  • I tillegg lanseres det to datapakker til mobilabonnementene for dem som vil bruke mer: Én tredagers pakke på 15 gigabyte for helger og lignende, og en pakke med 10 gigabyte for en måned. Begge koster 199,-

Er du dermed en kunde på mobilt bredbånd med et romslig forbruk må du snart gjøre et valg. Du kan beholde abonnementet som blir dyrere, du kan bytte over til Telenors nye mobilabonnement med store datapakker eller du kan gå til én av konkurrentene.

Les også: Neste år får Telenor og Netcom en skikkelig konkurrent å bryne seg på

Vil tilby én pakke

Gro Anita Staahle, leder for produkt i Telenor Norges mobildivisjon, sier til E24 at selskapet har hørt på tilbakemeldinger fra kundene og markedet når de nå endrer oppsettet sitt:

– Bakgrunnen for denne prisøkningen og stopp i høyeste nivå i porteføljen todelt. Markedsinnsikt viser oss at kundene ønsker å samle sitt databruk på en aksess og ikke ha det separat på ett tale abonnement og ett mobilt bredbåndsabonnement.

Hun viser til at «de fleste kunder faktisk kommer heldigere ut» hvis de samler abonnementene sine for mobil og mobilt bredbånd i én pakke, fremfor to som mange har i dag.

Staahle viser til et regnestykket der en bruker med Mobil M+ og Mobilt Bredbånd Medium som bruker 75 prosent av kvotene sine hver måned (på henholdsvis 4 og 10 gigabyte data) vil spare rundt 600 kroner i året ved å bytte til det nye Mobil XL med 12 gigabyte.

Må finansiere milliardinvesteringer

– Den andre grunnen for at vi foretar denne prisøkningen er at Telenor vant soleklart den omfattende dekningstesten foretatt av Amobil/VG i sommer. Vi skal fortsatt tilby markedets beste dekning også i fremtiden. Dette skaper ett investeringsbehov i dekningsutbyggingen vår, legger hun til.

Telenor har de siste par årene investert rundt fire milliarder kroner i året i den norske teleinfrastrukturen. Konsernledelsen har samtidig gjort det helt klart at Telenor må kunne forsvare disse investeringene økonomisk, og at man derfor må finne måter å tjene mer på nordmenns databruk etter hvert som den vokser.

– Er ikke dette bare en måte å få mer betalt for den databruken kundene har?

– Nei, dette er for å svare opp behovet i markedet om å tilby databruken på én aksess og at vi skal fortsette å tilby markedets beste dekning også i fremtiden, sier Staahle og viser til VG og Amobils dekningstest.

– Er ikke det litt selvmotsigende å kutte de største datapakkene i en tid der mobildatabruken bare øker og øker?

– Jo, men vi gjør tilsvarende positive endringer på talesiden, samt inkluderer ett ekstra datakort for high-end delen av porteføljen vår slik at kunden kan få dekket sitt databehov også som storbruker på taleaksessen sin, sier Staahle.

Hvis ikke 12 eller 25 gigabyte i de nye mobilabonnementene er nok, viser Telenor til de nye datapakkene:

– Disse er fleksible og kan legges på og tas av når kunden har behov for det. Da slipper kunden å betale for enorme datamengder hver måned, sier Staahle, og viser til at det er i typiske ferietider at bruken er størst.

– Ønsker dere å gi kundene deres med fastnett et incentiv for ikke å droppe det faste bredbåndet til fordel for mobilt bredbånd?

– Vi ønsker å tilby ett bedre og mer fleksibelt dataabonnement gjennom taleabonnementet på mobil slik at kunden kan få dekket sitt totale databehov gjennom én aksess.

Konkurrentene tilbyr alternativer

Hvis du som mobilbruker har et høyt dataforbruk bør du nå vurdere hva slags løsning som passer deg. Hvis du har jobbtelefon kan mobilt bredbånd være den eneste måten å få et dataabonnement der du selv styrer mengden.

Her vil Telenors største abonnement altså være på 20 gigabyte fra februar, med datapakker som kan kjøpes ekstra hver måned. Telenor senker prisen på pakken med fem gigabyte ekstra med 50 kroner til 149,-. De andre pakkene på 15 gigabyte for tre dager eller ti for en måned koster 199,-.

Hos Netcom tilbyr man for tiden pakker med både 20, 30 og 100 gigabyte på mobilt bredbånd, med priser på henholdsvis 299, 399 og 599 per måned. Deres konsernsøsken kan også tilby abonnementene med 20 eller 100 gigabyte for den samme prisen.

Operatøren Banzai, som leier tilgang hos Netcom, tilbyr pakker på 20 og 100 gigabyte til henholdsvis 299,- og 599,- per måned.

Hos Tele2 får man 20 gigabyte for 299 per måned, mens Ice kun har mindre abonnement på opp til seks gigabyte. I tillegg finnes det en rekke mindre aktører som tilbyr mobilt bredbånd.

Betaler du selv både telefon og mobilt bredbånd kan det være enklere med én pakke. Det vil variere fra bruker til bruker. Telenor sender nå ut meldinger til kundene det gjelder, og ber dem ta kontakt med selskapet for å få hjelp til å finne en løsning som passer dem.

Hverken Netcom eller Tele2 tilbyr per i dag mobilabonnement med mer enn henholdsvis åtte eller seks gigabyte per måned. Dette kan naturlig nok endre seg frem til februar, men foreløpig ser det ut til at Telenor leder an på datakvoter for mobilabonnement, mens konkurrentene kan tilby større datakvoter på mobilt bredbånd.

Et unntak er Banzai som tilbyr en telefonpakke med 100 gigabyte til 599,- kroner.

Les også:

Her tester Telenor neste års «skjulte» mobilrevolusjonTelenor vurderte å trekke seg ut av DanmarkTeliasonera-sjefen går på dagenNeste år får Telenor og Netcom en skikkelig konkurrent å bryne seg på

Her kan du lese mer om