– Brennende telefoner er Samsungs minste problem

Googles Pixel-telefon er for eksempel en mer reell trussel mot Samsungs fremtid, mener Salvador Baille.

TOK FYR: Allerede i slutten av august kom de første meldingene som vitnet om at noe var alvorlig galt med batteriene i Samsung Galaxy Note 7-telefonene. Samsung har nå trukket modellen tilbake fra markedet.
Publisert: Publisert:

De reelle truslene mot Samsungs fremtid ligger ikke nødvendigvis i skandaletelefonen Galaxy Note 7, mener blogger og daglig leder Salvador Baille i rådgivningsselskapet Intelis.

Det er spesielt to aktører Samsung bør frykte, mener han: Google og aktivist-investoren Elliott Partners.

Det første først:

– Det har vært flere år med spenninger mellom Samsung og Google, sier Baille.

– Grunnen er betingelsene knyttet til bruk av det mobile operativsystemet Android, utviklet og kontrollert av Google, og som de aller fleste mobilprodusentene, inkludert Samsung, bruker.

Lanserte egen telefon

Søkegigant Google har sett seg lei av disse konfliktene og sin generelle avhengighet av mobilprodusentene, og lanserte i begynnelsen av oktober sin egen smarttelefon, som har fått navnet Pixel.

FØLGER MED PÅ SAMSUNG: Salvador Baille er daglig leder i rådgivningsselskapet Intelis, som er spesielt rettet mot innovasjon, teknologiledelse og forretningsutvikling, og seniorkonsulent i Arthur D. Little. Han blogger blant annet om utviklingen innen innovasjon og teknologi.

– Den umiddelbare konsekvensen blir dermed en åpen krig mellom kolossene fra Sør-Korea og Mountain View (Googles hovedkvarter). Hvis Google holder stø kurs er dette meget alvorlig for Samsung, som fortsatt er avhengig av Android for i det hele tatt å kunne levere nye mobiler til markedet, sier Baille.

Han påpeker samtidig at det er dyrt å lage telefoner hvis man ikke har en stor nok markedsandel.

– Hvis aksjonærene begynner å tape penger på at Google lager telefoner, er det ikke sikkert de får lov til å fortsette med det i det lange løp.

Hør også Baille snakke om om Galaxy Note 7-skandalen i podcast med Valebrokk og Co.

– Kan sende Samsung inn i selvdestruktiv spiral

Angrep nummer to er imidlertid det som kan bli mest alvorlig for Samsung, mener Baille.

Elliott Partners, som er en del av Elliott Management – et hedgefond ledet av millionær Paul Singer og som ifølge Bloomberg eier rundt 0,62 prosent av Samsung – ønsker å skille ut Samsung Electronics fra resten av konsernet, forteller han.

– Et nytt styre ville da børsnotere det nye selskapet og deretter tømme selskapet for 27 milliarder dollar i form av et engangsutbytte til aksjonærene. Ikke fornøyd med det vil Elliot øke det fremtidige utbyttet til aksjonærene i overskuelig fremtid også, sier han, og fortsetter:

– Man kan være temmelig sikker på at dette er bare første steg i en kontrollert dekapitalisering av selskapet, som gjerne sånne aktivist-investorer gjør.

Les også

Slik gikk Samsung fra telefonslipp til skandale

– Nytt styre, ny ledelse, aggressive kostnadskutt og færre utviklingsmidler utkledd som «rasjonalisering» kan dermed sende Samsung inn i en selvdestruktiv operativ og finansiell spiral.

Har prøvd seg før

Elliott prøvde å fremme en egen strategi for styret allerede før sommeren, men da måtte de gi seg fordi de ikke fikk nok støtte, forteller Baille.

– Nå, etter katastrofen med Note 7 som tar fyr, ser de en mulighet for å prøve seg igjen.

Han tror det nå er større sjanse for at flere uavhengige aksjonærer vil støtte opp om forslaget.

– De ser en mer usikker fremtid for selskapet, og vil ønske å beskytte seg mot en eventuell nedtur og samtidig få opp aksjeprisen, sier Baille.

Tror Samsung kommer sterkere tilbake

Til tross for at markedsverdien til Samsung Electronics stupte da det ble kjent at ikke engang en ny versjon av produktet var sikker, tror Baille at katastrofen er overkommelig.

Les også

Venter Apple-byks etter Samsungs Note-vraking

– Man bør huske at Samsung Electronics er et av de største teknologiselskapene i verden. Det er rasjonelt å forvente at katastrofen Galaxy Note 7 blir et isolert tilfelle, sier han.

– Ja, det er en alvorlig sak, men når man har et så sterkt merkenavn som Samsung, er det vanskelig å ødelegge det, fortsetter han.

Baille tror kundene vil tilgi fadesen, og han tror de vil holde seg trofaste til Samsung.

– Mitt inntrykk er at både Apple og Samsung har veldig lojale brukere. De har ulike operativsystem, og det er derfor ikke gitt at Samsung-kunder nå kommer til å gå over til Apple. Markedsandelene mellom de to er ganske stabile.

Baille påpeker også at tilbakekallingsskandaler har skjedd før, og vil skje igjen.

– Jeg mener det var et smart trekk å trekke alle telefoner. Samsung vil komme sterkere tilbake, sier han.

– Men krigen på mobilfronten er langt fra over, avslutter Baille.

Les også

Slik vil Samsung at Note 7-eiere skal returnere skandale-telefonen

Les også

Samsung-aksjen henter seg inn

Les også

Samsung varsler kraftig inntektsfall

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om