- Apple og Google bruker mer på å kjøpe patenter enn produktutvikling

Istedenfor å bruke penger på å utvikle nye produkter bruker IT-gigantene store beløp på å kjøpe patenter - og krangle over dem.

VANT PATENT: Apple eier rettighetene til glide-funksjonen for å åpne telefonen.
  • Ole Martin Skaug
Publisert:

De siste to årene har teknologiselskapene i smarttelefonmarkedet brukt svimlende beløp på patentsøksmål og patentkjøp.

Ifølge en analyse gjort av Stanford University har smarttelefonindustrien svidd av 20 milliarder dollar, over 114 milliarder kroner, på disse årene. Det skriver New York Times.

Og i fjor var det første gang Apple og Google brukte mer på patentsøksmål og patentkjøp enn på forskning og utvikling av nye produkter. Det viser tall fra selskapenes kvartalsresultater.

Det siste tiåret har tallet på antall patentsøknader fra Apple nesten tidoblet seg hvert eneste år.

Siden 2000 har Apple fått godkjent 4.100 patenter, mens Google har fått godkjent 2.700 patenter.

Måtte inngår forlik

Apple lærte leksen sin i 2006 da selskapet inngikk et forlik på 100 millioner dollar med Creative etter å ha blitt saksøkt for designet på musikkspilleren iPod.

Steve Jobs skal ha samlet selskapets direktører i etterkant og sagt følgende om iPhone: - Vi skal patentere hele.

IT-kjempen er i en bitter patentstrid med Samsung, som også er en av Apples største leverandører, og de to er inn og ut av rettssaler verden over.

- Hvis vi ikke kan beskytte vårt åndsverk, så vil vi heller ikke bruke millioner på å skape produkter, sier en tidligere Apple-direktør til avisen.

Selskapet fra California har patentert den mye omtalte «slide-to-unlock»-funksjonen på selskapet smarttelefon, iPhone. Ifølge den samme direktøren skal Apple ha brukt millioner av dollar for å løse problemet, og det tok flere år å perfeksjonere funksjonen.

LES OGSÅ: Apple vant «slide to unlock»-patent

- Andre selskaper burde ikke kunne stjele den uten å gi oss en kompensasjon. Det er derfor patentsystemet eksisterer, sier han.

Apples Siri-patent, iOS-programvarens stemmestyrte virtuelle personlige assistent, måtte sendes inn ti ganger til det amerikanske patentkontoret før den ble godkjent.

LES OGSÅ: Nordmann har tjent fett på Apple-aksjen

- Kan ta kvelertak på industrien

Mye på grunn av et tunggrodd system hos patentkontoret.

- Når jeg får en søknad har jeg i realiteten to dager på å gjøre undersøkelser og skrive 10 -20 sider om hvorfor jeg mener den skal bli godkjent eller avslått. Jeg skal ikke late som vi treffer hver gang, sier Robert Budens ved kontoret.

Eksperter frykter at Apples brede patentregister skal gi selskapet kontroll over teknologier som har blitt utviklet av mindre selskaper.

- Apple kan ta et kvelertak på smarttelefonindustrien. En patent er et statlig sanksjonert monopol, og vi må være veldig forsiktig med å gi de ut, sier Tim O'Reilly, utgiver at datamaskin-manualer og programvare-kritiker.

- Sjeldne tilfeller

Verdens mest verdifulle børsnoterte selskap mener på sin side at det er livsviktig å beskytte sine eiendeler:

- Apple har alltid stått for innovasjon. For å beskytte våre oppfinnelser har vi patentert mye av den nye teknologien i disse banebrytende og kategori-definerende produktene. I de sjeldne tilfellene vi har gått til rettslige skritt i patenttvister er det bare som en siste utvei, sier selskapet i en uttalelse til artikkelen i New York Times.

Selskapet gir også et stikk til Samsung.

- Vi mener selskaper burde komme opp med egne produkter istedenfor å forsettlig kopiere våre, og i august kom en jury i California til samme konklusjon.

En jury i California bestemte i sommer at Samsung må betale Apple 1,05 milliarder dollar for å ha krenket noen av Apples patentrettigheter for smarttelefoner og nettbrett.

LES OGSÅ: Apple knuser Samsung i amerikansk domstol

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Apple og Samsung begraver stridsøksen utenfor USA

  2. - Apple og Google ihemmelige møter

  3. Apple knuser Samsung i amerikansk domstol

  4. Jury: – Apple brøt patentrettigheter

  5. Apple saksøkerSamsung - igjen!