Bill Gates støtter FBIs kamp mot Apple

Microsoft-gründer Bill Gates går hardt ut mot sin tidligere hovedkonkurrent, Apple, og mener selskapet må hjelpe FBI med å låse opp telefonen til San Bernardino-drapsmannen Syed Farook.

PÅ KANT MED KONKURRENTEN: Microsoft-gründer Bill Gates er uenig med Apple-sjef Tim Cook om henvendelsen fra myndighetene om å kreve innsyn.
Publisert:

I forrige uke ble et oppsiktsvekkende skarpt brev til Apple-kundene fra administrerende direktør Tim Cook gjenstand for debatt i USA. Der advarte han millioner av Apple-brukere om at amerikanske myndigheter forsøker å sikre seg en «bakdør» – som skal kunne åpne enhver iPhone.

Les også

Apple-sjefens varsku: – Vi bes om å hacke iPhone-brukere

– Enkeltsak

Den direkte foranledningen for myndighetenes forespørsel er terrorangrepet i San Bernardino i California i desember i fjor. 14 personer mistet livet og 22 ble hardt skadet.

Apple nekter å godta et rettslig pålegg om å hjelpe FBI med å bryte seg inn på telefonen til Farook, som sammen med sin kone begikk ugjerningene. Paret ble selv drept i en skuddveksling med politiet.

Gates tolker innholdet i henvendelsen fra FBI mer konkret avgrenset, enn det Cook leser ut av henvendelsene.

– Dette er en enkeltsak hvor myndighetene ber om tilgang på informasjon. De spør ikke om noen generell greie, de spør om en enkeltsak, sier Gates i et intervju med Financial Times (NB: Krever innlogging).

– Det er ikke noe annerledes enn om noen skulle be telefonselskapet om informasjon eller om bankutskrifter. La oss si at banken knyttet et bånd rundt harddisken og sa «ikke tving meg til å klippe opp dette båndet, for da kommer du til å tvinge meg til å klippe det opp mange ganger», sier Gates.

ADVARER: Apple-sjef Tim Cook misliker FBIs angivelige ønske om å lettere kunne bryte seg inn i smarttelefoner for å innhente informasjon.

Ber om klart regelverk

Han mener mye taler for innsyn i enkeltsaker, og nevner at det kan bidra til å bekjempe terrorisme, kriminalitet og skattefusk.

Gates la videre vekt på at det må være klare og tydelige regler for når myndighetene kan begjære og få innvilget innsyn i personlig informasjon, lagret hos teknologiselskapene.

Gates jobber fortsatt som teknologirådgiver for Microsoft, men har trukket seg ut av den daglige driften av selskapet. Apple var i mange år Microsofts argeste konkurrent. Selskapene konkurrerer fortsatt på en rekke områder, men selskaper som Google og Facebook har også meldt seg inn i konkurransen.

Les også

Trump tar initiativ til Apple-boikott

GOOGLE-TOPP I RYGGEN: Administrerende direktør Sundar Pichai har vist støtte til Apples avgjørelse om ikke å utlevere informasjon til FBI.

Google støtter – Trump ba om boikott

Cook fikk bred støtte på sosiale medier, av sikkerhetseksperter og av IT-kolleger. Blant annet av Google-topp Sundar Pichai, som på Twitter beskriver myndighetenes krav til Apple som en tilrettelegging for hacking.

Investor og presidentkandidat Donald Trump mente derimot Apple underbygger kriminalitet og terrorisme med selskapets policy, og tok til ordet for en boikott av telefonene.

Ifølge flere twitter-meldinger fra Trump, vil han heretter bare bruke Samsung-telefoner.

Les også

Snart kan du betale med en selfie

Les også

Jury: – Apple må betale milliarder for patentbrudd

Les også

Én milliard bruker Gmail

Publisert:

Her kan du lese mer om