Norske Nammo signerer sin største kontrakt på romfartsutvikling noensinne

Statseide Nammo fortsetter å se mot stjerne. Tirsdag sikret selskapet seg en storkontrakt med ESA.

Foto: ESA
Publisert:

Romfart- og forsvarsselskapet Nammo har blitt tildelt en kontrakt på 19 millioner euro (183 millioner kroner) i ESA Vega-E-programmet fra Italia-baserte Avio, melder Nammo i en pressemelding.

Kontrakten er for å levere neste generasjons Roll and Attitude Control System (RACS) til den europeiske Vega-E-lanseringen. Når RACS-kvalifikasjonsprogrammet fullføres er systemet også en kandidat for Vega-C og Space Rider.

Les på E24+ (for abonnenter)

SpaceX sniketablerte seg i Norge: Hæge koordinerer Elon Musks megaprosjekt

RACS brukes til å hjelpe romfartøy til å holde posisjonen i nøyaktig bane, noe som er avgjørende ved utplasseringen av nyttelast, som for eksempel satellitter.

I henhold til kontrakten vil Nammo utvikle en ny RACS for Vega-E ved hjelp av hydrogenperoksid (H202) som er et miljøvennlig drivstoff. Drivstoffet er et alternativ til industristandarden Hydrazine som er giftig og svært farlig.

– Ikke bare er drivstoffet lett tilgjengelig i industrielle mengder, men det er også lett å lagre uten helseproblemer med tanke på giftigheten. Disse fordelene gir muligheter for mye mer effektiv bakkehåndtering, noe som kan redusere driftskostnadene drastisk, sier Morten Brandtzæg, administrerende direktør i Nammo.

Les også

Romkappløpet mellom milliardærene tilspisser seg

Les også

Mars-selskap er konkurs

Les også

Branson vil til verdensrommet i juli

Her kan du lese mer om