Derfor frister Gets kabelkunder den danske telekjempen

Fra å være en mindre mobilleverandør til norske bedrifter kan TDC med Get på laget stige frem som den store utfordreren til Telenor og Netcom. I en trådløs verden er nemlig kabler mer lukrativt enn man skulle tro.

NORDENS STØRSTE: Gjennom oppkjøpet av Get blir TDC Nordens største kabelselskap. Men oppkjøpet kan også bære frem en ny mobilsatsing.

Uffe Weng
 • Andreas Wolden Fredriksen
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Mandag annonserte Danmarks største telekonsern TDC at de kjøper den norske kabeloperatøren Get for 13,8 milliarder norske kroner.

Gjennom det enorme oppkjøpet sikrer TDC seg rundt 500.000 kunder innen kabel-TV, bredbånd og bredbåndstelefoni, og de blir Nordens største kabelselskap med 1,7 millioner kunder. Kjøpet innebærer også en kraftig vekst for TDCs norske virksomhet, som i dag driver med mobil- og telefontjenester i bedriftsmarkedet.

De to aktørene er også såpass forskjellige at ved å slå seg sammen, utfyller de hverandre svært godt. På den ene siden er TDCs portefølje av bedriftskunder, kunder i offentlig sektor og et stort fibernett. På den andre siden er Gets halve million med norske husholdninger og bedriftskunder og et kabelnett ut til de tusen hjem.

Det kan åpne for at Get og TDC sammen kan utvikle tilbud og tjenester på tvers av alle plattformene sine, forteller en kilde høyt oppe i den norske telekomindustrien til E24.

- 1000-kronersspørsmålet

Telekomanalytiker Espen Torgersen i Carnegie vil ikke nødvendigvis kalle oppkjøpet av Get for en del av konsolideringen man har sett i den europeiske telekombransjen.

Han mener nemlig det er en god sjanse for at de to kompanjongene kan komme til å bli en ny utfordrer i det norske telemarkedet. Det kan utfordre markedsandelene til Telenor og Netcom.

Telekomanalytiker Espen Torgersen i Carnegie

Her mener Torgersen man må se på situasjonen som har oppstått etter at Tele2 ikke sikret seg mobilfrekvenser under fjorårets statlige auksjon. Da kom amerikanske Ice-eier Access Industries inn og sikret seg lukrative frekvenser, på linje med dem Netcom og Telenor sikret seg.

- Det spennende blir deres neste trekk (TDC, journ. anm.) Er dette bare et oppkjøp innen en virksomhet de kan godt, eller er dette et steg mot en ny, norsk strategi, sier Torgersen og referer til det som «1000-kronersspørsmålet».

I et intervju med E24 mandag hintet Get-sjef Gunnar Evensen ganske klart om at en ny satsing på mobil i det norske markedet er noe selskapet vurderer:

- TDC er dyktige på mobiltelefoni og er en stor nordisk mobiloperatør. I mobilmarkedet er det blitt et sterkere fokus på data, hvor vi leverer høyhastighetsdata. Den matchen begynner å bli mer tydelige nå, og jeg tror dette kan bli spennende, sier Evensen til E24, og legger til at dette kun er på idéstadiet foreløpig.

Konsernsjef Gunnar Evensen i Get utelukker ikke en mobilsatsing i Norge.

TDC leier i dag nettilgang av Telenor i Norge og Espen Torgersen i Carnegie mener de derfor i teorien kan starte å tilby produkter til privatmarkedet også. Et annet alternativ er å sette opp sitt eget mobilnett, enten ved å samarbeide med Ice eller ved å kjøpe deres frekvenser.

Ice har ennå ikke gått ut med informasjon om hva de vil gjøre med frekvensene sine, og dermed sitter selskapet foreløpig med sitt CDMA-baserte mobile bredbåndsnett.

- Spørsmålet er om Ice virkelig kan bygge ut disse frekvensene i Norge eller om TDC kan komme inn i bildet, sier Carnegie-analytikeren.

Ice-sjef Eivind Helgaker ville ikke kommentere spekulasjonene mandag, men E24 kjenner til at Ice har opplevd en stor interesse for frekvensene sine fra en rekke forskjellige aktører.

Tøffere konkurranse om bedriftene

Det er nettopp kundene til Get som trolig er én av de viktigste faktorene som har friste danskene nordover. Med Get får de nemlig innpass i en stor portefølje av privatkunder.

TDC fokuserer i dag på bedriftskunder og kunder i offentlig sektor, men den siste tiden har konkurransen hardnet til i bedriftsmarkedet. Hvis de nå også satser i privatmarkedet vil de kunne sikre seg mer spillerom i markedet.

Les også

TDC-aksjen straffes på børs etter Get-kjøpet

Norgessjef og konserndirektør Berit Svendsen i Telenor har ved flere anledninger i år påpekt overfor E24 at konkurransen i bedriftsmarkedet nå er svært tøff.

Espen Torgersen i Carnegie er enig.

- De siste kvartalsrapportene (fra Telenor, journ. anm.) har båret preg av at konkurransen i Norge er tøff, og tidvis tøffere i bedriftsmarkedet enn i privatmarkedet.

Torgersen mener dette bildet har forsterket seg noe etter at Tele2 tapte auksjonskampen om de viktige mobilfrekvensene i fjor og dermed ble spilt ut på sidelinjen.

- Det er privatmarkedet som nok er mest interessant for TDC, sier Torgersen.

- Et veldig bra «move»

- Det er veldig morsomt å se at dette skjer, sier telekomanalytiker Salvador Baille, daglig leder i Intelis, om Get-kjøpet, til E24.

Han referer til den store konsolideringen i den europeiske telekombransjen, som han beskrev i en kommentar på E24 i forbindelse med Netcoms (TeliaSonera) oppkjøp av Tele2s norske virksomhet. Baille mener Get-kjøpet er nok et eksempel på denne trenden.

Telekomanalytiker og daglig leder i Intelis, Salvador Baille.

- Hva er gevinsten ved å slå sammen disse mobil- og kabelvirksomhetene i Norge?

- Det er kundene og infrastrukturen. TDC har ikke vært så store (i Norge, journ. anm.) og nå får de et stort innpass i markedet. Et veldig bra «move», sier Baille.

- Telekom-tsunami

Baille mener mobilbransjen er nøkkelen til oppkjøpet.

Hele mobilbransjen i Europa er preget av svært mange aktører og et lavt investeringsnivå, sammenlignet med blant annet USA. Bransjen sliter med å tjene nok penger for å forsvare milliardinvesteringene som må til for å mette mobilbrukernes økende dataforbruk i Europa. Dette har blant andre også Telenors toppledelse pekt på som den store utfordringen for bransjen.

«Etter en periode der EU-kommisjonen i Brüssel har gjort det nesten umulig for europeiske operatører å fusjonere innen landenes grenser, har EU-kommisjonen begynt å myke opp praksisen», skrev Salvador Baille i sin kommentar.

Han illustrerte poenget sitt med Telefonicas oppkjøp av E-plus og Vodafones oppkjøp i Europa, etter at de solgte sin eierandel i amerikanske Verizon Wireless.

Baille trakk frem følgende eksempler på hvordan en «telekom-tsunami» nå har truffet Norge:

 • 25. juni ble det kjent at kabel- og bredbåndsselskapet Get forbereder børsnotering til høsten (men det endte altså med å bli kjøpt opp av TDC, journ. anm.)
 • Samme dag annonserte Telenor at selskapet er åpent for å være en aktiv kjøper av lokale fiberoperatører i Norge
 • 1. Juli kunngjorde Phonero at de hadde kjøpt rivalen Ventelo
 • Mandag 7. juli kjøpte Telia Sonera konkurrenten Tele 2
 • I tillegg har regjeringen varslet at Staten vil selge seg ned i Telenor

TDC varslet mandag at oppkjøpet skal gjøres gjennom milliardlån og ved å kutte i utbyttet. Nyheten har sendt TDC-aksjen kraftig ned på børsen i København mandag.

- Strekker TDC seg veldig langt for å sikre seg Get her?

- Generelt sett vil jeg si at mobiloperatørene er under press, og det er bare de store som klarer å overleve på sikt.

Telekomanalytikeren tror nå vi kan komme til å se at det norske kabelselskapet Broadnet er nestemann ut i konsolideringstrenden. Han trekker frem både TeliaSonera (Netcom) og Ice (som eies av amerikanske Access Industries) som mulige kjøpere.

Canal Digital mener det er for tidlig å si noe om hvilken betydning kjøpet vil ha for bransjen.

- Det er hvilken strategi TDC og GET velger å gå for, og når den implementeres som er avgjørende for konkurransen, administrerende direktør Gisle Pedersen i Canal Digital Kabel-tv

På spørsmål om de har noen kommentar til muligheten for økt konkurranse fra TDC/Get, svarer TeliaSonera (Netcom) til E24 at de ikke kommenterer andre selskapers virksomhet eller planer.

Les også:

Danske TDC kjøper GetTDC-aksjen straffes på børs etter Get-kjøpetGet snuser på det norske mobilmarkedet

Publisert:

Flere artikler

 1. Tror fusjon gjør det dyrere å bruke mobilen

 2. - Vi kan utfordre duopolet

 3. TDC-aksjen straffes på børs etter Get-kjøpet

 4. Annonsørinnhold

 5. Får grønt lys for å kjøpe Tele2

 6. Konkurransetilsynet vil trolig stanse storfusjon