Nå rulles superdekningen ut

FORNEBU (E24): Telenor og Netcom kjemper nå om å gi deg et dekningsløft på mobilt bredbånd uten like før påskeferien og sommeren.

DEKNINGSFORSKJELL: Slik ser forskjellen ut i områdene rundt Drammen by etter at Telenor skrudde på de nye frekvensene til 4G-mobilnettet denne uken. Det blå viser den nye dekningen med 4G, den grønne viser dekningen som var tidligere.

 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Før jul sikret Telenor, Netcom og Ice seg de tre nye mobillisensene i Norge gjennom den statlige frekvensauksjonen.

I frekvenspakken de tre selskapene sikret seg finnes den svært ettertraktede 800-frekvensen. Denne kan faktisk gi bedre dekning enn dagens GSM (2G) fra samme mobilmast og er en nøkkel for å kunne gi hele Norge raskt mobilt bredbånd.

800-frekvensen gjør at signalene fra hver 4G-mobilmast rekker mye lenger enn før, der man bruker 1.800- og 2.600-frekvensene.

Dette åpner nå for å gi et dekningsløft mange steder innendørs der dekning har vært et problem før. I tillegg vil dekningen utendørs få seg et betydelig løft.

Kun få måneder etter at frekvensauksjonen var ferdig kan nordmenn nå glede seg over bedre dekning.

På et pressetreff på Telenors hovedkontor på Fornebu onsdag annonserte telegiganten hvilken dekning nordmenn kan glede seg til i påsken og frem mot sommeren:

 • Innen utgangen av mai skal 1.000 mobilmaster med 4G på 800-frekvensen være satt opp. Totalt vil Telenor da ha nesten 1.500 master med 4G
 • Drammen og Trysil har allerede fått 4G på 800-frekvensen denne uken
 • Totalt 111 kommuner vil ha 4G-dekning innen sommeren

- Dette er tidenes tekniske løft, sier teknologidirektør Frode Støldal og referer til den nye 4G-dekningen innendørs og i utfartsområder.

Den første fasen av utbyggingen går frem til påske. Da skal utfartssteder og hyttefelt prioriteres. Fase to går frem mot sommeren og da vil man prioritere områder der folk bor og ferdes oftest.

Frode Støldal, teknologidirektør, Telenor Norge

- Dagens raske utvikling av digitale tjenester stiller økte krav til mobilnettet, og 4G sikrer økt kapasitet og høyere hastigheter. Samtidig gir 4G i 800-båndet bedre arealdekning og ikke minst blir innendørsdekningen, sier Støldal videre.

Innen sommeren anslår Telenor en befolkningsdekning på 65 prosent med 4G-nettet og innen utgangen av neste år skal 9 av 10 nordmenn ha 4G der de bor.

Tre lag med 4G

Telenor skryter selv av at de bruker både høy og lav frekvens på hver av mastene som nå leverer 4G i Norge.

Mens den lave 800-frekvensen gir god geografisk dekning gir de høye frekvensene (1.800 og 2.600) langt bedre kapasitet.

På den måten mener Telenor de unngår rushtrafikk i nettet, fordi de fleste personene uansett vil befinne seg i områder med de høye frekvensene med god kapasitet.

Det er også disse høye frekvensene smarttelefonen din velger først hvis de er tilgjengelige.

- 800-frekvensen gir to til tre ganger så vid dekning per sted og langt bedre innendørsdekning for boliger og næringsbygg, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge.

På en mast med 4G som sender på alle tre frekvensene vil dekningen se omtrent slik ut. De høye frekvensene rekker kortere men har mer kapasitet til mange brukere samtidig. De lave frekvensene dekker langt større områder.

Netcom med dekningsblokken

August Baumann i NetCom

Lise Åserud

Telenors erkerival er Netcom som sikret seg den såkalte dekningsblokken i frekvensauksjonen før jul. Det innebærer at de har ekstra store forpliktelser til hvor store deler av landet de må gi mobilt bredbånd.

Denne uken varslet også Netcom at de er i full gang med en omfattende utrulling av 4G på 800-frekvensen.

Ved hjelp av frekvensen vil de øke befolkningsdekningen fra 50 til 65 prosent innen april-mai. For Netcoms del er det Hovden, Golsfjellet, Geilo og Skeikampen som markerte startsskuddet for det nye 4G-løftet.

Les også

Telenor og Netcoms nye erkerival klar med milliardfinansiering

Selskapet opplyste at de i dag tilbyr 4G i 116 kommuner og at tallet nå vil øke til 166 kommuner ved at de tar i bruk de nylig tildelte 800 MHz-frekvensene.

- NetComs viktigste oppgave er å sørge for at kundene kan utnytte de mobile mulighetene fullt ut. I dag forventer de fleste å kunne være pålogget overalt, hele tiden, enten man befinner seg hjemme, på hytta eller andre steder. Nettet vårt blir nå enda bedre rustet til å møte de nye mobilvanene, sa August Baumann, administrerende direktør i NetCom.

ENORM VEKST: Slik ser nordmenns mobildatabruk ut på de mest intense periodene, som under OL. Helt til venstre på grafen er 2011, da Norge arrangerte Ski-VM i Holmenkollen. Den stiplete delen til høyre viser hvor Telenor tror databruken vil ligge på de neste, store idrettsarrangementene. Den blå delen nederst er trafikk på GSM-nettet (2G), den rød er 3G mens den grønne på toppen viser 4G-trafikken.

Les også:

Netcom tar i bruk nye 4G-frekvenserTelenor-sjefen avviser økt kuttepress fra toppledelsen5G-nettet skal bli flere hundre ganger raskere enn 4G

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Neste år får Telenor og Netcom en skikkelig konkurrent å bryne seg på

 2. Telenor og Netcoms nye erkerival klar med milliardfinansiering

 3. Nå er det nye ICE-nettet i gang: Skal bytte ut 560 basestasjoner på åtte uker

 4. Annonsørinnhold

 5. Ice tredoblet resultatet

 6. «Radiolampe» skal fikse innendørsdekningen