Skattefunn har delt ut 12 milliarder – men ingen får vite til hvem

Staten har pumpet store midler til innovasjon i næringslivet via Skattefunn-ordningen. Hvor pengestrømmen fører, er en godt bevoktet hemmelighet.

LEDER: Skattefunn ledes av Sander Tufte (i midten). Her flankert av senior kommunikasjonsrådgiver Kristin Dawes, samme dag som de flyttet til nye lokaler på Lysaker.
  • Line Midtsjø
Publisert: Publisert:

Skattefunn er ett av landets viktigste virkemidler for å styrke innovasjonskraften i næringslivet.

Ordningen har eksistert i 12 år. Hittil er det delt ut over 12 milliarder kroner til norske bedrifter enten som direkte utbetaling eller som skattelette.

Men, det er en godt bevart hemmelighet hvor mye støtte hver mottagende bedrift har fått godkjent i støtte, såkalt budsjettert støtte.

ARNE JENSEN: Leder i Norsk redaktørforening.

Dermed finnes det ingen offentlig informasjon over hvem som har fått hva – av den årlige pengestrømmen på rundt en milliard kroner.

E24 har bedt om innsyn i dette i forbindelse med en artikkelserie på hvordan konsulentselskaper lever av å hjelpe norske bedrifter med å levere Skattefunn-søknader.

Blant annet så får konsulentselskapet Nofas' kunder rundt 20 prosent av samtlige Skattefunntildelinger, viser E24s beregninger.

E24 har imidlertid fått avslått innsynsøknaden.

– Det synes jeg prinsipielt er helt galt, sier Arne Jensen, generalsekretær i Norsk Redaktørforening til E24.

– Her bør man følge det gode gamle prinsippet om at med offentlig pengebruk, må offentligheten kunne følge pengene. Det å søke midler i Skattefunn er en frivillig sak. Hvis man velger det, så bør man kunne finne seg i at det gjøres kjent hvor mye penger man får, legger han til.

Forsvarer hemmeligholdet

Avdelingsdirektør for Skattefunn, Sander J. Tufte, er ordknapp om hvorfor de mener det er viktig at offentligheten ikke får denne informasjonen.

– Det ligger begrunnet i forvaltningsloven, sier han.

– Den tror jeg ikke nødvendigvis er godt kjent blant alle våre lesere. Kan du utdype hva du legger i dette?

– Den sier blant annet noe om hvilke typer opplysninger om bedrifter og budsjetter som er taushetsbelagt. Det er den vi retter oss etter, avslutter Tufte.

Frykter misbruk

Hovedbekymringen til Skattefunn er at dersom det blir kjent hvor mye for eksempel Kværner, eller en liten bedrift innen multimedieteknologi får i støtte fra Skattefunn, vil det være enkelt for konkurrentene å regne ut hvor stor budsjettet deres er for denne mulige satsingen.

Dette lar seg nemlig gjøre fordi Skattefunnstøtten er fast på mellom 20 til 18 prosent av totalbudsjettet for prosjektet.

Dermed mener Skattefunn at de kan risikere å gi ut forretningssensitiv informasjon, dersom de offentliggjør listen over budsjettert støtte per bedrift, slik E24 har bedt om.

Vi mener at hvis dette fremkommer, så vil andre bedrifter kunne bruke dette til å få en innsikt i en søkerbedrifts prosjektarbeid, og dermed også forretningsstrategi, sier Tufte.

Innovasjon Norge offentliggjør

E24 hadde i fjor en større artikkelserie om Innovasjon Norges tildelinger. Der fikk E24 innsyn i tildelingene og deres størrelse.

– Innovasjon Norge offentliggjør sine tildelinger, med både støttebeløp og bedriftsnavn, hvorfor kan ikke Skattefunn gjøre det samme?

– Innovasjon Norge er ikke underlagt forvaltningslovens regler, slik Forskningsrådet er, men har et eget sett med regler om taushetsplikt i Lov om Innovasjon Norge, svarer Tufte (Skattefunn sorterer under forskningsrådet, red.anm.).

Det er paradoksalt at Skattefunn viser til forvaltningsloven, og loven for Innovasjon Norge, ifølge redaktørforeningens Arne Jensen.

– Innovasjon Norge har egentlig en videre taushetsplikt enn det forvaltningsloven tilsier. Så selv om Tufte har rett i at de følger ulike lover, så blir konklusjonen hans gal, sier Jensen.

E24 har klaget på avslaget fra Skattefunn til Sivilombudsmannen.

Les også:

Siv Jensen om konsulenthjelp: - Øker ikke sannsynligheten for å få søknaden godkjentSkattefunns hodepine: Voldsom økning i bruk av profesjonelle søknads-skrivereFikk 189.000 i støtte fra staten: Konsulentene som hjalp til skulle ha 504.000 for jobben

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Markedsføring
  2. Nofas

Flere artikler

  1. Kundene til Nofas har fått hver femte krone: - De melker Skattefunn

  2. Vet ikke om Skattefunn misbrukes

  3. Skattefunns hodepine: Voldsom økning i bruk av profesjonelle søknads-skrivere

  4. Har dratt inn 190 millioner kroner på å skrive søknader til staten - for andre

  5. Siv Jensen om konsulenthjelp: - Øker ikke sannsynligheten for å få søknaden godkjent