Konkurransetilsynet vil gi 23 millioner i bøter til forlag

Etterforskningen som startet med et tips fra Rema-arving Magnus Reitan, kan ende i millionbøter for Norges største forlag.

GJENNOMFØRTE RAZZIA I 2014: Konkurransetilsynet dukket uanmeldt opp 8. april 2014 ved flere store norske forlag. Bildet viser informasjonssjef i Gyldendal Norsk Forlag, Bjarne Buset.
  • Sophie Lorch-Falch
  • Bendik Støren (Bergens Tidende)
  • Kristin Norli
Publisert:

Konkurransetilsynet har tirsdag varslet Cappelen Damm, Gyldendal, Vigmostad & Bjørke og Aschehoug om at «tilsynet vurderer å fatte vedtak om ulovlig samarbeid», ifølge en pressemelding.

Konkurransetilsynet mener forlagene har samarbeidet ulovlig for å presse Interpress ut av bok- og bladmarkedet i dagligvare- og kiosknæringen.

Interpress var eid av Reitan-konsernet, og ble nedlagt i 2014 fordi selskapet ikke gikk rundt.

– I varselet legger Konkurransetilsynet til grunn at forlagene Cappelen Damm, Gyldendal, Schibsted Forlag og Aschehoug har samarbeidet om en kollektiv boikott av Interpress, og utvekslet konkurransesensitiv informasjon, sier settekonkurransedirektør Mads Magnussen.

Varselet innebærer at forlagene kan bli straffet med en bot på til sammen 23 millioner kroner.

– Problem i bransjen

Vigmostad & Bjørke overtok Schibsted Forlag i 2015, og morsselskapet Schibsted ASA er ansvarlig sammen med Vigmostad & Bjørke for å betale eventuelle bøter som rammer tidligere Schibsted Forlag.

Forlegger Arno Vigmostad.

– Man kan trygt si at man ble røsket ut av søvnen i dag, sier Arno Vigmostad, forlegger i Vigmostad & Bjørke, til E24.

– Det eneste jeg kan si er at dette vedrører forhold som skjedde i god tid før vi kjøpte Schibsted Forlag av Schibsted i 2015.

– Det ligger i vår kjøpsavtale at de er ansvarlige for denne saken. Dette er jo at problem i bransjen generelt, sier Vigmostad.

Kommunikasjonsdirektør Anders Rikter i Schibsted kan bekrefte at ansvaret faller på dem.

–Ja det er riktig, det er vi som må betale boten, hvis det skulle bli aktuelt, sier Rikter.

Schibsted tar nå varselet til etterretning, og skal utarbeide et svar innen fristen 15. september. Rikter understreker at Schibsted hele tiden har ment at de har handlet riktig og i god tro.

– Kollektiv boikott

Konkurransetilsynet gikk i april 2014 til aksjon mot de fire forlagene for å sikre bevis i saken.

Bakgrunnen for razziaen var at Konkurransetilsynet i 2014 fikk en mistanke om at forlagene nektet å levere bøker til distribusjonsselskapet Interpress, da eid av Reitan Convenience.

– Ved den kollektive boikotten sto forlagene samlet om ikke å distribuere bøker til massemarkedet gjennom Interpress, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet.

Les også

Reitan utestengte Bladcentralen først

«Boikotten» skal ha skjedd gjennom distribusjonskanalen Bladcentralen, som er eid av flere av forlagene.

Bladcentralen hadde 80 prosent av kiosk- og dagligvaremarkedet innen bøker og blader tidspunktet Konkurransetilsynet gikk forlagene nærmere etter i sømmene.

Interpress Norge var Bladcentralens hovedkonkurrent, og sto for 10 prosent av distribusjonen til massemarkedet, ifølge Forfatterforeningen.

De ble eid av Reitangruppen, som igjen eier for eksempel 7-Eleven, Narvesen og Rema 1000. Interpress ble som nevnt lagt ned i oktober 2014 fordi selskapet ikke var lønnsomt.

Juritzen forlag, Kagge og Bazar var blant forlagene som leverte bøker til Interpress.

I januar i 2014 utestengte Reitan på sin side Bladcentralens bøker fra 365 Narvesen-kiosker.

I slutten av 2014 besluttet Bladcentralen å tilby distribusjon og salgstjenester av blader og bøker til forlag som ikke har eierinteresser i Bladcentralen.

Les også

Coop-sjef til angrep på bokbransjen

Nekter for Interpress-boikott

– Vi henviser til en pressemelding på våre nettsider. Vi har ingen kommentar utover det som står der, sier Gry Guldbrandsen, administrasjonssjef i Gyldendal forlag, til E24.

I pressemeldingen heter det at «Gyldendal kan ikke se å ha begrenset konkurransen om distribusjon av bøker til massemarkedet».

Gyldendal vil nå gå grundig gjennom Konkurransetilsynets varsel og vurdere hvordan de skal forholde seg til det.

Det samme vil Cappelen Damm.

– Cappelen Damm har ikke levert via Interpress siden 2008. Bakgrunnen for dette er at Interpress, etter vår mening, har hatt for høy retur, for høye kostnader og svake administrative rutiner, sier Tom Harald Jenssen, administrerende direktør i Cappelen Damm, i en pressemelding.

– Påstand om deltagelse i boikott eller noen form for koordinering av hva de andre deleierne i Bladcentralen skulle foreta seg i forhold til Interpress, virker mot denne bakgrunn uforståelig.

Cappelen Damm er varslet om at de trolig får en bot på 9,1 millioner, som er den største boten i saken.

– Som tilsynet understreker er det ikke truffet noe endelig vedtak. Vi skal bruke tiden frem til september på å gå grundig gjennom tilsynets begrunnelse, og bruke dette for å bestemme oss for hvordan vi går videre, sier Tone Hansen, informasjonssjef i Cappelen Damm, til E24.

Reitan tipset

Magnus Reitan, sjef for Reitan Convenience, bekreftet overfor DN i 2014 at Rema-eieren sto bak varselet om ulovlig samarbeid.

– Vi fikk tilgang til dokumentasjon som tydet på mulig ulovlig samarbeid mellom forlagene, sa Magnus Reitan, sjef i Reitan Convenience til DN den gang.

Tirsdag ønsker ikke Ida Håvik, sjef for kommunikasjon og samfunnsansvar i Reitan Convenience, å kommentere saken.

– Vi har registrert pressemeldingen om den foreløpige vurderingen fra Konkurransetilsynet i dag. Vi har ingen ytterligere kommentarer å tilføye, ut over våre tidligere uttalelser.

Les også

Slik er kampen om bokmarkedet

Les også

Åpner viktig sluse for forlagene: Nå skal alle forlag slippe til gjennom Bladcentralen

Les også

Forlagstoppenes mobiler ble beslaglagt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Markedsføring

Flere artikler

  1. Forlag får 32 mill. i konkurransebot

  2. Tre forlag med delvis seier mot Konkurransetilsynet

  3. Cappelen Damm anker kartelldom

  4. Aschehoug saksøker Konkurransetilsynet

  5. Varsler bøter på en halv milliard kroner mot aktører i bokmarkedet