Audi lader opp

Audis første ladbare hybridbil er svært vellykket, men ikke uten et par problemområder.

Publisert: Publisert:

Det er vanskelig å forestille seg at hybridbiler er fremtiden, to motorer i én personbil er hverken gunstig for plass eller vekt, men enn så lenge, mens de fleste elbilmodellene har en rekkevidde som tilsvarer reservetanken på en konvensjonell bil, kan det være et brukbart kompromiss.

Ikke minst når funksjonaliteten er så vellykket som i Audis nye A3 Sportback e-tron.

Her er det en skikkelig girkasse, dobbeltkløtsj automat, og samarbeidet de to motorene i mellom bedre enn vi har opplevd i noen annen hybrid, så langt. I tillegg er denne bilen ladbar.

Det vi vet er at de aller fleste bilturer er på noen få mil, dermed er e-tron sin el-rekkevidde på fem mil tilstrekkelig. Det gjør at det daglige drivstofforbruket blir latterlig lavt. Ofte null.

Virker moderne

Det gjør at man sjeldent trenger å forholde seg til bensinstasjoner, da slipper man også å svare nei på om man trenger en vask, en vaffel, en lokkekaffekopp eller et hurtigmatprodukt med en ettersmak som ikke lar seg fjerne uten kjemikalier.

Mer bilstoff på E24 BIL

E-tron er et svært vellykket produkt som for øyeblikket virker veldig moderne, helt uproblematisk er det dog ikke, mer om det senere.

(Saken fortsetter under billedserien)

Under tiden vi hadde bilen ble den brukt som lydløs bybil, og som transport til fjells. På lengre turer byr den på god kjørekomfort. Man sitter godt med Audis velprøvde interiørkvalitet. Kjøreegenskapene til en A3 er ikke eksepsjonelle, og ganske typiske for en forhjulsdrevet bil. Den vil ty til understyring om man presser den. Styrefølelsen er heller ikke all verden, men den er presis, så i de fleste tilfeller er ikke det noen man tenker over.

Test av

Audi Q5 Hybrid Quattro


De to motorenes samarbeid er imponerende, man kan sette dem i forskjellige samarbeidsmodus, fra ren el til full forbrenning. Bensinmotoren kan lade opp el-enheten mens man kjører, man kan gi enhetene beskjed om spare litt strøm, i tillegg kan girkassen gjøres ekstra hissig. Kjører man gasspedalen i gulvet vil begge motorer bidra med det de har å gi. Noe som gjenspeiles i en null til hundre tid på 7,6 sekunder.

Samtidig er det ikke helt sømløst. De kan rykke til når man setter i gang etter rødt lys, om dette er girkassen eller en av motorenes skyld vites ikke. Det er og en litt pussig opplevelse når bensinmotoren slår inn mens man kjører, uten at det merkes på noe annet enn lydbildet.

Audi har troen

Med god grunn har Audi i Norge veldig god tro på denne modellen. Prismessig havner den på samme nivå som en tilsvarende A3 Sportback med kun bensinmotor. Ikke så rart at de tror de vil selge mellom opp mot 1500 e-tron utgaver i år. I fjor ble det totalt registeret 2300 A3 her til lands.

(Saken fortsetter under bildet)

VEKTPÅSLAG: E-tron veier 305 kilo mer enn en konvensjonell A3 Sportback.

Men alt er ikke solskinnsbolle. Batteriene stjeler 100 liter med bagasjeplass, og da er man nede i 280 liter, så å si det samme som i småbilen Audi A1. Dermed bør familieferien gå til et sted hvor det er all-inclusive også når det gjelder klær. Det er heller ikke mulig å få e-tron med firehjulstrekk. I tillegg kommer om ikke lenge Volkswagen Golf GTE med nøyaktig samme drivverk til akkurat samme pris.

Men enn så lenge er dette det beste alternativet i denne kompromissjangeren. Den dagen, om ikke altfor lenge, når noen fler enn Tesla har elbiler som går noen timer i all slags vær mellom hver oppfylling på en hurtigladestasjon, er det liten vits i å kjøpe en bil som hverken det ene eller det andre, bare tyngre, med dårligere plass og mer komplisert enn en bil som har et rendyrket eldrivverk.

Den ladbare hybriden føles som en ventepølse før det dukker opp et bredere utvalg av elbiler med adekvat rekkevidde, og skal man tro på ryktene som svirrer rundt, er det nettopp Audi som blir først med dette av de store produsentene.

Les også

Audis fjongeste modell

Les også

Ekstrem småbil

Les også

Skarpere og mer aggressiv TT

Les også

Kampen om premiummarkedet: BMW rundet to millioner biler for første gang

Les også

Mlijøbilene drar lasset

Publisert:

Her kan du lese mer om