BMW-førere krasjer mest

BMW-førere har klart størst risiko for å havne i en ulykke, Toyota-førere befinner seg i den andre enden av skalaen.

HØYRISIKO? BMW-førere er overrepresentert i bilulykker ifølge forsikringsselskapet Folksam. Her er en av bilprodusentens flottere, og motorsterke, modeller: BMW M4.
Publisert: Publisert:

De som kjører BMW er ti ganger så ofte involvert i trafikkulykker sammenlignet med Toyota-førere.

Det viser en ny studie fra det svenske forsikringsselskapet Folksam som har gått gjennom alle politirapporterte ulykker siden 2003, totalt sett 56.000 ulykker.

- Tross nye sikkerhetssystemer som kraftig senker ulykkesrisikoen, som antiskrens og automatiske bremsesystem, kan bilene fortsatt ikke kompensere for førere som tar stor risiko i trafikken, og de mest risikoutsatte sjåførene synes å foretrekke BMW, sier Anders Kullgren, trafikkforskningssjef i Folksam.

- Vi vet at unge mannlige førere i større grad velger visse bilmerker, eksempelvis BMW, og gjerne motorsterke utgaver av både BMW og andre merker. Kombinasjonen av risikotakende unge menn og motorsterk bil gir selvsagt enda større ulykkesrisiko, sier Kullgren videre.

Klasse for seg

BMW-førerne er i en klasse for seg, men også Chrysler, Jeep og Rover ligger markert over snittet.

I den andre enden av skalaen finner man Toyota-førere med den laveste ulykkesrisikoen, en tiendedel av BWM-førerne, men også merker som Seat, Suzuki og Skoda ligger godt under gjennomsnittet.

Ulykkesrisiko per bilmerke, 1,0 er gjennomsnittet:

(saken fortsetter under bildet)

Store kjønnsforskjeller

Det er også store kjønnsforskjeller når det kommer til ulykkesrisiko ifølge Folksam.

Mannlige sjåfører har i snitt 60 prosent større risiko for å krasje enn kvinner.

Yngre mannlige førere har, kanskje ikke overraskende, den største risikoen; med en fem ganger så stor sjanse for å havne i en ulykke enn gruppen på 45-50 år.

Det skal legges til at yngre kvinnelige bilførere også har forhøyet risiko, men i mindre grad enn unge menn.

Et annet interessant moment er at risikofaktoren flater ut mot et lavnivå i slutten av 30-årene, og er temmelig lik for begge kjønn, før den så skyter fart igjen fra pensjonsalder og utover.

De rundt 80 har faktisk en like stor risiko som de yngste bilførerne. (se graf lenger nede i saken)

Et annet funn viser at motorsterke utgaver av en bilmodell har 20 prosent høyere risiko enn grunnmodellene.

Denne undersøkelsen er første gang Folksam har studert ulike bilføreres risiko for å havne i en bilulykke der man har søkt å justere bort andre faktorer enn føreren, slik som bilens sikkerhetsutstyr. Man har videre studert hvor ofte en sjåfør er utsatt for en singelulykke sammenlignet med å bli påkjørt bakfra, for å prøve komme frem til risikoprofilen på de ulike bilførerne.

Ulykkesrisiko fordelt på kjønn og alder:

Les også:

Publisert: