Passat sedat

Den helt nye Passat plasserer seg noen hyller over den forrige. Det er positivt, men det krever og mer av drivlinjen.

Publisert:

For syv år siden var Volkswagen Passat Norges mest solgte bil. Og senest for to år siden var den på pallplass. Så har den rutsjet nedover. Det har naturligvis med at modellen i salg hadde nådd en moden alder, med en introduksjon i 2005, men det har også med at bilmarkedet har forandret seg.

I flere tiår var det familiebiler i Passat-størrelse som var standardvalget til en norsk familie. Det er de ikke lenger. Nå er det mellomstore SUVer som har tatt over denne rollen. Kan godt tenkes at dette har blitt ekstra forsterket de siste årene med at både Passat og Ford Mondeo har vært representert med det som i dagens nyhetsdrevede bilmarked har vært oldinger.

Interessant nok kommer begge med helt ferske modeller i disse dager. Kanskje vil det få opp interessen for denne klassiske familiebilstørrelsen?

Coupé-aktig form

Nå må det sies at modellen vi har prøvd her, ikke er den folk flest vil se etter. En sedan er i Norge å betrakte som en bil for de helt spesielt interesserte. Samtidig så er bilene identiske når det gjelder alt annet enn det som skjer bak c-stolpen.

EVOLUSJON: Volkswagen har ikke for vane med store forandringer fra generasjon til generasjon, det er mer snakk om en rolig evolusjon.

Førsteinntrykket er veldig bra. Den ser rett og slett elegant ut. Litt på den kjedelige siden, men det stemmer bra med at det er en Volkswagen Passat, det er ikke en bil som skal sjokkere verden med et vilt utseende.

Silhuetten er fin, med en coupe-aktig taklinje. De brede hjulbuene gir den en sportslig fremtoning og fronten er elegant. Den ser langt mer eksklusiv ut enn sin forgjenger. Innvendig er det som forventet, designen er lik den man finner i de aller fleste Volkswagen-modellene i dag, og det er ikke noe minus. Der er det ryddig, solide materialer og like mye premium som Audi sine tilsvarende modeller kan by på.

Bilen ser virkelig ut som noe man kan dundre av gårde med på en motorvei. Det får seg en skikkelig knekk i første kneik.

Mer bilstoff på E24 BIL

Under panseret er det en toliters diesel på 150 hestekrefter, det høres for så vidt greit ut, men den fremstår som altfor veik i denne bilen. Motoren er koblet mot Volkswagens DSG-girkasse og i vanlig modus blir det skikkelig seigt.

Første tanke var at jeg hadde hørt feil, at det var 120-hestern jeg satt i.

Bilen føles langt tregere enn de oppgitte 8,7 sekundene fra null til hundre.

Ikke bare praktisk

Dette er litt rart, for Passat er i liten grad en bil som gir noen forventninger om at det skal være noen annet enn en praktisk familiebil. Mulig den nye designen må ta noe av skylda. Den fremstår nå som noe mer enn et fremkomstmiddel.

Det er et triks som bøter noe på tregheten, man kan sette girkassen i sportsmodus, da legger motoren seg på litt høyere turtall og responsen er noe kvikkere.

(Saken fortsetter under bildet)

LITT TYNT: Det vil være en fordel for kjøreopplevelsen om man har råd til en større motor enn denne 150 hestekrefters dieselen.

Noe annet som var litt merkelig var styringen. Den kommer med små korrigeringer, trolig er det elektronikken som spiller inn, men det ga den samme følelsen som dødgangen gjorde den gangen styringen var mekanisk.

Selve opplevelsen bak rattet er ellers behagelig, sikten ut er god. Til tross for at det er en ganske stor bil, nesten 480 centimeter lang, så er den lett håndterlig. I baksetet er det massiv plass og bagasjerommet er på solide 586 liter.

Bevegd seg oppover

Det er en gjennomført pakke når det gjelder det praktiske og med det ganske raffe utseende er det egentlig ingen grunn til å velge en Audi A6. En A6 med 136 hester hentet fra samme motorblokk koster 30.000 mer, leveres med en trinnløs automat og bruker over ti sekunder fra null til hundre.

Bilen vi prøvde, hadde bare gått noen få mil og det er fullt mulig at motoren trenger litt tid før den har gått seg skikkelig til, men det virker som bilen egentlig bør ha 190 hesters diesel. Da får man også med firehjulstrekk, til 80.000 kroner mer.

At en Passat føles litt tam med det som tidligere var den opplagte motoriseringen, er trolig et uttrykk for at selve modellen har beveget seg litt oppover, til et sted der bilen ikke bare skal oppfattes som et fremkomstmiddel, men også gi føreren morsomme opplevelser.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om