Aktoratet: - Nyhetstoppene visste om hackingen

Toppsjefene i tabloidavisa News of the World var klar over at ansatte rutinemessig hacket kjendisers mobiltelefoner, mener aktoratet i saken som er blitt kalt århundrets medierettssak i Storbritannia.

TILTALT: Tidligere News International-direktør Rebekah Brooks sammen med mannen Charlie forlater rettssalen.
Publisert: Publisert:

Juryen har kun et enkelt spørsmål å forholde seg til, framholdt aktor Andrew Edis da han holdt sitt åpningsinnlegg onsdag.

– Det ble gjennomført telefonhacking. Hvem visste? spurte Edis, idet han henvendte til de ni kvinnene og tre mennene som utgjør juryen.

Blant de åtte tiltalte er Rebekah Brooks, tidligere toppsjef i Rupert Murdochs britiske medieselskap News International. Også Andy Coulson, den tidligere redaktøren som senere ble pressesjef for statsminister David Cameron, står tiltalt. Alle åtte har erklært seg ikke skyldige.

Innrømmer skyld

Under onsdagens rettsmøte kom det fram at tre tidligere journalister i den nå nedlagte avisa har sagt seg skyldig i ulovlig mobiltelefonhacking.

Retten ble fortalt at Neville Thurlbeck, James Weatherrup og Greg Miskiw har innrømmet å ha konspirert for å sikre seg data fra en rekke mobiltelefoner. Alle tre hadde ledende stillinger i avisen, to av dem var redaktører.

Innrømmelsene har kommet under tidligere rettshøringer, men fram til nå har opplysningene ikke vært kjent.

Kjendishistorier

Det er første gang journalister fra News of the World sier seg skyldige i anklagene etter at telefonhackingen ble avslørt for to år siden.

Både kjendiser, politikere og ofre for kriminalitet skal ha blitt rammet av hackingen som ble brukt i jakten på nyheter.

Rettssaken ble innledet mandag, men ingen av de tiltalte har hittil forklart seg. Det er satt av fire måneder til saken. Mens Brooks og Coulson er tiltalt for å ha planlagt telefonhackingen, anklages andre for å ha skjult bevis og for å ha bestukket tjenestemenn slik at de lekket informasjon til avisen. Alle de tiltalte avviser anklagene. (©NTB)

Publisert:

Her kan du lese mer om