SMART FORTWO: Bulldogbilen

Norges billigste Mercedes er en liten plugg, som har vokst opp til å bli en skikkelig bil.

BULLDOG AV EN BIL: Smart Fortwo er en liten, tett og massiv bil som byr på veldig mye for pengene.
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

Dukker du opp i en Smart Fortwo, får du raskt spørsmål om hvorfor du kjører el-bil. Nei, det er ingen elbil, men det er Norges billigste Mercedes.

Smart Fortwo, en bil produsert av Mercedes og opptenkt av klokkeprodusenten Swatch, er ikke så ulik den franske bulldogen den er avbildet sammen med over - liten, kompakt, glad og med enorme mengder sjarm.

Innstegsmodellen, en 800 kilos bil med 45 hestekrefter, koster kun 115.000 kroner. Ikke verst pris for det som i realiteten er en Mercedes.

Tok livet av "bambi på isen"

De fleste som kjører Smart Fortwo for første gang, vil oppleve bilen i et negativt lys. Den er, på godt norsk, en "acquired taste".

I all hovedsak skylder dette en semi-automatisk girkasse. Kassen er en mellomting mellom en manuel og en automatisk kasse. Likevel skal det ikke mer til enn et par dager med innkjøring av både fører og bilen.

Eldre utgaver av Smart Fortwo tendenserte mot å være bambi på isen på vinterføre. Med en korte akselavstanden og bakhjulsstrekken, ble bilen opplevd som nervøs på nullføre og et nervevrak på is.

2011-utgaven leveres med forhjulstrekk [Rettelse: Journalisten fikk av importøren opplyst at bilen hadde forhjulstrekk på forespørsel. Dette viste seg å være feil.] og forbedret elektronikk. Dermed vil turen til Gardermoen i snøstorm være uproblematisk.

FALLENDE PRISER: Prisutviklingen for utvalgte Smart-biler viser en tydelig tendens. Deler av prisfallet skyldes avgiftskutt. Klikk her for stor utgave

Salgsfiasko

Norge er annerledeslandet når det kommer til bil. På grunn av ekstremavgifter har vi undermotoriserte biler, samtidig som nordmenn stort sett foretrekker stasjonsvogner, mens det på kontinentet går mest i sedan.

Så da er det er ikke spesielt vanskelig å skjønne at en urban to-seter, opprinnelig bygget av en sveitsisk klokkeprodusent, vil slite med salget i Norge.

I 2008 ble det kun solgt 64 Smart-biler og i 2009 kjøre 66 nye Smart-biler ut av forhandlerne. Etter den norske importøren kuttet i prisene, økte til 147 Smart-biler for 2010.

Til sammenligning ble det solgt 8229 Golf-biler i 2010.

BEST I BYEN: Smart Fortwo trives godt i trange bygater og med få muligheter for parkering.

Produktsjefen for Smart i Norge, Wibecke Johansen, mener at Smart-kjøpere får mye for pengene.

- Til tross for den lave prisen er det ikke snakk om en ribbet modell som trenger tusenvis av kroner i ekstrautstyr før den er klar for et liv på veien. Til den lave prisen er Smart Fortwo et glimrende alternativ for studenter, single og par i urbane strøk, sier hun i en kommentar til E24.

Salgshoppet i 2010, som var drevet av priskuttet, er forventet å holde seg også i 2011.

Få alternativer

For de som i dag eier en Fortwo er 2011-modellen et lett valg, mens dagens Golf-eiere kanskje vil være litt vanskeligere å overtale.

Likevel vil nok den lave prisen lokke kjøpere inn i salgslokalene. Isteden for en Toyota Yaris fra 2004, kan du heller kjøpe en splitter ny bil.

Det eneste reelle alternativet til Smart Fortwo er Toyotas IQ, som har lignende form, men med et lite baksete istedenfor bagasjerommet. Denne koster fra 157.000 kroner.

Les biltester - gjennomført av E24s Morten Abrahamsen:

Flere saker på E24

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bil

Flere artikler

  1. Fra handlevogn til designkjerre

  2. Mercedes' mini-suvkommer i mars

  3. Spår bilnedtur etter toppår

  4. Stor oversikt: Disse ladbare hybridene tar deg lengst

  5. Dette er «din neste bil»