Norsk Språkråd: - Spill Scrabble i påsken

Hektet på Wordfeud? Fortvil ikke, det og Scrabble gjør deg mer språkbevisst, mener direktøren i Norsk Språkråd.

Direktør i Norsk Språkråd, Arnfinn Muruvik Vonen, oppfordrer nordmenn til å la Scrabble eller Wordfeud bli en del av påskekosen.
Publisert:

Nordmenn er rammet av en språkfeber man aldri har sett maken til. Årsaken er populariteten til brettspillet Scrabble og det nettbaserte språkspillet Wordfeud.

- Jeg synes denne nye bølgen med språkspill er fin, fordi den gir oss en påminnelse om det store ordforrådet vi har i språket vårt. I tillegg er den egnet til å utvikle språkfølelsen og ordforrådet hos brukerne, sier direktør i Norsk Språkråd, Arnfinn Muruvik Vonen til E24.

Ikke kun nerder

Man trenger ikke å være språknerd for å kaste seg på bølgen. Hittil har en million nordmenn lastet ned Wordfeud-appen.

- Inntrykket mitt er at mange har glede av spillet, selv om de ikke ser på seg selv som spesielt språkinteresserte. Kryssord og Scrabble har vi hatt lenge, og jeg tror det har vært bra for den generelle språkbevisstheten, sier han til E24.

- Hvis Wordfeud viser seg å være noe annet enn en døgnflue, er jeg optimistisk til at spillet kan bidra med å utvide den generelle språkbevisstheten hos nordmenn.

Rekordinteresse for Scrabble

Wordfeud-feberen har smittet over på interessen for brettspillet Scrabble. I bokhandlerforretninger har dette gjort at spillet jevnlig er utsolgt, samtidig som Norsk Scrabbleforbund kan fortelle om stor oppslutning rundt turneringen. Forbundet gir Wordfeud æren for det økende engasjementet.

- Spillet har helt klart bidratt til økt interesse for Scrabble, og vårt inntrykk er absolutt at det også har bidratt til større interesse for språket. Etter uendelig antall forsøk får man plutselig godkjent et ord man ikke ante eksisterte, og slikt pirrer nysgjerrigheten. Mange slår opp i ordboka, eller spør oss for å finne ut hva ordet betyr. Engasjementet er stort og meningene mange, sier pressekontakt Kirsti Næss i Scrabbleforbundet.

Direktør i Norsk Språkråd, Arnfinn Muruvik Vonen, oppfordrer nordmenn til å spille Wordfeud eller ta med Scrabble på hytta i påsken.

- Har man en tradisjon med spillpåske, så ta det gjerne med på hytta. Å spille Scrabble eller Wordfeud med familien er fint fordi spillet kombinerer moro og faktisk språklæring, sier han til E24.

Nynorskbrukere lengter etter Wordfeud i påsken

Norsk Målungdom ønsker seg det samme engasjementet rundt nynorsk, og mener det er beklagelig at Wordfeud mangler et alternativ for nynorskbrukere.

- En nynorskversjon av Wordfeud bør finnes på nynorsk, og hvis det kommer, så blir vi veldig fornøyde. Det er heller ikke så avansert å få det til, ettersom ordbanken som brukes i bokmålsversjonen også finnes i tilsvarende utgave på nynorsk. Vi håper at skaperen av Wordfeud, Håkon Bertheussen, tar ønsket vårt til etterretning, sier leder i Norsk Målungdom, Vebjørn Sture.

Han tror at nynorskversjonen vil komme når Norsk Ordbank oppdaterer rettskrivningen til høsten.

- Hvis jeg skal spekulere i hvorfor Bertheussen avventer med å skape en nynorskversjon, er det nok fordi han tenker at det er bedre å vente til ordbanken er oppdatert.

En nynorskversjon av Wordfeud er spesielt etterlengtet i disse påsketider. Sture er svært optimistisk med tanke på neste års påske.

- Vi tror og håper at også nynorskbrukere får muligheten til å kose seg med Wordfeud neste påske, sier han til E24.

E24 har ikke kommet i kontakt med Håkon Bertheussen.

Les også:

Traff blink på smartmobilen

Scrabble-salget tar av etter Wordfeud

Wordfeud har gjort Håkon (28) til millionær

Publisert:
Gå til e24.no