VG ikke lenger Norges største avis

VGs kraftige opplagsfall sørger for at Aftenposten er blitt Norges største avis.

NED FRA PALLEN: Ansvarlig redaktør Bernt Olufsen overlater om kort tid jobben til påtroppende publisher Torry Pedersen.
Publisert:

Aftenposten er nå landets største avis - målt i opplag. Det viser tall mediekonsernet Schibsted la frem fredag morgen.

I løpet av 2010 har de to avisene knivet om førsteplassen, men VG klarte til slutt ikke å stå imot og tapte slaget.

Leder med over 6.500

Gjennomsnittsopplaget for 2010 viser at Aftenposten har gjenerobret denne posisjonen med en margin på cirka 6.500 eksemplarer.

VG solgte i 2010 i snitt 233.295 aviser på ukedagene pluss lørdag. Aftenpostens solgte i snitt 239.831 aviser på de samme dagene.

GLAD SJEF: Sjefredaktør Hilde Haugsgjerd leder nå offisielt Norges største avis.

Aftenpostens ledelse legger ikke skjul på at de er fornøyd.

- Dette viser at vår type avis, som leveres hjem til folk til frokosten og legger an på kvalitet, seriøsitet og i tillegg har et internasjonalt perspektiv, vil lykkes i et vanskelig marked, sier sjefredaktør Hilde Haugsgjerd i en pressemelding.

Holder på abonnentene

Administrerende direktør Lars Erik Torjussen påpeker at Aftenpostens abonnementsopplag bare falt med en halv prosent i 2010.

- Sett i lys av den generelle markedsutviklingen i mediebransjen, er vi godt fornøyd med dette. Det må tilskrives at vi lager et produkt leserne liker, og at vi har en stor grad av lojalitet i abonnementsmassen vår, sier han.

Pengemaskinen VG

Trøsten for de ansatte i VG-huset i Aksersgata er at de fortsatt knuser sine kolleger i Postgirobygget når det kommer til lønnsomhet.

VG leverte et driftsresultat (EBITA) på 317 millioner kroner. Aftenposten leverte i samme periode er driftsresultat på 195 millioner kroner, altså 122 millioner mindre enn VG.

Flest lesere

Til tross for at Aftenposten nå selger flere aviser, er det fortsatt VG som er størst målt i antall lesere. Ferske lesertall fra TNS Gallup viser at VG i snitt har 934.000 daglige lesere (mandag til lørdag).

Aftenposten har i snitt de samme dagene 702.000 lesere.

Frem og tilbake

E24 skrev allerede i april i fjor at VG trolig hadde falt under Aftenposten. Dette ble bekreftet da tallene for første kvartal 2010 ble lagt frem i midten av mai.

Godt salg i løpet av sommeren sørget imidlertid for at VG tok tilbake posisjonen som Norges største avis ved utgangen av tredje kvartal. Men nå viser de endelige årstallene at denne gjenerobringen kun ble midlertidig.

E24 er eid av VG.

Publisert: